Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Ne ordítsatok, nem vagyok én süket!

A hallókészülék olyan, mint a fogprotézis: meg kell szokni a használatát, utána már elképzelhetetlen nélküle az élet - véli a Pro Urbe-díjas és Pro Sanitate-kitüntetést is magáénak tudható 74 éves Ördögh Béla főorvos.
Rendszeresen találhatnak a vásárhelyiek a postaládájukban ingyenes hallásszűrő vizsgálatra invitáló felhívást. Felmerül a kérdés: süketebbek vagyunk az átlagnál vagy a megelőzés a lényeg?

Bár még ma is dolgozik a vásárhelyi Erzsébet-kórház fül-orr-gégészeti osztályán, melyet 36 évig vezetett, Ördögh Béla ma már főleg azon időseknek segít, akik otthon gyakran visszakérdeznek családtagjainak, mert nem hallják, mit mondanak nekik. Aztán a hangosabban megismételt mondatra rendszerint jön az önérzetes válasz: „Ne ordítsatok, nem vagyok én süket!"- számol be tapasztalatairól a főorvos.

A jó hallás az életminőséget határozza meg - vallja Ördögh Béla főorvos.
A jó hallás az életminőséget határozza meg - vallja Ördögh Béla főorvos.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A halláskárosodás intő jelei közé sorolható, ha az illető nem hallja a madárcsicsergést, a berregő csengőt, a kisunokák cincogó hangját. A magányosan élő (akár kismértékben) halláskárosult idős azt gondolja, senkit sem zavar, ha üvölt a tévé, rádió, de valójában rengeteget árt magának azzal, ha nem kezelteti magát időben. Ha nem éri elég hanghatás, vagyis inger az agyat, a központi idegrendszer működése renyhül, lassul az agyműködés, romlik a beszédmegértési képesség. A beszédfelfogó képességet egy vizsgálattal pontosan be lehet mérni, és a hallókészülék egyénreszabott beállításával tökéletes eredményt lehet elérni.

A jó hallás az életminőséget határozza meg, de senki ne várja, hogy napi félóra használat elegendő a kívánt célhoz. Számtalan esetben tapasztalható, hogy több pár készülék is a fiókban hever használatlanul, mert „nincs jól beállítva, nem ér az semmit" - idézi néhány páciensét Ördögh Béla, pedig a sikernek csak a kitartó viselés a titka.

Bátran ehetünk krumplit, attól nem leszünk süketek, de a genetika, a kor és a munkahelyi zajártalmak senkit nem kerülnek el: a könyvtáros néni is lehet halláskárosult öreg napjaira, nem beszélve a szocializmus gyári munkás generációjáról, amikor még a zajvédelemre egyáltalán nem adtak a munkáltatók. Bár ebben is sokat fejlődtünk, nyugathoz képest a munkahelyi zajvédelem sokkal később kezdődött meg Magyarországon.

A vásárhelyiek - és a magyarok - hallása nem gyengébb az átlagnál, de az életkorral mindenkinek számolni kell, a fiataloknak pedig főleg! - hívta fel a figyelmet a főorvos, aki szerint a zaj okozta károsodások már jelentkeznek a fiataloknál, a jövőben pedig ez fokozódik: a dübörgő disco, a discman, a fülhallgató sokat ront a halláson. A városi forgalom állandóan morajló zaja idegi eredetű hallásveszteséghez vezethet.

Szerencsére Magyarországon jól szervezett a hallásszűrés: 18 éves korig négy kötelező szűrés is van, de egyes munkahelyeken is feltétel az újabb vizsgálat. A hallásvesztés népbetegségnek számít, de a gyermekkori gennyes középfülgyulladás - mely a vezetéses hallásvesztés csoportjába tartozik - ma már műtétekkel megelőzhető, így nagyjából gyógyíthatónak mondható.

Az Egészséges Vásárhely Programhoz csatlakozó szűréseken – telefonon bejelentkezve - ingyenesen lehet jelentkezni.

Olvasóink írták

 • 6. Hód 2013. szeptember 03. 22:45
  „Nekem jó tapasztalatom volt a doktor úrnál, gratulálok a sikeres pályafutásához.
  A vásárhelyi fiatalok hallásával nagy baj van, péntek és szombat este folyamatosan ordítoznak a belvárosban, gondolom azért, mert rossz a hallásuk....”
 • 5. hatkettő 2013. szeptember 01. 11:20
  „Tizenéve voltam nála az akkor 3 éves fiammal- szuperbarátságtalan volt a gyerekkel- és akkor még finoman fogalmaztam.....mert kimoderáltak volna”
 • 4. balihoho 2013. augusztus 29. 06:20
  „Ahogy elnézem a mostani fiatalokat, ezzel a sok fejükre rakott ketyerével, amelyekkel a torzan szóló, ordító zenebonát hallgatják, jó üzlet lesz a jövőben, az audiológiai vállalkozás.”
 • 3. Jozsoci 2013. augusztus 29. 00:40
  „Nemrég voltam hallásvizsgálaton. Kiderült, pont azon a frekvencián nem hallok jól, amin a feleségem beszél.”
 • 2. queenmargareth1 2013. augusztus 28. 18:54
  „Van egy nagyon beteg ismerősöm, nagyon rosszul hall, de ami a legborzasztóbb a fülzúgása.Nem tudtak itt Szegeden segíteni. Esetleg Ön?Tudom ezt nem így kellett volna megkérdeznem.Elnézést, ha zavartam.”
 • 1. tol 2013. augusztus 28. 18:15
  „Isten éltesse sokáig jó eröben, egészségben az igazgató urat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zuhanás a szociális otthon ablakából: kiesett vagy kilökték?

A közelmúltban történt a vásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális Otthonban: az egyik ápolt kiesett, kiugrott a földszinti ablakon, míg a család állítja, egyik társa lökte ki a kihajoló Krisztiánt. Tovább olvasom