Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Negyven éve épít maketteket a vásárhelyi Szabó Péter

Hódmezővásárhely - Húszéves kora óta épít maketteket a vásárhelyi Szabó Péter. A hatvanéves férfi több mint háromszáz makettet készített eddig, amelyek legtöbbje második világháborús német és orosz harckocsi.
Húszévesen kezdett makettezni az 1981 óta Hódmezővásárhelyen élő, most hatvanéves Szabó Péter. Zsoldos utcai otthonának melléképületében hangulatos kis műhelyt alakított ki, ahol nyugodtan hódolhat hobbijának.

– Magyarországon az első makettek a hatvanas évek második felében jelentek meg az üzletek polcain – meséli a nyugdíjas ipari radiológus. – Ezek eleinte csak Lengyelországból érkeztek, majd később az NDK-ból is szállítottak ide. Budapesten 1969-ben nyílt egy hobbibolt, ahol már angol és francia gyártmányú maketteket is árultak. A legtöbb társamhoz hasonlóan én is repülőgépekkel kezdtem. Az évek során több mint háromszáz makettet készítettem.

Az egykor a Paksi Atomerőműben is dolgozó férfit egész életében foglalkoztatták a második világháború eseményei. Polcait számtalan német és orosz harckocsi méretarányosan kicsinyített mása díszíti. Ezek többsége 1:75 arányú, de találtunk ennél nagyobbakat és kisebbeket is. A rendszerint több száz, különféle méretű darabokból összeállítható maketteket börzék alkalmával szerzi be. Egy harckocsi ára ma körülbelül tízezer forint, ehhez jön még a festék, a ragasztó, illetve a különféle kiegészítők. A végösszeg így akár ötvenezer forint is lehet. Mérettől függően átlagosan két-három hét alatt készül el a munkával, amelynek elmondása szerint a festés a legnehezebb fázisa. A harckocsikat először mindig festékszóróval kell teljesen egy színűre fújni, ezután festi fel a megfelelő mintázatot, majd felteszi a szükséges szimbólumokat ábrázoló matricákat. Végül az antikolás következik, amellyel egy már sok mindent megélt jármű hatását lehet kelteni. A figurák festéséhez ajánlatos makettezőecsetet használni, ezzel ugyanis a legapróbb részletek is gyönyörűen kidolgozhatók.

Szabó Péter rendszeresen jár munkáival hazai és külföldi kiállításokra, többször ért el helyezést versenyeken is. Tóth Kálmánnal és Fábián Lászlóval 1996-ban megalapították a helyi makettépítő szakkört, amely a mai napig működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyieket már a kullancscsípéssel is Szegedre küldik

Hódmezővásárhely - Az egészségügyi reform centralizálta az ügyeleti rendszert, amiből igen sok… Tovább olvasom