Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Októberre elkészül a vásárhelyi sétálóutca

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen szerda reggel 6 órától végleg lezárják a Dr. Rapcsák András út Kossuth tértől a Lázár utcáig tartó szakaszát, amely a 45-ös főút része; hogy a városrendezési tervnek megfelelően sétálóutcát alakítsanak ki. A forgalom jelentős része a Jókai utcára terelődik, azon keresztül érhető el a 47-es főút.
Véglegesen lezárják szerdától Hódmezővásárhelyen a Dr. Rapcsák András út Kossuth tér és Lázár utca közötti szakaszát a járműforgalom elől. Ezt az indokolja, mondta el Mucsi László, a városfejlesztési iroda vezetője, hogy a páratlan oldalon a járdaépítés befejeződött a közműkiváltásokkal együtt, míg a páros oldalon megkezdődtek a közműfeltárások, s a kivitelező Közgép–Építészmester konzorcium számára „elfogyott" a munkaterület.

Tegnap még nagy volt a forgalom a Dr. Rapcsák András út elején Vásárhelyen Fotó: Korom András
Tegnap még nagy volt a forgalom a Dr. Rapcsák András út elején Vásárhelyen.
Fotó: Korom András

Módosulnak a buszvonalak

A Tisza Volán Zrt. a Dr. Rapcsák András út Kossuth tértől a Lázár utcáig tartó lezárása, a forgalmi rend megváltozása miatt mától útvonal- és megállóhelyi módosításokat hajt végre egyes helyi, helyközi és távolsági autóbuszvonalakon. Erről bővebb információ a 62/535-050-es telefonszámon kérhető, a www.tiszavolan.hu honlapon olvasható, és térképünkön megfigyelhető.

– Utóbbi részen sokkal bonyolultabb a közműhelyzet, komoly szökőkút létesül; több lesz benne a látványelem, mint a Zrínyi utcaiban, ezért vízgépészeti aknákat kell kialakítani, a hozzá tartozó a vezetékekkel. Ez, mint ismert része 1,1 milliárd forintos Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Programnak, annak, hogy a Rapcsák út eleje sétálóutcává válik – közölte Mucsi László.

Ki kell még építeni az új közvilágítási rendszert, hiszen az eddigi országutat szolgált: más oszlopok, eltérő elrendezésben kerülnek a területre. Megváltozik a kerékpárút nyomvonala, a korábbi úttestre helyeződik át. Amíg az időjárás engedi, dolgoznak, és októberre végezni akarnak a sétálóutca kialakításával.


A munkálatok, a végleges útlezárás napi kényelmetlenséggel, kellemetlenségekkel, a forgalmi rend megváltozásával jár a helybelieknek és a Vásárhelyen keresztül közlekedőknek, hiszen az útszakasz a forgalmas 45-ös főút része. Az önkormányzat egyeztetett a Tisza Volánnal az új útvonalakról, megállóhelyekről. A jelentős átmenő forgalomnak Szentes felől érkezve a 45-ös főútról a Jókai utcán át érhető el 47-es. Szeged irányából a 47-esről a laktanyánál, az elkerülő úton, a vasúti aluljárónál kell felhajtani a Kaszap utcára, arról az Andrássy úton keresztül a Kálvin János téri turbókörforgalomig, onnan Szent István tér–Szabadság tér az útvonal és a 47-esről a Kutasi útnál balra kell kanyarodni a Jókai utcára, a Szántó Kovács János utca sarkánál lehet elérni a 45-öst. A városon belül célja felé iparkodó többi jármű az elképzelések szerint a környékbeli kisebb utcákon, „menekülő-útvonalakon" osztódik majd szét.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

A zökkenőmentes közlekedést szolgálja és a terv része az Ady, Tóalj, illetve Kodály utca és Hősök terénél épülő körforgalom: amikor elkészül, újra lehet balra kanyarodni, ami komoly terhet vesz le a Dr. Rapcsák András útról, más irányba terelve a forgalmat. Fontos: a Mária Valéria utcából a kihajtás lehetősége a Dr. Rapcsák útra a lezárással megszűnik, a Mária Valéria utca ezen szakasza zsákutca lesz.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. abcdef 2011. augusztus 28. 18:24
  „Ha komolyan vesszük a Polgármester nagyívű gondolatát a Szeged-Vásárhely közti villamosról, akkor a körforgalomban már most meg kellene építeni a villamospálya alapját a későbbi nagy felfordulást megelőzendő. Persze ha komolyan vehetjük.”
 • 59. booo 2011. augusztus 25. 21:14
  „Ja és a "híres" szó az csak a dalban lett megénekelve, az ragasztotta rá a híres jelzőt. A promenád egy egyszerű sétány volt, padokkal és elárusító üzletekkel. A korsós lány kút -ami kicsit máshol helyezkedett el mint most- egy közkifolyó volt ahonnan az emberek a vizet vitték. Innen indult a promenád ha jól tudom a mostani Nyizsnyai utcáig vagy kicsit tovább. Itt ültek le pihenni a kúthoz érkezők és -internet híján- itt adták egymásnak a hír,híreket és a pletykát.
  Javítson ki valaki ha rosszul tudom.”
 • 58. booo 2011. augusztus 25. 18:46
  „57. lepkehalo 2011.08.21. 17:44

  Minibusz: Tudomásom szerint ott volt a híres vásárhelyi promenád anno.

  Szerintem tévedsz!

  A híres vásárhelyi promenád az a Fekete Sas előtt a Gingko felé volt. Magyarul a Zrinyi utca elején!”
 • 57. lepkehalo 2011. augusztus 21. 17:44
  „Minibusz: Tudomásom szerint ott volt a híres vásárhelyi promenád anno.”
 • 56. Cheguevara 2011. augusztus 21. 12:07
  „kukus! Itt mindent a hódmezővásárhelyi nép tud meg utoljára, ez ennek a városnak a legfőbb különlegessége! Sétáló utca azért kell mert nincs, csak a Kossuth Lajos tér.”
 • 55. kukus 2011. augusztus 21. 11:26
  „moderálva offtopic”
 • 54. kukus 2011. augusztus 21. 10:57
  „Édes Istenem! Nem volt elég az Emlékpont, a röhejes köztéri szobrok,most még ez a sétálóutca is? Esetleg megkérdezhették volna a város polgárait is ebben a marha nagy demokráciában. De nem, nesze nektek sétáló utca <moderálva>”
 • 53. booo 2011. augusztus 20. 20:57
  „51. Lilyom - Mint olvashatod és több napja láthatod, a buszok és járművek már kerülőúton járnak!”
 • 52. Én2 2011. augusztus 20. 12:56
  „minibusz- jó, hogy hozzászóltál hiszen az ötleted nagyon jó de Ők nem kérnek belőle.”
 • 51. Lilyom 2011. augusztus 20. 11:38
  „EKKORA BAROMSAGOT!!
  Az Andrassyn is alig setal valaki. Ki fog setalgatni a semmibe a Kossuth terrol a Lazar utcaig?
  A Bethlennel meg abszolut nincs semmi amiert setalgatni kellene! Se bolt se semmi!
  Es a buszok hol fognak jarni majd?
  Mekkora okrok akik ezt megszavaztak!”
 • 50. Minibusz 2011. augusztus 19. 20:01
  „Nem értek hozzá, nem is tisztem, hogy ebbe beleszóljak.
  Ha valaki megnézi a térképet, akkor szerintem egyértelművé válhat, hogy nem sétáló utcát, hanem sétáló teret lehetett volna létrehozni.
  Az én fantáziámban a Kossuth tér-posta lehetett volna az egyik sarokpont a szemközti pontja (átló) pedig a kórház sarka. A másik sarok pont pedig Városháza épülete. A forgalom miatt sem lenne akkora gond, és véleményem szerint ott már megvannak az alapok is. Itt első sorba arra gondolok, ha valaki esetleg a szállodában akar lakni egy pár napot, szerintem jobban esne neki, ha kilépve egyből egy csöndes helyre mehetne, ugyanakkor ott is lehetnek akár üzletek is.
  De mint mondottam nem értek hozzá.”
 • 49. Lixus_kzs 2011. augusztus 19. 16:19
  „32 Booo, igazad van.

  47 Cheguevara, úgy tudom tervbe van véve az Andrássy utca hasonló szintű átalakítása, felújítása.”
 • 48. FattyúMatthew 2011. augusztus 19. 12:07
  „Kedves Délmagyar!Örülnék ha hozzászólásomat leadnátok.Veszem a fáradságot és kommentelek.Azért mert azt írtam,hogy"nagyarcú szegediek írogatnak" Vásárhely kapcsolatában még közzé lehetne tenni a hozzászólásomat!”
 • 47. Cheguevara 2011. augusztus 18. 22:05
  „Az Andrássy utcán a járda katasztrófa, főleg a Rossmann drogéria előtt. A túloldalon óriás cserepes növények vannak elhelyezve az ezeréves, repedezett, felpúposodott járdára. Ugye az Andrássy utcát is sétálóutcává alakítják és ott is lesz új járda kiépítés? Zárják ki az autókat az Andrássy és a Dr. Rapcsák András utcáról. Hódmezővásárhely központja a Kossuth tér és ez a két utca legyen csak a gyalogosoké és a kerékpárosoké.”
 • 46. Pengemester 2011. augusztus 18. 17:18
  „Revideálom a tegnapi hozzászólásom, kivételesen épeszű módosítás lép életbe a helyi buszmenetrendben, talán picit kellettem hozzá én is. Abból a hirdetményből indultam ki, amit osztogattak a sofőrök. Azon még nyoma sem volt a pozitív dolgoknak!”
 • 45. DMagóg 2011. augusztus 18. 15:00
  „Az uniós befizetéseink egy részét -a saját pénzünket- visszakapjuk nagy lelkű támogatás címén, rákényszerítve az önerőhöz szükséges hitelek felvételére. A felhasználhatóságot olyan beruházásokhoz kötik, melyek semmilyen módon sem javítják a hiteltörlesztő képességünket. A vagyongyarapodás viszont fedezetül szolgálhat majd a további hitelek felvételéhez, melyből törleszthetjük a devizaalapú kötvényeinket. Aki ezt nem látja, s eladósítja a várost, nos annak is felelnie kell a tetteiért!”
 • 44. okoskaaa 2011. augusztus 18. 13:12
  „KATASZTRÓFA!!!!!!!!!!!!!!!!! Ekkora marhaságot még nem láttam, így elvágni a közlekedés vérkeringését!!!! Egy francos sétálóutcával, de az meg minek????”
 • 43. okoskaaa 2011. augusztus 18. 13:11
  „KATASZTRÓFA!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 42. Én2 2011. augusztus 18. 12:49
  „Teljesen hülye a közlekedés Vásárhelyen de ha a lakók tűrik akkor legyen.”
 • 41. lepkehalo 2011. augusztus 18. 12:10
  „Köszi az okosítást. Majd megszokjuk ezt is. Sok mindent meg lehet szokni, ha muszáj. Csak tapsolni ne kelljen neki.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi búza is kerül a nemzet kenyerébe

Vásárhelyi búza is kerül a nemzet kenyerébe, amelyet augusztus 20-án sütnek meg a pécsi Sétatéren. Tovább olvasom