Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Pályáznak a PMK felújítására

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen tegnap rendkívüli közgyűlésen úgy döntöttek, hogy pályázatot nyújtanak be a Petőfi Sándor Művelődési Központ felújítására. A város híres szülöttéről, Bessenyei Ferencről elnevezett művészeti díj alapításáról is határoztak a képviselők.
A vásárhelyi rendkívüli közgyűlésnek tegnap a Petőfi Sándor Művelődési Központ felújítását tárgyaló Agóra-pályázat volt a fő napirendi pontja. A projekt ismertetésekor Mucsi László, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetője elmondta: minden korosztályt megcélzó multifunkcionális közösségi központot akarnak kialakítani. A tervezett rekonstrukció során az épület homlokzata nem változna számottevően, ezt a PMK műemléki védettsége is indokolja. Ha nyer a pályázat, a belső rész jelentősen átalakul. Az intézmény területe megnő – 2000 négyzetméter felett lesz –, a nézőtér befogadóképessége csökken, a lejtése nő, megszűnik az emeleti karzat, a színpad, a világítás- és a hangtechnika is megújul, és a tervezők mindenütt gondolnak az akadálymentesítésre. Multifunkcionális termet is kialakítanak, mely többfajta rendezvény befogadására lesz alkalmas.

A művelődési központ szomszédságában, a parókia helyére egy új, de arculatában, architektúrájában, hangulatában a PMK-hoz illeszkedő épületet álmodnak. Ebben a görögkeleti egyház számára kialakított helyiségen kívül többek között hat oktató-, számítástechnikai, tánc- és mozgásművészeti terem lenne. Érdekesség, hogy a munkával a város az eredeti tervező, Janáky István fiait bízta meg. A kistérségek által is támogatott projekt költségvetése 1,5 milliárd forint, a pályázat 90 százalékos támogatást biztosíthat.

Ez a terv szervesen illeszkedik a belvárosi rehabilitációs programhoz. Remélték, hogy a Tornyai-tervre 3–4 milliárdot kapnak, de a keretösszeget csökkentette a kormány. Az Agóra-pályázattal a kiesett közel 1,5 milliárdot pótolhatják, ezenkívül a Tornyai János Múzeum felújítására külön pályázatot adtak be, és számítanak privát beruházásokra is. Így a belváros rehabilitációja négy lábon áll.

Lázár János: Kötelező Bessenyei Ferenc emlékét ápolni

A vásárhelyi közgyűlés egyhangúlag határozott a város híres szülöttéről, a 2004 decemberében elhunyt Bessenyei Ferencről elnevezett művészeti díj alapításáról, melyet előadóművészek vehetnek majd át. Az öttagú bírálóbizottság tiszteletbeli elnöke az özvegy B. Élthes Eszter lett. – Úgy vettem észre, Bessenyei Ferenc halála óta méltatlanul nagy a csend a személye körül – mondta Lázár János polgármester –, pedig kétség sem férhet hozzá, hogy az egyik legnagyobb magyar színész volt. Szülővárosának kötelessége emlékét ápolni, művészetével megismertetni a fiatalabb, valamint az eljövendő generációkat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra LÖSZ Kulturális Fesztivál

Hódmezővásárhely - Második alkalommal rendezik meg június 7-én a LÖSZ Kulturális Fesztivált… Tovább olvasom