Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Rekordidő alatt végeztek a vásárhelyi régészek

Hódmezővásárhely - Befejeződött a régészeti feltárás a 45-ös főút mellett, a Hódmezővásárhelyt Barattyossal összekötő tervezett kerékpárút nyomvonala mentén. A munkát a Tornyai János Múzeum régészei végezték.
Három helyen, összesen 1490 négyzetméteren folytattak a szakemberek megelőző- és próbafeltárást. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előzetes adataiból kiindulva a régészek számítottak rá, hogy e területeken szarmata kori településnyomokat találhatnak.

A feltárás során valóban kerültek elő szarmata kori maradványok. Az ásatás anyaga - kilenc doboznyi szarmata és Árpád-kori kerámiatöredék, illetve állati csont lelet - már bent is van a Tornyai-múzeum raktárában.

A Vásárhely és Barattyos közötti területen folyó régészeti munka egy 260 centiméteres sávban történt. Az időjárás nagyban meghatározta a munka ütemét. Télen jóval nehezebben tudnak dolgozni a régészek, áprilisig azonban mindenképpen be kellett fejezni a feltárást.

Azért végeztek ilyen gyorsan az ásatást vezető szakemberek, mert februárban már nem voltak erős talajmenti fagyok, így könnyebben ment a régészeti munkát megelőző folyamat, a föld legfelső rétegeinek eltávolítása, a humuszolás. A régészeti kutatás lezárultával meg is kezdődhetett a kerékpárút építése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyen megy a kerekítés Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Gyorsan kerekítenek fejben a kereskedők és a vevők is Vásárhelyen. Több üzletben is próbát tettünk, de reklamálóval nem, csak harcedzett pénztárosokkal találkoztunk. Tovább olvasom