Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Róbert, Ági, Patrik – a karatekölykök

Mindszent - Hárman is világbajnokságra készülnek a mindszenti Kurucsai családban. A 17 éves Róbert, a 14 éves Ágnes és a 8 éves Patrik októberben Olaszországban bizonyíthatja majd karatetudását. A gyerekek mellé 38 éves édesanyjuk is beállt edzeni.
„Ha nekivágsz valaminek, akkor csináld rendesen!" Ezzel indította első karateedzésükre csemetéit a mindszenti Kurucsainé Juhász Irén. Róbert, Ágnes és Patrik pedig a versenyekről elhozott érmekkel, kupákkal bizonyította: szívét-lelkét beleadja. A családban elsőként Róbert cserélte kyokushin karatéra a focit, 10 évvel ezelőtt. Testvérei szintén óvodáskorban kezdték el a sportot. Most mindhárman az októberi olaszországi világbajnokságra készülnek.

– A nemzetközi verseny miatt ilyenkor az edzésen kívül még kéthetente edzőtáborba is járunk Szentesre. Így hetente legalább nyolc órát karatézunk – magyarázta Róbert, akinek a jelenlegi legjobb eredménye egy Európa-bajnoki ezüstérem és egy hatalmas kupa. A középiskolás fiú a viadalokra nem indulna el méz és csoki nélkül. Főként az előbbiből nyeri az energiát, ilyenkor mézből akár egy félüvegnyi is elfogy. Kiderült az is, a tréningek már nem Mindszenten, hanem Szegváron vannak, oda pedig a jó idő beköszöntével biciklivel járnak át, a félórás kerekezés jó kis bemelegítés – a kétórás edzés után pedig laza levezetés.

A Kurucsai testvérek számos kupával bizonyították tehetségüket.  Büszke is rájuk édesanyjuk. Fotó: Veréb Simon
A Kurucsai testvérek számos kupával bizonyították tehetségüket. Büszke is rájuk édesanyjuk.
Fotó: Veréb Simon

– Az edzőtermen és a versenyeken kívül még soha nem kellett használnom a karatetudásomat, az iskolában egyébként sem szabad verekedni – előzte meg kérdésünket a filigrán Ági, aki az eredmények terén sem marad le bátyja mögött, mint ahogy öccse sem. Ági elárulta, gyakran fájdalmasan megrúgják, de akkor sem szabad könnyeznie, a bíró nem nézi jó szemmel. Patriktól azt hallottuk, egyszer előfordult, hogy sírva fakadt egy brutális erejű rúgástól, de bátyja és nővére biztatására nem adta fel a küzdelmet, inkább összeszorította a fogait.

A testvérek nem féltékenyek egymás sikereire, kiabálva szurkolnak a másiknak, ahogyan szüleik is. Irén, az édesanya elárulta: bár nagyon költséges három sportoló gyermeket nevelni, de ha tehetik, minden versenyükre elkísérik csemetéiket. A 38 éves asszony egyébként még szakmai tanácsokkal is el tudná látni őket: egy évig maga is járt a gyerekekkel edzésre.

– Az egyik verseny előtt azt találtam mondani, ha mindhárman érmesek lesznek, akkor én is csatlakozom hozzájuk. Pechemre, vagy az ő szerencséjükre dobogóra álltak. Így be kellett váltanom az ígéretemet – magyarázta mosolyogva a szakács édesanya, aki végül munkája miatt hagyott fel a heti két edzéssel. Irén elmondta: sokat köszönhetnek a gyerekek edzőinek, Erdei Sándornak és Brezovai Sándornak. Az olasz világbajnoksággal kapcsolatban nem akart jóslatokba bocsátkozni. A gyerekek viszont azt remélik, ott is dobogóra állhatnak.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2010. július 08. 19:52
    „Mindszenti szarmazasu vagyok es ugyan mint nagyapa, meg mindig aktivan uzom ezt a magyszeru sportot. Sajnos nagyon keson kezdtem, igy fejlodesem es elorehaladesom lassabb. Sok sikert kivanok a fiataloknak es igerem ha legkozelebb meglatogatom a noveremet viszem magammal a "doggimat" is. Remelem reszt vehetek egy nehany baratsagos kuzdelemben.”
  • 1. Filctoll 2010. július 02. 17:10
    „Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszabták a vásárhelyi választókörzeteket is

A mostani 24 helyett ősztől csak 15 tagú lesz a vásárhelyi képviselő-testület – hangzott el a csütörtöki közgyűlésen. Tovább olvasom