Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Sisák Zoltán nemzetközi sikerei - 15 éves kora óta számítógépfüggő

Hódmezővásárhely - Közel három évtizede nem szabadul az informatika rabságából a vásárhelyi Sisák Zoltán, aki a szakmák olimpiáján, az európai és világversenyeken a hálózati informatikai diákcsapat „szövetségi kapitánya".
– Tizenöt évesen „kattantam be", akkor voltam Dánszentmiklóson építőtáborban, amelynek volt számítógépes, informatikai része is – mesélte a 43 éves Sisák Zoltán, a HISZK Gregus Máté Tagintézmény tanára. – Egy pincébe telepítették az akkori kor, a 80-as évek színvonalának megfelelő komputereket. Beleszerettem ebbe a világba, elkapott a gépszíj, és azóta sem enged szabadulni.

1998 óta tanít a Gregusban, de manapság már csak heti egy napot oktat az intézményben, amelynek korábban – amikor még a Kossuth Zsuzsanna nevet viselte – 8 évig igazgatóhelyettese volt. Vezetésével a vásárhelyi suli úttörő szerepet vállalt a Cisco Hálózati Akadémia elterjesztésében, tulajdonképpen a Gregus és a HTTP Alapítvány (utóbbinak Sisák az elnöke, ez a főállása) is ebbe a rendszerbe tagozódik. Az alapítvány rendezi a WorldSkills és EuroSkills szakmai verseny honi selejtezőit a számítógépes, informatikus diákoknak.

Sisák Zoltán örömmel adja át tudását a diákoknak. Fotó: DM/DV
Sisák Zoltán örömmel adja át tudását a diákoknak.
Fotó: DM/DV

A WorldSkillst a szakmák olimpiájának is szokták nevezni – a 2009-esnek Japánban négy nap alatt 300 ezer látogatója volt. Dísznövénykertésztől a szakácsig méretik meg magukat az országok legjobb fiatal (a korhatár 22 év) szakemberei. A sportos hasonlatnál maradva a hálózati informatikai csapatnak Sisák Zoltán a szövetségi kapitánya, de a világversenyen a feladatok elkészítésében és a zsűrizésben is részt vesz.

Eddig két-két World- és Euro-viadalon vettek részt a magyarok. A 2009-es országos döntőbe két vásárhelyi is bejutott a legjobb 10 közé, viszont csakis a győztes képviselheti az országot a World Skillsen. Az idei WS-re közel 300-an jelentkeztek az országból, közülük 25-en Vásárhelyről, a Gregusból.

– Akkor fogom sikeresnek tartani magam, ha a hálózati informatikában minél több jól képzett szakember dolgozik. A hálózati informatika húzóágazat lehet Magyarországon – közölte Sisák Zoltán.

Olvasóink írták

 • 3. csicso 2011. május 16. 10:25
  „Csatlakozom rattacha-hoz :) További sok sikert!

  (Szintén még a Bethlenből, szintén a múlt évezredből :))”
 • 2. gereben 2011. május 13. 11:49
  „azt a dánszentmiklósi számitógépes építőtábort a hőskorban sokan szerették, és jó értelemben fertőződtek.....a kastély pincéjében Commodorek, Atarik, Sinclairek és HT gépek voltak felállitva, nem boroshordók....délelöttönként dolgoztunk is a gyümölcsösökben. Délután számitógépes elöadások, majd éjszakáig játék, programozás...internet még
  sehol......Sisák Zolinak gratula és üdvözlet!”
 • 1. rattacha 2011. május 13. 09:11
  „Gratulálok!

  (Még a Bethlenből, még a múlt évezredből ;) )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiákert épített

Hódmezővásárhely - Saját fiákert épített magának a vásárhelyi Molnár János, a híres fiákeres Molnár… Tovább olvasom