Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Sugárveszélyt hárítottak el Kishomokon

Hódmezővásárhely - Sugárveszélyt hárítottak el pénteken Hódmezővásárhely közelében, a kishomoki kiképzőbázison a katasztrófavédelem munkatársai. Pár perc alatt lokalizálták a céziumot tartalmazó készülék helyét. A gyakorlatra három megyéből érkeztek.
– Még semmi! – konstatálták a katasztrófavédelem felderítői tegnap Hódmezővásárhely közelében a kishomoki kiképzőbázison, miközben védőruhában, gázálarcban, sugárzásmérővel a kezükben óvatosan haladtak előre. – Már közel járunk! – figyelmeztette társait Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alezredese, és pillanatokon belül meg is találták a „veszélyes" sugárforrást, ami cézium 137-es anyagot tartalmazó, talajnedvességet és -tömörséget mérő készülék volt, amelyet útépítéseknél használnak minőségellenőrzésre – hallottuk Kovács Árpádtól, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerv- és sugáregészségügyi decentrum főtanácsosától, a tegnapi gyakorlat szervezőjétől.

A katasztrófavédelem munkatársai pár perc alatt megtalálták a sugárzás forrását. a szerző felvétele
A katasztrófavédelem munkatársai pár perc alatt megtalálták a sugárzás forrását. 
A szerző felvétele

A sugárforrás felderítése egyébként csupán pár percet vett igénybe. Az idő ugyanis a legfontosabb tényező a sugárzással, radiológiai veszélyhelyzetekkel kapcsolatos balesetek elhárításában. Minél hamarabb meg kell találni a forrást, ehhez viszont gyakorolni kell, ami szerencsére éles helyzetek hiányában ritkán adatik meg a katasztrófavédelem munkatársainak – jegyezte meg Tátrai János. Éppen ezért szeretnék minden évben megismételni a gyakorlatot, amelyre tegnap három megyéből – Csongrád, Békés és Bács-Kiskun – érkeztek.

– A felderített izotópnak háttérsugárzása van, ami akár a megengedett értékhatár százszorosa is lehet, akkor sem veszélyes emberre, viszont a mérő kiválóan jelzi – magyarázta Tátrai János. Elárulta: veszélytelensége ellenére sem volt könnyű ilyen anyagra szert tenni a gyakorlathoz. A megyei katasztrófavédelemnek egyébként utoljára évekkel ezelőtt volt dolga sugárzó anyaggal. Porcelángyártáshoz használt segédanyagot szállító kamion határátlépésénél jelzett a mérő, de – bár a megengedetthez képest három–négyszeres volt az érték – csupán veszélytelen háttérsugárzásról volt szó.

Olvasóink írták

 • 7. Cheguevara 2011. július 26. 08:23
  „Ezt inkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ovisok beöltöznek vagy képzeletbeli játékot játszanak, na ez kb. az a színvonal a kép alapján is...”
 • 6. Wacky 2011. július 25. 02:35
  „Csak nekem tűnt fel hogy ez vegyvédelmi ruha egyes kiegészítők nélkül??...

  amúgy meg ha mégse az, akkor kérdés, az arcuk egyes részei miért is fedetlenek??”
 • 5. manstein 2011. július 23. 19:14
  „Nekem is gyanús, hogy pont akkor van ez, amikor megjöttek a japán utazók.”
 • 4. jozko 2011. július 23. 18:39
  „A sugárforrás iránya "éles" helyzetben többnyire jól megállapítható:
  ellentétes azzal az iránnyal, amerre -a többnyire a veszélyhelyzet kialakulásáért felelős - vezetők elhúznak!
  Lásd pl. Csernobil.”
 • 3. Norman_Bates 2011. július 23. 13:15
  „A magyar közút kivitelezők okádék munkájára is kitalálhatnának valami radaros röntgenes izét ami kijelezné, honnan van kilopva az anyag, még mielőtt átadnák, így talán az algyői hidat se kéne vasszerkezetig visszabontani (mert fog kelleni)
  Innen üdvözlöm a magyar közút igazgatóját”
 • 2. D95 2011. július 23. 13:10
  „van köze a néhány napja hazánkba látogatott fukusimai tinédzserekhez?”
 • 1. Falcao 2011. július 23. 11:03
  „Húha!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki működteti ősztől a mártélyi iskolát?

Nagyon rövid a határidő, hogy a vásárhelyi kistérségi társulás átvegye a mártélyi általános iskola fenntartói jogait. Tovább olvasom