Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szabó Ábel, a realista Tornyai-plakettes

Hódmezővásárhely - Az őszi tárlatot követően egy hónapig külföldön, az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dhabiban voltam rezidens- programon, vagyis nemzetközi művésztelepen dolgoztam – mondta a 40 éves budapesti Szabó Ábel, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasa, Tornyai-plakettese.
Hozzátette: jelentős mérföldkő pályafutásában ez az elismerés, hiszen korábban olyan rangos művészek kapták meg, akiknek a munkásságát nagyra tartja.

Szabó Ábel festményei fényképszerűek, olyan hűséggel, élességgel ábrázolják a tárgyakat, városrészeket, mint a fotók. Csakis pár „centiméterről" figyelhetők meg az ecsetvonások, állapítható meg, festményről van szó.

A Tornyai-plakett Szabó Ábel festőművész pályafutásának jelentős állomása. Fotó: Karnok Csaba
A Tornyai-plakett Szabó Ábel festőművész pályafutásának jelentős állomása. Fotó: Karnok Csaba

– Megfordítom a hasonlatot, nem az alkotásaim, hanem a fényképek hasonlítanak az én munkáimhoz – mondta a művész. – Járom az országot, a világot, és igyekszem olyan épületeket, tárgyakat megörökíteni, a pillanatot elkapni, visszaadni, ami mások figyelmét elkerülhette – fejtette ki Szabó Ábel.

A külváros dokumentaristájának is nevezik különböző értékelésekben, szakmai értekezésben. – Ebben az „osztályozásban" lehet valami, mert Budapest külvárosias részén élek, és igaz, hogy amit ott, vagy a környéken meglátok, vásznon megörökítek, az idővel átalakul, megszűnik, teljesen megváltozik – mondta Szabó Ábel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztalos Krisztina az év sminkese

Asztalos Krisztina a Fuji hegy csúcsán döntötte el, hogy megváltoztatja életét, és a banki tanácsadói munkája helyett olyasmit választ, amiben kiteljesedhet a kreativitása. Tovább olvasom