Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Szép, mégse tetszik az új állatvásártér

Szép és korszerű, de rossz helyen van – ez a véleményük az árusoknak az új vásárhelyi állatvásártérről. A Szentesi úton álló korszerű piac 53 millió forintból épült fel, melyhez európai uniós támogatást is kapott a város. A bezárt Serháztéri vásártér helyén ingyentelkeket osztanak.
Az állatpiacnak Vásárhelyen május 9-e óta már nem a Serháztéren, hanem a Szentesi úton, a város határában álló új állatvásártér ad otthont. A beruházás 53 millió forintba került. Ebből 25 milliót az agrár- és vidékfejlesztési operatív program pályázatán nyert a város, 17 milliót pedig az Európai Unió önerő alap támogatásából kapott. A fennmaradó többi 11 milliót az önkormányzat önerőként biztosította – tudtuk meg a városházán. A megszűnt Serháztéri állatvásártér helyén ingyentelkeket alakítanak ki, ahol fiatal családok építhetik majd fel otthonukat.

Az új piac maradéktalanul megfelel az EU által támasztott szigorú előírásoknak – épp azért volt szükség a változtatásra, mert az előző nem ilyen volt. Az egész terület szilárd burkolatú, illetve zárt aknás. Az érkező gépjárművek csak egy fertőtlenítőmedencén keresztül hajthatnak be a piacra, így akadályozzák meg az esetleges fertőzéseket. Az állatokat felhajtón lehet teherautóra, pótkocsira terelni, a jószágokat hitelesített mérlegen mérik, kijelzője a központi irodaépületben található. A vásárok ideje alatt állatorvosi ügyelet működik. A vásártéren dolgozóknak és az eladóknak is egy-egy mosdó áll a rendelkezésére.

– Most vagyok először az új állatvásártéren – mondta Makay Attila állatorvos, aki a második piacnapon volt ügyeletes. – Régóta esedékes volt az új állatpiac megépítése, mert a Serháztéren működő egyetlen európai uniós szabálynak sem felelt meg. Mostantól kezdve az állatok adásvétele szép és teljesen higiénikus környezetben történik, úgy, ahogy azt az EU-s előírások kimondják.

Makay Attila szavaival egyetértettek az akkor jelen lévő állattenyésztők is, akik örülnek, hogy jószágaikat ezentúl szebb és az esetleges járványokkal szemben jóval védettebb helyen kínálhatják. De emellett elégedetlenek is, ugyanis szerintük az állatpiac elhelyezése semmiképpen sem mondható szerencsésnek. Nagyon kitették a városból, emiatt félő, hogy elmarad az a kevés vevő is, aki még kijárt a régi piacra. Mindenesetre remélik, hogy nem lesz igazuk, és a vásárlók kijárnak majd az új vásárhelyi állatvásártérre.

D. Sz. Cs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brooks Luis Alexander büszke Hódmezővásárhelyre

Az amerikai Brooks Luis Alexander pszichológiaprofesszor tavaly június 1. óta magyar állampolgár… Tovább olvasom