Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Színes forgatag a vásárhelyi Fekete Sas Szállóban

Lengyelek, csehek, olaszok, oroszok és ciprusiak bűvölték el a közönséget a hét végén Vásárhelyen, a nemzetközi néptáncfesztiválon. A főként fiatalokból és gyerekekből álló csapatok hangszeres kísérettel vagy énekelve vonultak végig a város főutcáján, majd a Fekete Sas Szállóban adtak ízelítőt országaik hagyományos táncaiból.
Nagy sikert arattak az orosz táncosok. Fotó: Tésik Attila
Néptáncosok „szállták meg" szombaton késő délután Vásárhelyt. A lengyel, cseh, olasz, orosz és ciprusi táncosok felvonulása jó néhány kíváncsiskodót vonzott a város főutcájára. A tarka népviseletbe öltözött, főként fiatalokból és gyerekekből álló csapatok nem elégedtek meg azzal, hogy végigsétáltak az Andrássy út egy részén. A menet időnként meg-meg állt, s néhány perces ízelítőt adott a hagyományos táncokból. Aztán a Kossuth térre érve ismételten külön-külön mutatkoztak be a csapatok.

Bár mindegyik csoport produkcióját taps kísérte, talán az oroszok, a Rossichi Nemzeti Táncegyüttes nyerte el leginkább a közönség tetszését.

Ugyanakkor a ciprusi együttes egyik tagja, egy fiatal férfi szitaforgatós produkciója sem okozott csalódást a nézőknek. A Buja faluból érkező olaszok dallamvilágában és lépéskombinációjában a szomszédos régiók – Szlovénia, Stájerország, Karintia – hatásai keveredtek, persze a latin kultúrával elegyítve. A táncos csoportok közül az ő csapatuk működik a legrégebben, még 1958-ban alapították.

Bár a nemzetközi néptáncfesztivált eredetileg a Kossuth térre tervezték, a szeszélyes időjárás miatt jobbnak látták, ha inkább a Fekete Sas Szálló dísztermében folytatódik a program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülőfaluját elvitte a Temes

A Vajdaságban született, a második világháború alatt azonban kalandos úton elhagyta otthonát Visky… Tovább olvasom