Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Szombaton is suliba járnak

Hódmezővásárhely - Már májusban véget ér a tanév a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában az intézmény felújítási és bővítési munkálatai miatt. A 400 diák januártól szombatonként pótolja be az órákat.
6 napos tanítási hetek várnak a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola 400 diákjára. Már január első hetének szombatján, január 9-én menniük kell a tanulóknak suliba. Reggel 8 órától kezdődik a tanítás, de a tervek szerint csak rövidített, 30 perces órákat tartanak szombatonként, hogy lehetőleg délután 4 helyett 2-kor hazaengedhessék a gyerekeket. Még hat alkalommal – január 16., február 6., 20., 27., valamint március 13. és 20. – járnak a diákok szombatonként iskolába. Három szombatot pedig tanítás nélküli munkanapként határozott meg az iskola vezetősége. Akkor nevelőtestületi értekezletet, farsangot, valamint úgynevezett sárkánynapot, azaz tavaszi programot tartanak.

A szombati tanulásért cserébe hamarabb – május 31-én – ér véget a tanév a Varga Tamás-iskolában. Az épületet ugyanis pályázati segítséggel a nyáron bővítik és felújítják. Ezért van szükség a pótló tanítási napokra. Az intézményre mintegy 250 millió forintot (28 millió forint önkormányzati forrás) költenek – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin, az iskola igazgatója. 2004-ben már volt egy hasonlóan nagy beruházás – emelettel bővítették –, akkor délutáni órákkal oldották meg a pótlást. Most a 7 iskolaotthonos osztály miatt (délután 4-kor ér véget a tanítás) nem tudnak délutánonként tanulni.

Az intézményi összevonásokkal 100 diákkal több jár a vásárhelyi Varga Tamás-iskolába, ezért aktuális az épület bővítése. Fotó: Tésik Attila
Az intézményi összevonásokkal 100 diákkal több jár a vásárhelyi Varga Tamás-iskolába,
ezért aktuális az épület bővítése. Fotó: Tésik Attila

A május végi tanévzárás után ügyeletet tartanak a Varga Tamás-iskola pedagógusai. A gyerekek a Szék utcára, az Aranyossy Ágoston iskolába járnak majd, ahol június 18-áig reggel 8-tól délután 4 vigyáznak rájuk.

Az intézményi összevonásokkal 100 diákkal több jár a suliba, ezért aktuális az emeleti rész bővítése. 275 négyzetméteren 2 tantermet és vizesblokkot alakítanak ki. Ugyanakkor akadálymentésítik az intézményt. Új lépcsőház is épül, valamint egy korszerű kémiai szaktanterem. Szigetelik az épület külső homlokzatát, kicserélik az ajtókat, ablakokat és a belső padlóburkolatot. A szolgálati lakásból bővítik a könyvtárt – sorolta Tóthné Kecskeméti Katalin. Hozzátette: a munkálatok egy része – ami nem zavarja az oktatást – már január közepén elkezdődik. A tanévzárás után pedig 3 hónap alatt, szeptemberig kell elkészülne a kivitelezőnek az összes feladattal.

Áldozattal járó építkezés

Örülnek a szülők, hogy megújul az iskola – állapította meg egyikük, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. Tudomásul veszik, hogy áldozatot kell hozniuk az építkezés miatt a gyerekeknek, és persze a családnak is – utalt a szülő a szombati tanítási napokra. Igazán pedig annak örülnek, hogy a júniusi ügyeletben is a Varga Tamás-iskola pedagógusai foglalkoznak a gyerekekkel, nem pedig idegen tanárok.

Olvasóink írták

 • 15. VásárhelyiÁgi 2009. december 19. 08:03
  „Tuom, hogy a Kertvárosi egyházi iskola, azóta nem is kell nekünk finanszírozni az épületek javítását.
  De a felépítése után a festésen kívül mást nem kapott.”
 • 14. Filctoll 2009. december 18. 21:54
  „12 eldorádó - Nem a Kertvárosi suliról van szó hanem a Zalkáról.”
 • 13. ava44 2009. december 18. 16:14
  „xanadu!

  Akkor már tudom ki az igazgató.- megint nyertem-. Így könnyű iskolát felujjítani, ki bulizta magának ( bocs az iskolájának ) a képviselő asszonyság.”
 • 12. zero 2009. december 17. 22:38
  „nehogy a gyerekek <moderálva> már h szombatonként bekell nekik járni....:S”
 • 11. eldorádó 2009. december 17. 14:08
  „Kertvárosi iskola: anno, amikor a RK egyház átvette az iskola üzemeltetését, még szó volt egy új épületszárny építéséről a konténerek és a MÁV-épület helyett.

  Gondolom, azóta megváltoztak a finanszírozási körülmények...”
 • 10. JB007 2009. december 17. 08:29
  „VásárhelyiÁgi!

  A Kertvárosinak más a fenntartója. A katolikus egyháznál kell reklamálni, ha jól tudom.”
 • 9. VásárhelyiÁgi 2009. december 17. 07:42
  „A Kertvárosiba járó diákok meg konténerben tanulnak és az apukák állították be a wc-t, rakták fel a csempét, cserélték ki az osztálypénzből vett linóleumot.
  A kedves képviselőnő büszke lehet majd, az ő igazgatósága alatt mennyit fejlődött az iskola...”
 • 8. xanadu 2009. december 16. 23:01
  „ava44 (5): 1. nyertél, http://vargatamas.hodtav.hu/
  2. Varga Tamás matematikus volt, ennyit találtam róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Varga_Tam%C3%A1s_%28tan%C3%A1r%29
  3. mindig van utolsó két hét...
  (6) mi nem csak iskolába, de munkahelyre (nekem az is iskola volt) is 6 nap jártunk, mégis túléltük. Abban igazad van, hogy a családi hétvégét tönkreteszik vele.”
 • 7. JB007 2009. december 16. 20:17
  „A kép alapján speciális oktatási programmal tanítják a gyerekeket az orrukkal látni (vagy írni?)”
 • 6. ava44 2009. december 16. 18:51
  „Szegény kölyköket meg szülöket, mi a csudáért büntetik a szombati tanítással?
  Nem elég fáradtak a gyerekek így az 5 napos tanítási hét végére. Ugyan ki találta ki ezt a marhaságot?”
 • 5. ava44 2009. december 16. 18:45
  „Valaki homályosítson már föl, melyik az a Varga Tamás iskola? Csak nem a Holló utcai? Ki volt az a Varga Tamás? Erre aztán tényleg nem tudom a választ? Meg arra se, hogy ki az igazgató?

  Egyébként meg az összes iskolában be lehetne fejezni a tanévet május 31-én. Tök fölösleges még 2 hétig aszalni a diákokat is, meg a tanrakat is. Érdemi munka nincs már ilyenkor, csak nyűg mindenkinek, leginkább a tanaraknak.”
 • 4. Filctoll 2009. december 16. 16:43
  „Formaruha vs köpeny aután meg szombati iskolábajárás. Örülnek a diákok és a szülők is! Megkérdezte Őket valaki? Szerintem senki! Elcseszték a szombati családi napunkat. Gratulálok!”
 • 3. nemtom 2009. december 16. 16:39
  „Dongo hát erröl hablatyolok liftet csinálnak de nem a gyereknek henem mozgáskorlátozottaknak nesze neked EU?????????”
 • 2. Dongó 2009. december 16. 15:06
  „Na ki is az igazgató (nő) a Varga Tamásban?????”
 • 1. nemtom 2009. december 16. 14:13
  „örül fene ilyen agyament baromságot nem kellene a gyereknek szombatonjárni ha igénybe vennék a szék utcai iskolát de akkor ki derülne hogy inkább a vargát kellet volna megszüntetni nem a szántot és volna akinek ez kellemetlen lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellemes fizikakísérletek nyomában

Pofonegyszerű, szemléletes kísérletekkel tette könnyen érthetővé az elvont fizikai jelenségeket, törvényeket Márki-Zay János nyugalmazott fizika–matematika szakos tanár. Tovább olvasom