Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szponzorokat keres az Egészséges Vásárhely program

Hódmezővásárhely - Az Egészséges Vásárhely program következő rendezvénye a szeptember 13-i hagyományos városi sport- és egészségnap lesz. Folynak egyeztetések cégekkel, vállalkozásokkal, melyek mecénások lehetnek.
Az Egészséges Vásárhely program igazgatója, dr. Csányi Péter július 16. óta tölti be tisztét, de már az április 12-i startnál találkozott az EVP-vel. – Itt voltam a nyitórendezvényen, a női szűrőnapon – mondta Csányi –, és jó volt látni, hogy a zuhogó eső ellenére nagy volt az érdeklődés, több százan vettek részt a különböző vizsgálatokon. Szeretnénk elérni, hogy a részvétel még nagyobb arányú legyen.

Csányi Péter példaértékű kezdeményezésnek tartja az EVP-t, amely az egészségmegőrzésre, a súlyos, daganatos és érrendszeri betegségek megelőzésére és korai felismerésére koncentrál. A nyár eleji sport- és egészségnapról nagyon kedvező visszajelzést kapott, a szeptemberi, minden korosztályt megszólító rendezvény szervezésében pedig már tevékenyen részt vesz. Ez lesz az EVP következő eseménye, és a férfi szűrőnapot is ősszel tartják.

Már áprilisban, az EVP első szűrőnapján hatalmas volt az érdeklődés. Archív fotó: Tésik Attila
Már áprilisban, az EVP első szűrőnapján hatalmas volt az érdeklődés. Archív fotó: Tésik Attila

– Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően lesznek szűrővizsgálatok, de a sportnak, az egész családot megmozgató játékos versenyeknek is fontos szerepük lesz. Érdekes, színes egyéniségekkel igyekszünk még vonzóbbá tenni ezt a napot a vásárhelyieknek.

Az önkormányzat az EVP támogatására az idei költségvetésben 170 millió forintot különített el. Februárban az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. is beszállt 13,5 millióval támogatva a programot. Jelentkezett-e újabb mecénás?

Programigazgató

A Budakeszin élő, 51 éves dr. Csányi Péter belgyógyász, onkológus szakorvos a SOTE-n végzett. Budapesten oktatókórházakban és a Fővárosi Onkológiai Intézetben dolgozott, majd egy nemzetközi gyógyszeripari cég tudományos menedzsereként orvostovábbképző programokban és új gyógyszerek bevezetésében vállalt szerepet. A '90-es évek végén részt vett a népegészségügyi program előkészítésében, innen az érdeklődése a prevenció iránt. 2000 után az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatójaként tevékenykedett, majd az Egis Gyógyszergyár nemzetközi részlegén dolgozott. Július 16-ától az EVP programigazgatója.

– Folynak a tárgyalások, és bízunk benne, hogy lesznek további támogatók, akik mellénk állnak – közölte a programigazgató –, valamint abban is, hogy egyre szélesebb lesz az az alap, amelyre az Egészséges Vásárhely program építhet.

Kérdőívvel mérték fel a vásárhelyieket

Az 1500, véletlenszerűen kiválasztott hódmezővásárhelyi lakos közül összesen 1027-en válaszoltak a város lakosságának egészségfelmérésére összeállított kérdőívre, ez a megkérdezettek 70 százalékát jelenti. Mint arról korábban beszámoltunk, június 12-e és július 10-e között – az Egészséges Vásárhely program (EVP) keretében – a Nézőpont Intézet 8-10, megbízólevéllel rendelkező munkatársa járta a település utcáit. A HÓDEF 2008 névre keresztelt felmérés célja az volt, hogy a vásárhelyi egészségügyi ellátást az itt élők elvárásának és szükségleteinek megfelelően fejleszthesse az önkormányzat, továbbá a lakosság egészségi állapotának feltérképezésével meg lehessen határozni az EVP hosszú távú céljait.

Az Egészségmonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársai által összeállított, közel 30 oldalas ív kérdései az általános közérzettől a mentális állapoton át, egészen a diagnosztizált betegségig terjedtek. A válaszadás önkéntes és névtelen volt. A négymillió forintos egészségfelmérés adatainak feldolgozását őszre fejezik be a szakemberek, az eredményeket ezután hozzák nyilvánosságra.

Olvasóink írták

 • 4. eb 2008. augusztus 14. 10:55
  „EB sátor. Hetekig szállásoltattuk a fővárosi cég pultosait.
  CSak a szállásuk magas összeg lehetett. Bónusék a szomszédban csak nézhettek. Ezek annyira kirívó dolgok, de bírja a kassza.”
 • 3. Csavok 2008. augusztus 14. 10:19
  „Viszont Dunakesziről hozunk programigazgatót. A környéken nem találtak megfelelőt!
  Gratulálok "városépítő" !!!”
 • 2. orbit 2008. augusztus 13. 16:07
  „Városi sport és egészségnap... A városi sporttámogatásokat fizetnétek ki! A tavalyit! A sportegyesületek bezárhatják a kaput, a gyerekek meg mehetnek szűrésre! Drogszűrésre...”
 • 1. kekec 2008. augusztus 13. 12:00
  „A kötelezően kirendelt hivatalnokok ingyenesen és "önként" kivonult eü dolgozók és iskolások megdobhatják a létszámot.
  Így kell pénzt keresni aztán elszámoltatni, a városban így szűrik az emböröket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegénysors a vásárhelyi Kincsestelepen

Hódmezővásárhely - A kincsestelepi Szabó Jánosnak havonta kevesebb mint 60 ezer forint a nyugdíja,… Tovább olvasom