Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Takács Ferencre emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Takács Ferenc egykori szociáldemokrata miniszterről, Hódmezővásárhely volt országgyűlési képviselőjéről emlékeznek meg csütörtökön délután fél 2-kor a vásárhelyi Emlékpontban kezdődő rendhagyó történelemórán.
Takács Ferenc kőművesként dolgozott, 1910-től vett részt a Magyar Építőmunkások Országos Szövetségének munkájában, s lépett be a Magyar Szociáldemokrata Pártba. Később titkára lett az MSZDP-nek, majd 1935 és 1939 között a párt listáján jutott be az országgyűlésbe.

Az 1944-ben Debrecenben megalakult Ideiglenes Nemzeti Kormányban iparügyi miniszteri tárcát kapott, 1945–1948 között pedig a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkáraként és árvízvédelmi kormánybiztosként dolgozott. 1948-ban nyugdíjazták, mert nem akart átlépni a kommunista pártba, de hamarosan elvették földjét és nyugdíját. 1950-ben ávósok hurcolták el, s koholt vád alapján 12 év fogházra ítélték. 1955. november végén testben és lélekben összetörve engedték szabadon, már decemberben kórházba került, és 1956 májusában meghalt.

A Legfelsőbb Bíróság 1957-ben bizonyítékok, illetve bűncselekmény hiányában felmentette a vádak alól. A vásárhelyi politikus életét Baracs Gabriella, az Emlékpont történésze idézi fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendesen zajlott a Volán-sztrájk a megyében

Hódmezővásárhely - Rendben, csendesen zajlott a Volán-sztrájk tegnap hajnalban Szentesen,… Tovább olvasom