Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Termálvízre állhatnának a belvárosi társasházak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Jelenleg 30-35 fokos termálvizet tudna biztosítani a város azoknak a társasházaknak, amelyek az új vásárhelyi belvárosi termálkör mellett állnak. Ez a gázfűtéshez képes 20-25 százalék megtakarítást jelentene. Egyelőre még senki sem igényelte.
Fellelkesültek a vásárhelyi leendő sétálóutca társasházaiban a lakók, hogy termálvízfűtésre állíthatják át otthonaikat.

A csatlakozás a társasházakban élők számára nem olyan egyszerű, ez már a dr. Rapcsák András utca 5. számú ház lakógyűlésén is kiderült. Itt a megjelent szakemberektől a lakók megtudták, 30-35 fokos termálvizet tudnának biztosítani. Ez nem elég meleg sem a fürdéshez, sem a mosogatáshoz. A gyűlésen kiderült: kétféle módon lehet az ilyen hőmérsékletű vizet fűtésre használni. Vagy kazánnal kell tovább melegíteni, ami olcsóbb, mint ha a normál, jóval hidegebb vezetékes vizet használnák. Csakhogy a kazán költsége hosszabb távon, mintegy tíz év alatt térülne meg – mondta lapunknak a ház közös képviselője. A másik mód pedig a lakások jelentős átalakításával járna, hiszen a padlóba és a lakások falaiba és mennyezetébe is be kellene építeni a melegvizet keringtető csöveket. A lakók épp ezért döntöttek úgy, hogy egyelőre maradnak az egyedi gázfűtésnél.

Ennek a háznak a lakói nem kérték a termálvizes fűtést. Fotó: Korom András
Ennek a háznak a lakói nem kérték a termálvizes fűtést. Fotó: Korom András

– A HVSZ Zrt. és a város írásban tájékoztatta a nemrégiben lefektetett belvárosi termálvezeték közelében lévő 9 társasházat a termálvizes fűtésre való csatlakozás lehetőségéről. A cél, hogy a jelenleginél kedvezőbb fűtési lehetőséget tudjon biztosítani a város. Ahogy arról kezdettől fogva tájékoztatták a lakókat, azzal a vízzel lehet tervezni, amely a Cseresnyés kollégium, az Alföldi Galéria, a Bessenyei Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum fűtése után még őriz 30-35 Celsius fokos hőmérsékletet – tájékoztatta lapunkat Göbl Vilmos. A városháza sajtóreferense elmondta: a lakók ehhez kapcsolódó beruházásának megtérülését a HVSZ Zrt. kedvezményekkel is támogatná, így a mindenkori gázáraknál 20-25 százalékkal olcsóbban fűthetnének a termálenergiát hasznosítva. Ráadásul olyan mennyiségű vizet adnának, amely 100 lakás számára is elég hőt tud leadni .

– Amennyiben a jövőben újabb fejlesztésekhez pályázati forrást tudunk bevonni, a társasházaknak ennél melegebb vizet is biztosíthatunk – tette hozzá a sajtóreferens.

Olvasóink írták

 • 7. eldorádó 2012. május 27. 20:34
  „szerencse, hogy ennyi "energetikus" írogat ide :-)
  keveritek a szezont a fazonnal.
  Maradjunk annyiban, hogy a képen látható házban lakásonként egyedi gázfűtés van (konvektorok) - őrültek lennének, ha bekapcsolódnának abba a termálkörbe!
  A városháza is őrültséget csinált, amikor indult a fenti projekt: a Bethlen gimnáziumot KIZÁRTA a termálvizes távfűtésből!
  (amikor a politika és személyes érdekek szembe mennek a közjóléttel és gazdasági-, műszaki észérvekkel)”
 • 6. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 25. 07:20
  „4. Renchy 2012.05.24. 16:27
  Pedig olcsóbb lenne, de lázárvárosba ez is luxuscikként van kezelve, ha megnézed, a távhő hőértéke (GJ) csak kicsit marad el a gázétól.
  Milyen jogon? Ilyen sokat fogyasztanak a szivattyúk? meg, hogy gázzal rá kell segíteni, ez is hülyeség, mivel a tesco is rácsatlakozott.
  Akkor ezek szerint ennyi felesleges hőenergiánk van, vagy tesconak hála fizethetünk többet, mivel rá kell segíteni gázzal?
  Az a júniusi gigacsekk, meg kőkemény pszihoterror”
 • 5. mivan? 2012. május 24. 20:15
  „Azt mondják rendkívüli adottságai vannak országunknak a világban termálvíz ügyileg. Persze mi ezt se tudjuk kihasználni, ugye?”
 • 4. Renchy 2012. május 24. 16:27
  „Nem hiszem, hogy olcsóbb lenne a távhő a gáznál. Szüleim télen havonta 30-35 ezret fizetnek fűtésre, aztán júliusban még általában kapnak egy 150 ezres csekket a távhőtől. Mindemellett egész nap melegítőben vagyunk és plédbe gubózva nézzük a tv-t.”
 • 3. DÓZER 2012. május 24. 09:49
  „Csak egy jó tanács: A mindenkori gázárhoz kell igazítani a termálhő után fizetendő díjat. Ellenkező esetben kiszolgáltatottá válik minden társasház a távfűtő (termálkör-üzemeltető) cégnek. Sőt, a magam részéről megkövetelném a tevékenységi biztosítást is a szolgáltató részéről....”
 • 2. abai 2012. május 23. 21:06
  „Rá kellene fűteni a 30 fokos termálvízre!”
 • 1. CsengeleMSN 2012. május 23. 20:50
  „Ennek a háznak a lakói miért nem kérték a termálvizes fűtést? Félnek, hogy olcsóbb lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angol nyelvű turisztikai táblák Vásárhelyen

Megszépültek a vásárhelyi turisztikai táblák, sőt angol nyelvűeket is kihelyeztek, igaz, magyarul is írtak rá. Tovább olvasom