Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Tovább dagad a szoborbotrány

Kisstílűnek és pitiánernek tartja Lázár János vásárhelyi polgármester az állítást: nem bronzból készült a vasárnap felavatott József Attila-szobor. A talapzat süllyedése miatt eltávolított, s jelenleg egy raktában pihenő költőalakot az alpolgármesterek tegnap újságírók előtt kopogtatták meg, demonstrálva bronz mivoltát. Ugyanakkor a kompozíció mellékalakjait őrző alkotó, Kligl Sándor nem járult hozzá, hogy ezekről a darabokról is fotót készítsünk.
Csorba Mihály és Kószó Péter alpolgármester mutatja: bronzból van József Attila. Fotó: Tésik Attila
Tovább gyűrűzik a szoborbotrány Vásárhelyen. A Hősök terén vasárnap felavatott József Attila-alkotásról egy nappal később a költő, valamint a mama és a két gyermek alakját eltávolították, mert Lázár János polgármester közlése szerint valószínűleg talajmechanikai okok miatt megsüllyedt a talapzata.

Elterjedt azonban a hír, hogy a kompozíció egyes darabjai gipszből készültek – az alkotó Kligl Sándor tegnapi lapunkban cáfolta ezt. Vásárhelyi képzőművészek viszont azt állították a tegnapi Népszabadságban: valószínűleg viaszból készült József Attila, valamint a mama és a gyermekek alakja is. Ennek cáfolatára tegnap a sajtó munkatársait az önkormányzat telephelyére invitálták, hogy győződjenek meg az alkotás valódiságáról. A raktárba került József Attila-szobrot Csorba Mihály és Kószó Péter alpolgármester meg is kopogtatta, demonstrálva: az alkotás bronzból készült.

Időközben megerősítették a vitatott szobor talapzatát: hozzáépítettek egy vasbeton gerendát. A betonhoz gyorskötő anyagot tettek, így néhány napon belül terhelhető lesz a talapzat, visszakerülhet a szobor – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetőjétől.

A József Attila-szobor és a többek által leginkább megkérdőjelezett mellékalakok. Fotó: Tésik Attila
Megkopogtatta a szobrot, mielőtt tegnap reggel elindult a fővárosba, nyilatkozta lapunknak Lázár János, hangsúlyozva: az alkotás bronz. Viccnek és komolytalannak tartja a 20 millió forintba kerülő szobor körüli hercehurcát. A városvezető szerint el akarják rontani a vásárhelyiek örömét, ezzel lejáratják a várost. Lázár úgy vélte: ez az egész ügy arról szól, hogy megsértődtek a művészek, mert nem ők kapták a megbízást. Ezt pedig kisstílűnek és pitiánernek minősítette a polgármester.

Mivel Vásárhelyen csak József Attila szobrát láttuk, érdeklődtünk a kompozíció többi, eltávolított darabja felől is. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a mellékalakjait Kligl Sándor hazahozatta egyik szegedi műhelyébe. Szerettük volna, ha a művész megmutatja nekünk, hogy lássuk: azok a figurák is bronzból készültek, nem igaz tehát az állítás, miszerint azokat csak festékkel fújták bronzszínűre. A szobrász azonban úgy fogalmazott: számára ez az „eredetiségvizsgálat" megalázó, ezért nem járult hozzá, hogy fotót készítsünk a vitatott darabokról. Azt elismerte, hogy a költő nővérét ábrázoló alak, valamint a gyermekkori fényképét szimbolizáló dombormű valóban nála van. Előbbi azért, mert megsérült és ki kell javítani.


Kligl: Nem grillázsból készült


– Sért és zavar, hogy ennyi év után is bizonygatnom kellene: olyan szobrot készítettem, amit a megrendelő kért – reagált azokra a sajtóhírekre Kligl Sándor szegedi szobrászművész, miszerint a Hódmezővásárhelyen vasárnap felavatott József Attila szoborkompozíciójának néhány alakját nem bronzból, hanem viaszból formázta meg. – Több mint negyven köztéri szobrot készítettem már, egyiket sem grillázsból vagy marcipánból. A megrendelő most is bronzot kapott – tette hozzá.
A szobrászművész megjegyezte: nem engedi elrontani azt az örömét, amit az avató ünnepségen érzett, amikor francia és német vendégek személyesen gratuláltak alkotásához. Véleménye szerint mindenkinek a kompozícióval kellene foglalkozni, valamint a nagyszerű költővel, akinek emlékéve alkalmából a mű készült, nem pedig a botránykeltéssel.

Kotormán kitart és hallgat

Kotormán Norbert vásárhelyi szobrászművész továbbra is kitart amellett, hogy vasárnap nem a bronz alkotást avatták fel a Hősök terén. Ennél többet azonban nem akart mondani a témával kapcsolatban. 


T. A.–T. K.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hete bekerítették a mártélyi dögkutat

Két héttel ezelőtt bekerítette a Táncsics utca végén lévő, állati hullák gyűjtésére szolgáló… Tovább olvasom