Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Új lelkészcsalád költözik Hódmezővásárhelyre

A napokban kiderült: új lelkészcsalád költözik Hódmezővásárhelyre, az evangélikus gyülekezethez. Az orosházi közösség vezetését pedig a vásárhelyi szolgálatot négy éve ellátó Deák László vállalta. Az evangélikus gyülekezet azonban továbbra is szeretné átvenni a Zrínyi utcai óvoda működtetését az önkormányzattól.
Gyarapodó tagság, a gyülekezeti terem, a templomfűtés és a harang felújítása, ifjúsági szoba kialakítása, valamint a templomkert rekonstrukciója tanúskodik Deák László evangélikus lelkész négy vásárhelyi évéről. A fiatal tiszteletes a nyár derekán elköltözik a városból, az ide érkező új lelkészházaspár szolgálati helyén, Orosházán látja el a közösségvezetői feladatokat. A döntést nem kényszer szülte, közös megegyezés eredménye.

– Nem feletteseink parancsára cserélünk szolgálati helyet, az evangélikus gyülekezetek maguk döntenek róla, hogy kit hívnak meg a lelkészi szolgálatra – mondta Deák László. – Nekem ezzel lehetőségem nyílt arra, hogy az egyik legnagyobb hazai evangélikus közösség szolgálatában dolgozhassak. Ez nagyon nagy változás számomra, hiszen a vásárhelyi közösség néhány tucat hívőt számlál, így teljesen más típusú lelkészi munkát kell végeznem. A tiszteletes hozzátette: a vásárhelyi feladatokat is nagyon kedvelte, hiszen tevékeny, tetterős lelkipásztornak érzi magát, és a menedzseri hozzáállás nem állt távol tőle.

A dolgozók fellélegeztek

– Még most sem tudom elhinni, hiszen heteken át bizonytalanságban voltunk, de nagyon örülünk annak, hogy a város által kínált feltételeket a püspök is elfogadta, és ilyen feltételek mellett folytathatjuk a munkát – mondta lapunknak Benséné Sándor Erzsébet. Az óvodavezető hozzátette: személy szerint nem gyakorló vallásos, de nagyon fontosnak tartja, hogy az egyház által képviselt erkölcsi szemlélet és tartás már a kicsik nevelési programjának is részét képezze.

Deák László kiemelte: az Orosházáról érkező házaspárból lelkészi feladatot csak az asszony, Nagy Ervinné Bácskai Zsuzsanna lát el, férje, Nagy Ervin lelkipásztori segítőként dolgozik majd a közösségért. A bemutatkozáson már túl vannak, a költözésre pedig valószínűleg júniusban kerül sor.

Szóbeszéd járja Vásárhelyen azzal kapcsolatban, hogy a lelkészcsere hírére a városvezetés visszalépett korábbi szándékától, és a Zrínyi utcai óvodát mégsem adja át a gyülekezet fenntartásába. Tegnapra kiderült: az evangélikus püspök és a polgármester is megegyezett az átadás-átvételről, így hamarosan sor kerülhet a szerződés aláírására. Szeptember elsejétől tehát az óvoda evangélikus intézményként indíthatja új csoportját – a jövő héttől már be is írathatják a szülők gyermekeiket.

– Új, keresztény alapokon kidolgozott nevelési program és evangélikus hittan – ennyi változásra számíthatnak az induló csoportba járó gyerekek, a középsősöket és a nagycsoportosokat a korábbi program szerint nevelik a pedagógusok. A legutóbbi értekezletünkön a szülők és az óvónők is lelkesek voltak, bízom benne, hogy továbbra is a város egyik legsikeresebb óvodája lesz a Zrínyi utcai – foglalta össze a lelkész, aki még elmondta: úgy tudják, hogy ha nem vették volna át az intézményt, azt műszaki állapota miatt néhány éven belül bezárta volna a város, így azonban a nyáron egyházi forrásokból teljesen felújítják az épületet. Így leépítésekre sem lesz szükség, a gyülekezet minden dolgozó állását biztosítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatott munkahely a vásárhelyi szexboltban

Az Erotic Center is megkapja – több helyi cég mellett – a vásárhelyi önkormányzat által… Tovább olvasom