Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Új temetőt nyithatnak Vásárhelyen

Azonnali intézkedést kér Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő a vásárhelyi temetők állapota miatt Kiss-Rigó László és Bölcskei Gusztáv püspöktől. A katolikus és a református temetőket gaztenger borítja, annak ellenére, hogy a város jelentős összegeket ad az egyházaknak a sírkertek karbantartására. Ha nem változik a helyzet halottak napjáig, jövő nyáron megnyitja a város az önkormányzati temetőt.
A katolikus temető egyes részein a gaz már túlnő a kereszteken. Fotó: Tésik Attila
Naponta panaszkodnak mindenféle fórumon a vásárhelyi Kincses, Dilinka és a katolikus temetőbe látogatók, hogy hatalmas gaz borítja a sírokat és környéküket, ezért bizonyos parcellákat nagyon nehéz megközelíteni. A Szegeden élő Ősi Mihályné lapunkhoz küldött levelében úgy véli, hogy olyan gazdátlan, elhanyagolt és piszkos sírkert nincs még egy a megyében, mint a vásárhelyi katolikus temető. Azt írta levelében, hogy az idősek nemcsak a sárban és gazban kénytelenek közlekedni, de attól is félnek, hogy megbotlanak a már felszámolt nyughelyeknél hagyott, a gaztenger alatt lapuló fejfákban is.

Hasonló helyzetről számolt be személyesen Nagy Bálintné, aki a Kincses temetőben nyugvó nagyszülei sírját szerette volna felkeresni. Elmondta, ez nagyon nehezen ment, pedig minden eshetőségre felkészülve még sarlót is vitt magával.
– Alig bírtam bevágni magam a harmadik sorban lévő sírhoz, mert a bokrok nagyon elvadultak – panaszolta.

Feltört kripta az Arany temetőben Fotó: Tésik Attila
Lázár János polgármester, országgyűlési képviselőhöz is számtalan, a temetők állapotával kapcsolatos panasz jutott el, s a helyzetet ő is tarthatatlannak minősítette. Lázár János elmondta: nem érti a helyzetet, mert az önkormányzat minden évben jelentős összegeket ad át a városban működő történelmi egyházaknak a temetők karbantartására. A kis egyházak sírkertjei rendben is vannak, míg a katolikus és a két református sírkert állapota elhanyagolt.

A polgármester azonnali intézkedést kér az ügyben Kiss-Rigó Lászlótól, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökétől, illetve Bölcskei Gusztávtól, a Tiszántúli Egyházkerület püspökétől.

A város első embere nem érti, hogy ha a temetők előtti közterületen a város rendet tud tartani, akkor a kerítésen belül az egyház miért nem tudja ugyanezt megtenni.

Lázár János hangsúlyozta: ha nem változik a helyzet halottak napjáig, jövő nyáron megnyitja a város az önkormányzati sírkertet a volt Arany temető helyén. Ennek létesítéséről már korábban döntött a közgyűlés.

Mindhárom temetőt tisztogatják

Négy ember egész évben folyamatosan kaszálja a református egyház kezelésében lévő Dilinka és Kincses temetőt – tudtuk meg Kása Ferenc református lelkésztől. A megváltott sírokhoz azonban nem nyúlhatnak, azok karbantartása a hozzátartozók kötelessége lenne. Seidl Ambrus plébános szerint a 16 hektáron elterülő katolikus temető tökéletes rendbetétele nehéz, így a kevésbé forgalmas részeken előfordul gaz. Szerinte mindig lesz panasz ezzel kapcsolatban. A temető bevételeit teljes egészében a sírkertre fordítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki elszökik, soványan jön vissza

Tizenkét lakója van a vásárhelyi speciális gyermekotthonnak – mi hat cserfes tinédzser lánnyal… Tovább olvasom