Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Újvilági benzintemetők Mindszentről

Mindszent - Amerikai autócsodákat gyűjt egy olvasónk, akinek Cadillacje, Buickja és Corvette-je is van. Az Államokból, konténerben hozatta őket, és nemsokára egy mindszenti veteránjármű-találkozón mutatja meg a kocsikat, amelyekkel egyébként nem nagyon jár.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Gyönyörű ezüstszínű, 1962-ben gyártott Cadillac, 12 ezer kilométerrel, gyári állapotban, elektromos ablakokkal, antennával, kanyarkövető fényszóróval, klímával, Washington államból. 1975-ös méregzöld
Buick cabrio, 8800-as motorral, full extrásan, Tampából. 1950-es kávébarna, csilli-villi Chevrolet kisteherautó, Miamiból. 1974-ben gyártott Corvette kétszemélyes sportautó, 550 lóerős motorral, amelyből csupán 16 készült, Coloradóból – mutatta ízelítőül a mindszenti Csatlós Lajos szervező az amerikai járgánycsodákat, amelyek június 7-én a VI. Magyaro(c)k veteránjármű-találkozóján sorakoznak fel a helyi sportpályán.

Autócsodák Mindszenten. Fotó: Török Anita (galéria)

Visszavásárolta a Pannóniát

Az amerikai csodajárgányok mellett keleti autók, többek között Moszkvics, Dacia is lesz a veteránjármű-találkozón, ahová mintegy 170 járművet várnak, motorokat is. Csatlós Lajosnak 3 Pannóniája van. – Az egyik különlegessége, hogy még az édesapámé volt, aki korábban túladott rajta. Csak jóval később, a barátomnál láttam meg, felismertem a rendszámát, és visszavásároltam. Van egy olyan 1975-ös Pannóniám is, amely a gyár bezárása után az utolsó darabok egyike, az előző tulaj a szobában tartotta – mesélte a találkozó szervezője. Lajos használja is a motorokat, bár azt még nem döntötte el, hogy a június 7-i felvonuláson melyik nyergébe pattan.
Mai csúcskategóriás Mercedeshez, BMW-hez hasonlítanak az USA-ban készült veteránautók – jegyezte meg közben a járművek tulajdonosa, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. Már gyerekként azon törte a fejét, hogy a hollywoodi filmekben látott autócsodákra hogyan tehetne szert. 18 évesen vásárolta első amerikai autóját, egy AMC Concordot. Szentesre ment érte.

Manapság többnyire az interneten vadássza a különleges járműveket, évjárat és típus szerint. A lényeg: korlátozott darabszámú és egyedi legyen. A Corvette-et 4 évig kerestette az Államokban. Kint átnézeti, és ha megfelelőnek találja, akkor konténerben, Kínán keresztül hajóval, vonattal 1 hónap alatt Magyarországon van.

„Olyan ez, mint valami szép nő, addig izgatja az embert, amíg meg nem szerzi" – jegyezte meg mosolyogva a rögtönzött tárlatvezetés után a gyűjtő. Már Amerikában is ritkaságnak számítanak. Anno, amikor készültek, a gazdagabbak engedhették meg maguknak ezeket a típusokat. Bár a kisteherautó igazi munkagép volt, lócitromot is szállítottak vele. Nem igazán használja a járgányokat, igaz, szinte mindegyikkel lehetne 200-zal száguldozni. Ilyen állapotban nagyon vigyázni kell rájuk. Ha süt a nap, az a baj, ha esik az eső, az. Veteránjármű-kiállításokon, találkozókon viszont szívesen megmutatja a különlegességeket. A gyűjtőszenvedély a lényeg, még akkor is, ha nem olcsó – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsabb ügymenet az okmányirodában

A vásárhelyi kormányablakhoz tartozó három részleg – régi típusú kormányablak, okmányiroda, egészségbiztosítási pénztár – hétfőtől egységes nyitva tartással üzemel. Tovább olvasom