Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Uszító feliratokat firkáltak vásárhelyi romák házaira

Hódmezővásárhely - "Cigányok lágerbe. A jobb"– ez a felirat jelent meg tucatnyi ház falán, kerítésén tegnap reggelre Vásárhelyen. A házak többségében roma családok laknak. A rendőrség nyomozást indított, és több járőrt küld az utcákra. Lázár János polgármester közleményben ítélte el a történteket.
Ajtai Éva kerítésén fekete festékkel, festékszóró spray-vel a „Cigányok lágerbe", mellette pirossal, mintegy aláírásként „A jobb" felirat volt olvasható. A vásárhelyi CKÖ elnökhelyettese, a Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének vezetője elmondta: tegnap reggel 7 órakor fedezte fel a firkálmányt. – Felháborító! Nem szeretnék a családommal együtt így belecsöppenni a választási kampányba. Nem félek, de a cigányok nevében kikérem magamnak, hogy ilyen rasszista kijelentésekkel fenyegessenek!

Alig fejezte be, megcsörrent a telefonja, és Sztojka László, a CKÖ elnöke arról tájékoztatta: nem egyedi eset az övé, egyre több házon fedezték fel szerte a városban ugyanezt a feliratot. A helyi rendőrök ottjártunkkor éppen Mezei Vidor CKÖ-képviselő házánál helyszíneltek, mérték a feliratot, kutyával nyomoztak. Szenti Szabolcs, a CSMRFK szóvivője elmondta, tucatnyi házon és kerítésen fedezték fel a tulajdonosok a már citált szöveget.

Se kerítést, se házat nem kínáltek a rasszista vandálok. Fotó: Karnok Csaba
Se kerítést, se házat nem kínáltek a rasszista vandálok.
Fotó: Karnok Csaba

– Délelőtt fél 9 tájban a szomszédunk szólt, hogy felirat van a házon – idézte fel a történteket Mezei. – Nem tudom mire vélni, nincsenek ellenségeim, csak barátaim. Primitív emberek művelnek ilyet.

– Félünk, hogy ez valaminek a kezdete – vette át a szót a felesége, Andrea –, és legközelebb már bedobnak valamit az udvarra, vagy belőnek az ablakon. Eddig semmilyen fenyegetésre nem volt példa, békében élhettünk Vásárhelyen, és remélem, így lesz ezután is – mondta az asszony.

Keserű leves. Ajtai Éva csak a konyhában mert beszélni félelmeiről. Fotó: Karnok Csaba
Keserű leves. Ajtai Éva csak a konyhában mert beszélni félelmeiről.
Fotó: Karnok Csaba

Az aláírásnak tűnő „A jobb" feliratról a párt hasonlóan kezdődő neve miatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom ugorhat be sokaknak. A vásárhelyi romák nevében Sztojka László azonban közölte: nem tulajdonítanak politikai szándékot az eseteknek, nem akarnak prejudikálni, a hatóság dolga, hogy kivizsgálja az ügyet, és megtalálja az elkövetőket. Hozzátette: elhatárolódnak minden bűnözőtől, elítélik az olaszliszkai és a Cozma-gyilkosságot, de a cigányok ellen elkövetett merényleteket is.

Összefirkálták a házát. Mezei Vidort is megdöbbentette a tegnapi látvány. Fotó: Karnok Csaba
Összefirkálták a házát. Mezei Vidort is megdöbbentette a tegnapi látvány.
Fotó: Karnok Csaba

A Jobbik helyi vezetői közleményt juttattak el szerkesztőségünkbe. Eszerint a vásárhelyi szervezet tegnap reggel értesült az eseményekről: „Sajnálatos, hogy kampányidőszakban ilyen esetek történnek Hódmezővásárhelyen. A Jobbik programjával ez a megnyilvánulás teljes mértékben ellenkezik, ez egyértelműen a magyarság és a cigányság közötti konfliktus szítását és mélyítését eredményezheti. A Jobbik Magyarországért Mozgalom kampányának mindez nem érdeke és nem célja."

Késő délután a városi Fidesz reagált közleményben a történtekre. Havasi Katalin helyi elnök mélységes felháborodásuknak adott hangot. Azt írta: „a kormány tehetetlenségével és alkalmatlanságával meggyengítette a rendőrséget és az igazságszolgáltatást, megrendítette az ország közbiztonságát".

A szombati szegedi bombariadó után, tegnap vásárhelyi cigányok körében keltettek riadalmat. Fotó: Karnok Csaba
A szombati szegedi bombariadó után, tegnap vásárhelyi cigányok körében keltettek riadalmat.
Fotó: Karnok Csaba

Több lesz a járőr

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitánysággal együttműködve a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya közösség elleni izgatás bűntette miatt indított nyomozást az ügyben. Szenti Szabolcs még azt is elmondta: a hasonló jogsértések megelőzése és a lakosok nyugalma érdekében a jövőben fokozott járőrszolgálat lesz Vásárhelyen.

Az önkormányzat elítéli

Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő közleményt juttatott el lapunkhoz: „Szombat éjjel hódmezővásárhelyi polgárokat ért durva és eddig példa nélküli támadás. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a leghatározottabban elítéli, hogy a városban vagy az ország bármely területén bárkit származása, neme, világnézete, politikai, vallási, illetve felekezeti hovatartozása miatt hátrány vagy megkülönböztetés érjen. Az önkormányzat a városi rendőrkapitányságnak a tettesek felkutatásához minden támogatást biztosít, a sértetteknek pedig minden segítséget megad."

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. skid 2010. február 25. 08:08
  „A napnál is világosabb, hogy a helyi Fidesz, Lázár János vezetésével, rendelte el ezt a műbalhét. Kinek származhat előnye a térségben, ha lehúzzák a Jobbikot? Egyedül a Fidesznek, az MSZP-nek amúgy is lehúzták a rolót itt. Ezt most Lázár L. rendelte meg, hogy vetélytársát beszennyezze. A Jobbik nem lehet olyan hülye, hogy ilyen kis pitiáner balhéba keveredjen.
  Ébredjetek, és lássátok át a dolgokat.
  (Egy volt Fideszes, aki most a Jobbikra fog szavazni)”
 • 121. Én2 2010. február 24. 17:54
  „Lehet, hogy csak ráfogják valakire, de jó lenne már befejezni, más mondanivalója nincs az újságnak.”
 • 120. hazafi74 2010. február 24. 17:35
  „Úgyértesültem hogy cigó az elkövető.
  Csurár gyerek.”
 • 119. Filctoll 2010. február 24. 15:38
  „Épp hallottam a Kossuthon hogy elfogtak valakit akit gyanúsítanak. Igy már értem hogy miért nem volt felderítésre kitűzve pénz!
  Örülök ismét hogy a helyi rendőrség ismét sikeresen dolgozik, remélem tényleg Ö volt az és beismerőt tesz.
  Mostmár várom kiváncsian hogy vajon ki is volt és mi indittatta erre a gaztettre!”
 • 118. ősmagyar 2010. február 24. 12:44
  „Megvan a gyanúsított és ki is hallgatták!
  promenad.hu”
 • 117. varadipal 2010. február 24. 10:31
  „A képeken látható írások külalakjából és tartalmából lemérhető a firkáló/k/ értelmi és érzelmi színvonala, és intelligenciája. Ilyen embereket könnyű a hangzatos beszédekkel feltüzelni, csordába terelni, és megvezetni. Ezt használja ki a néhány tanult szélsőséges vezető. Sajnos az előbbiből többen vannak, mint az utóbbiból, bár az utóbbiból a kevesebb is sok lenne.”
 • 116. ellenálló 2010. február 24. 08:32
  „Tisztelt Imre Péter!

  Meg kellene kérdezni a rendőrséget, hogy a "feltételezett" elkövető, aki a vendégszeretetüket élvezi melyik
  etnikai csoporthoz tartozik.”
 • 115. Én2 2010. február 24. 06:22
  „ELÉG MÁR EZEKBŐL A CIKKEKBŐL!!”
 • 114. Filctoll 2010. február 23. 22:49
  „Felmerült bennem a gondolat, ha a rendőrség annyira nyomoz, miért nem ajánlanak fel pölö 1 milla nyomravazetői díjat? Valaki tán csak tud, látott valamit!? Ha ennyire fontos a tettes vagy tettesek kézrekeritése és a sorozatos újságcikk akkor ennyit illett volna megtenni! Ha igy nézzük, ebből arra a következtetsre juthatok hogy nem is fontos a nyomozás??”
 • 113. Filctoll 2010. február 23. 20:09
  „Lehet hogy nincs az ujságnak témája.
  Irhatna mondjuk a szombati Fekete Sasban megtartott nagy, szülinapi buliról.”
 • 112. samsung10 2010. február 23. 19:03
  „Hollo igazad van”
 • 111. katonaneera 2010. február 23. 17:41
  „Ez aztán akkora hír,hogy mindjárt 3 cikknek is ezzel foglalkozni a Délmagyarban.
  Más nem is történt kis városunkban??”
 • 110. Én2 2010. február 23. 17:20
  „Miért kell ebből olyan nagy ügyet csinálni, csínytevés az egész v. kampány fogás és kész,Nem kell ennyit rágódni rajta.”
 • 109. hehe 2010. február 23. 16:57
  „http://www.youtube.com/watch?v=TOYwTNgEDzY ott táncol a mezei ur is .”
 • 108. cikicakk55 2010. február 23. 16:34
  „Nem tudom miért kell egyből politikai stiklit gyanítani?Lehet, hogy aki írta,valamiért haragszik a cigányokra.Megverték, meglopták, anyját testvérét megerőszakolták, ellopták kerékpárját,gyerekét megfenyegették,esetleg meg is verték, és a mobil telefont, és az uzsonna pénzt ellopták tőle.Sorolhatnám véget érhetetlenül azokat az okokat amiért a magyar haragszik a cigányra.Mindenesetre jó nagy felfordulást okozott a városba.Nem tudom, hogy ha egy magyar kerítésére firkálták volna ugyan ezt a szöveget, akkor is hemzsegnének-e a rendőrök a városban, védve a magyar (lassan) kisebbséget.”
 • 107. Nostradamus 2010. február 23. 16:07
  „Hányszor teszitek még fel?”
 • 106. Filctoll 2010. február 23. 15:56
  „Igaza van annak aki azt nyilatkozta hogy a helyi romákkal semmi gond nem volt. Vannak magyarok is akik talán ugyanannyi csinyt tesznek. De még Vásárhely mindig jobb helyzetben van mit Makó vagy Csongrád ahol sokkal nagyobb számban élnek. A rendőrség megfelelően kezeli a problémákat és jól is lép fel. Nem tudom kinek volt ez a pihentagyú ötlete hogy ilyen aljasságot elkövessen, de remélem meglesz a tettes és kiállitják majd a Kossuth térre.
  Gyanúm sajnos az hogy a tettes(-ek) sose lesz(-nek) meg !
  Javaslom mindenkinek hogy higgadjon le és ne szítsa tovább az ellentéteket!”
 • 105. ősmagyar 2010. február 23. 12:36
  „várom a friss híreket ebben az ügyben!”
 • 104. eldorádó 2010. február 23. 11:27
  „Rendőrségi profil:
  Tartalom: politikai provokáció. Kivitelezés: igénytelen, randa firka.
  Számításba jöhető személyek: festékes újjú kopogtatócédula gyüjtők.
  Feladat: igazoltani minden zsebre dugott kezű illetve kesztyű ruhazázatot viselő egyént.

  kmf.
  Csőrmester
  sk.”
 • 103. Holló 2010. február 23. 09:18
  „Nos. Valaki vette már a fáradságot és elolvasta a JOBBIK választási anyagát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Sehol ismétlem sehol nem találom vagy olvasom azt, hogy a romaság (cigányságnak) pusztulnia kéne, mint azt sem, hogy lágerbe velük. Ide ollózok egy részletet a JOBBIK választási anyagából utólag is elnézést kérve tőlük é a plágium gyanújától mentesítve magam. Elkel gondolkodni azon, hogy a generált probléma ami a rendszer váltás óta fent áll kezelésre szorul. /A cigányság integrációja a többségi társadalomba való beilleszkedést jelenti, amit már kis gyermekkorban el kell kezdeni, az óvodában, az iskolában. Számos közelmúltbeli iskolaügy mutat rá arra, hogy az integráció vakbuzgó és adott körülmény mérlegelésétől független erőltetése mind a cigányság érintett tagjainak, mind a többségi magyarságnak is rossz. Az oktatási intézményeknek hathatós szakmai támogatást és pénzügyi eszközöket kell adni ahhoz, hogy az oktatásban való részvétel alkotmányos jogát a helyi viszonyok figyelembevételével tudják érvényesíteni. Elfogadhatatlan az összeférhetetlen gyerekek problémájával küzdő önkormányzatoknak, iskoláknak
  a szegregáció vádpadjára ültetése és bírságolása a megoldási lehetőségének biztosítása helyett. Tehát a teljes tanulási-képzési folyamatot végig kell gondolni, hogy minél több cigány fiatal jusson el a munkaerőpiacon keresett képzettséghez./
  Választási bábok és százalékok a magyar kisebbség tagjai mint ahogy a nyugdíjasok is. Ha elgondolkodik valaki akkor gondolkodjon el azon, hogy képviselőink akik évek óta ott vannak ahol elvégezték a munkájukat megfelelően vagy sem. Vagy csak a saját megélhetésük volt a cél?!”
122 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdanap lovas felvonulással, bállal

Hódmezővásárhely - Mintegy 3-400-an várták szombat délután a vásárhelyi Kossuth téren a 12 fogatból… Tovább olvasom