Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Vásárhely: leépítések és új munkahelyek

Hódmezővásárhely - A víziközműveket működtető társaságtól harminc, a könyvtárból három embert bocsátottak el nemrégiben Vásárhelyen. Az önkormányzat nemcsak megszüntetett, de teremtett is új munkahelyeket – idén eddig összesen 238-at.
Nem ért véget az idei közalkalmazotti létszámleépítés Vásárhelyen a 200 kórházi állás megszüntetésével, amely 160 egészségügyi dolgozó menesztését jelentette, illetve az oktatási reform kényszerű következményként végrehajtott iskola-összevonásokkal, melyek miatt a 800 pedagógus közül száznak mondtak fel. A létszámleépítés eddig sem csak a közalkalmazottakat érintette, hiszen a 2006-ban a város százszázalékos tulajdonába került Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt.-nél novemberben kezdődött meg és az idén fejeződött be a létszámleépítés, amelynek végén a 114 munkahelyből 84 maradt meg, azaz 26,3 százalékkal csökkent a dolgozók száma.

A közgyűlés a napokban döntött a Németh László Városi Könyvtár dolgozói létszámának csökkentéséről. Egy alkalommal már tárgyaltak a könyvtári létszámcsökkentésekről, júliusban 34 státusból négy megszűnt. Ez akkor két fő elbocsátását jelentette, miután két álláshely betöltetlen volt. Most újabb öt állást szüntettek meg, amelyek közül kettő betöltetlen. A három könyvtári dolgozó október közepén kapja meg a felmondólevelét.

A város nemcsak megszüntetett, de teremtett is munkahelyeket ebben az évben. Rárósi Imrétől, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökétől megtudtuk: a közgyűlés által megszavazott félmillió forintos munkahelyteremtő támogatásnak köszönhetően a helyi vállalkozások eddig 238 új munkahelyet hoztak létre, s hamarosan a közgyűlés elé kerül annak a 22 vállalkozásnak a pályázata, mely újabb ötven munkahely létrehozásához kéri a támogatást.

Ez szigorú feltételekkel kapható meg, a vállalkozásoknak többek közt garantálniuk kell, hogy a város által támogatott munkahelyeket három éven belül nem szüntetik meg. Ha mégis, akkor a városi támogatás időarányos részét vissza kell fizetniük. A munkahelyteremtésre létrehozott városi alap bármennyi munkahely teremtését támogatja. Ez a városnak megtérülő befektetés, hiszen a munkanélküliek és a szociális segélyre szorulók száma is csökken, s a vállalkozások helyi adójukkal a támogatást is visszatérítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi délelőtt a Szegedi Ítélőtáblán

A Szegedi Ítélőtáblán sem ért véget szerdán a Keviép ügyvezetőjének Lázár János polgármester ellen… Tovább olvasom