Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Vénuszok nyomában Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Tornyai János Múzeum idén február 15-én ünnepelte alapításának 110 éves évfordulóját. Nagy Vera néprajzkutató 35 esztendeje dolgozik a közgyűjteményben, amelynek 1999 és 2006 között igazgatója is volt. Ő kalauzolt az intézményben.
 Kezdetek

A vásárhelyi múzeum alapításának ötletét Tornyai János vetette fel a 19. század végén. A megvalósítás az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállítás nyomán indult el, akkor néprajzi bemutatót is láthatott a közönség. Anyagát Kiss Lajos, a későbbi néprajztudós gyűjtötte, Tornyai útmutatása szerint. Ennek sikere, országos szaktekintélyek véleménye, a helyi művészek ösztönzése nyomán döntött a város vezetése 1905. február 15-én a múzeum megalapításáról, amelynek anyagát Kiss Lajos újabb néprajzi gyűjtése alapozta meg. Számos költözés után 1948- ban kapott végleges helyet az 1914- ben megvásárolt épületben.
 

– A család mártélyi, én Vásárhelyre jártam gimnáziumba, ahol Farkas Ferenc is tanított, ott kaptam kedvet a néprajzhoz – kezdte saját történetével Nagy Vera, aki 1980 óta dolgozik a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban, és 1999–2006 között igazgatta is. A régészeti feltárások 1929-ben startoltak Vásárhely környékén a szegedi Banner János irányításával. Ebben az időszakban került elő a kökénydombi gazdag neolit kori lelet, közte az ikonikus darabbal, a Kökénydombi Vénusszal. Ezzel beírta magát Vásárhely a régészet nagykönyvébe.

– Hivatalosan akkor még nem volt ásatási joga a néprajzi profilú múzeumnak, mégis Vásárhelyre kerültek a leletek. De Móra Ferenc, a szegedi múzeum akkori direktora szemet hunyt efölött, így alakulhatott meg a Tornyai régészeti gyűjteménye – idézte fel a regényes kezdeteket Nagy Vera.

A képzőművészeti gyűjteményt 1936-ban Tornyai János alapozta meg 923 művével. A múzeum 1951-ben vette fel a legendás vásárhelyi festő nevét. Az adomány óta a képzőművészeti vonal a legerősebb a múzeumban, ez dominál, amit az 1954-ben indított és azóta folyamatosan megrendezett időszaki kiállítás, a Vásárhelyi Őszi Tárlat is erősít. Állandó tárlatok: Hétköznapok Vénuszai (régészet) és Az Alföld képzőművészete a kezdetektől napjainkig. Jelenleg a régészeti gyűjtemény 150 ezer, a helytörténeti (1961-ben alakult) 11 ezer, a képzőművészeti 4000 darabos.
 

Kiállítási tárgyak a múzeumban. Fotó: Karnok Csaba
Kiállítási tárgyak a múzeumban. Fotó: Karnok Csaba


– A legkorábbi kiállítások a múzeum teljes anyagát tartalmazták, manapság ez már elképzelhetetlen. Ezért jó, hogy a 2010–2012-es felújításkor kialakítottak egy látványraktárt, ahol sok leletet tekinthetnek meg a látogatók – mondta Nagy Vera.

– Tervezünk egy jubileumi kiadványt 110 év, 110 tárgy címmel, amelyben minden évhez egy-egy tárgyat rendelve mutatjuk be a legérdekesebbeket. Így Béla cigány hegedűjét és Papp Gábor székét 1880-ból. Az élmény maga a munka, amely nagyon szép, változatos: megismerhetjük városunk és környéke néprajzát, művészetét, történelmét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap a nőkért Vásárhelyen

A vásárhelyi Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria is csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériumának ˝Egy nap a nőkért˝ kampányához. Tovább olvasom