Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Visszavárja a régi híveket

Hódmezővásárhely - A templom és a két hozzá tartozó parókia felújításának gondjait örökölte meg, és a gyülekezet létszámát szeretné erősíteni Major Istvánné, a vásárhelyi református újtemplom új lelkésze.
Hivatalosan már tavaly október óta a vásárhelyi református újtemplomban szolgál, de a parókia fokozatos felújítása miatt még mindig ingázik korábbi szolgálati és lakóhelye, Nagyér és Vásárhely között Major Istvánné. A korábban a Nyírségben szolgáló lelkész tíz évvel ezelőtt azért kérte áthelyezését Nagyérre, mert a Vásárhelyen élő apósa betegeskedni kezdett.

– Tavaly augusztus végén keresett fel az újtemplom presbiteri küldöttsége azzal a kéréssel, hogy legyek az újtemplom lelkésze, miután elődöm nyugdíjba vonult. Elgondolkodtam az ajánlaton, s csak azután mondtam igent, hogy belső lelki megerősítést kaptam – mondta a lelkész.

Major Istvánné szeretné megerősíteni a gyülekezetet. A szerző felvétele
Major Istvánné szeretné megerősíteni a gyülekezetet.
A szerző felvétele

Major Istvánné vallásos szellemben nőtt fel egy régi református családban, amelynek az egyik fele egészségügyi, a másik pedig egyházi pályán dolgozik ma is. Elmondta, több rokona is lelkész.

– Tizenöt éve szolgálok a gyülekezetekben, azelőtt szociális munkásként dolgoztam, illetve családgondozóként irányítottam a házi szociális gondozást – mondta Major Istvánné. – Szeretném újra felépíteni a rám bízott gyülekezetet. Ma 30–40-en vesznek részt az újtemplomi istentiszteleteken, de szeretném, ha kétszer ennyien jönnének. Szeretném visszahívni azokat a híveket, akik az utóbbi években valamilyen ok miatt elmaradoztak, s azokat a szülőket, akiknek a gyerekei a református óvodánkba járnak – tette hozzá.

Major Istvánné hétköznapi feladatokat is megörökölt, hiszen fel kell újítania az újtemplom és a parókia épületét. Miután a gyülekezet pénze csak a működésüket fedezi, a munkálatokat csak pályázatok révén tudják megvalósítani. A lelkész és hitoktató férje három saját gyermekük mellett állami gondozottakat is nevel.

Olvasóink írták

 • 8. aggodo 2011. március 19. 00:46
  „Hova lettek az egyhaztamogatasi allami penzek? Kifizettek egymasanak amikor osze lettek vonva korabban,vegkielegitesekre es amikor elfogyott az a penz is,otthagytak ennek a szegeny lelkipasztornonek.”
 • 7. apa68 2011. március 18. 17:12
  „Én egy lelkészt sem tartok sajnálatra méltónak.Tudomásom szerint állami támogatás áll rendelkezésre a templom felújítására,ha pedig bárki kevesli a jövedelmét,ami mellesleg nagyrészt adómentes,(pl:perselypénz)akkor el lehet menni dolgozni napi 8 órában,úgy mint más emberek.Ha valaki ezt a hivatást választja tudja mivel jár.
  Áldás,békesség.”
 • 6. Anyci 2011. március 18. 13:24
  „Kedves Bomi!
  Kása Ferenc nem volt szakállas. Soha nem láttam még borostásan sem. Az Én gyerekeim a református óvodába jártak. Ott mindig frissen borotváltan jelent meg.
  A lényeg nem is ezen van, hanem azon, hogy az új Tiszteletes Asszonynak nagyobb elvárásai vannak mint Kása Ferencnek valaha is voltak.
  Tudomásul kell vennie annak, aki a Szeremlei oviba íratja gyermekét(mivel az ovi is egyházi fenntartású), hogy ezentúl ugyanolyan elvárások vonatkoznak Rájuk, mint bármely más vallásos oviban, isiben.
  Egyébiránt a nem állami ovik,isik nem is kapnak a várostól semmi féle támogatást, sőt majdnem mindenből ki vannak rekesztve, az egyház úgyis támogatja őket címszóval.
  Nem hiszem, hogy ezen fel kellene háborodni. Senki nem kötelezi az embert, hogy márpedig menj az Istentiszteletekre, csak abban az esetben, ha egyházi fenntartású intézménybe járatod a gyermeked.”
 • 5. Bomi 2011. március 17. 14:21
  „Igen, róla van szó, Kása Ferencről.
  Lehet, akkora szakálla nem volt, mint egy télapónak, de jócskán borostás volt mindig is.”
 • 4. JB007 2011. március 17. 08:51
  „Az előző lelkész (Kása Ferenc) nem volt szakállas. Valakivel kevered...”
 • 3. Bomi 2011. március 16. 21:41
  „Az előző lelkész, az a szakállas, elég "érdekes" volt, mindig is...
  Ahogy hallottam, alig várták a hívek, hogy elmenjen.”
 • 2. Bomi 2011. március 16. 18:05
  „Törvény szerint az egyházak kapnak állami támogatást is.
  30 - 40 személynek egy lelkész? Érdekes...
  Egyébként, évek óta ilyen kevesen járnak abba a templomba.”
 • 1. dodó 2011. március 16. 17:22
  „"...30-40-en vesznek részt az újtemplomi istentiszteleteken..."

  Megvan, kiknek kell felújítaniuk az újtemplom és a parókia épületét!
  Azt csak remélni merem, hogy a lelkésznőt is ők fizetik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a háromdimenziós térkép rongálója - videóval

Egy 16 éves helybeli fiú rongálta meg az elmúlt egy hónapban háromszor is a vásárhelyi Kossuth téren felállított háromdimenziós térképet. Tovább olvasom