Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szélsőségek között az időjárás

Szeged - A szélsőségesen hűvös és esős időjárás után jön a 30 fokos hőség. Igazi nyári kánikulára számíthatunk a hét második felében és a hétvégén.
– Mondtam én, hogy fűteni fogunk még májusban is, és igazam lett. Ez volt az ára az enyhe télnek. A múlt héten még télikabátban voltunk, áztunk, fáztunk, most meg egy szál pólóban is meleg van. A fűtés miatt már nem kell aggódni – magyarázta egy középkorú férfi a szegedi Széchenyi téri  platánok árnyékában, kezében egy párától gyöngyöző borospohárral.

Fotó:
Fotó:

 Ingerlékenyek leszünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló többfokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások lesznek. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk.

– Nem egy átlagos helyzet a mostani. Nem szokványos, hogy 3-4 nap alatt évszakot váltunk – mondta Merics Attila, a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium munkatársa. A meteorológus elmondta, az eddigi áramlási irány megváltozásával meleg és száraz levegő érkezik térségünkbe. – Néhány napon belül 15 fokot ugrik a hőmérséklet – fogalmazott a szakember.

A hét második felére és a hétvégére erőteljes felmelegedés várható. Pénteken, szombaton és vasárnap kánikula közeli, 30 fokos meleg lesz. Záporok, zivatarok lehetnek a hétvégén, de ennek ellenére fülledt, meleg idő lesz.

– Az elmúlt húsz évben nem fordult elő, hogy ilyen hűvös és csapadékos legyen a május közepe Szeged térségében. 2007-ben esett hasonló mennyiségű csapadék, de az sem érte el a mostani 117,9 millimétert. A sokéves nappali felmelegedés átlaga pedig 23 fok. Két szélsőség között mozog az időjárás – tette hozzá a meteorológus.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eső után kánikula - ilyen lesz az időjárás!

A héten nem várható viharos szél, sem sok eső, csak helyenként lehet egy-egy zápor, zivatar. Tovább olvasom