Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Újabb hőhullám érkezik

A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.
Az egyre melegedő éjszakák miatt a napi középhőmérséklet pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap másutt is egyre több helyen meghaladja a 25 fokot.

Hétvégén hőség! Fotó: Frank Yvette
Hétvégén hőség! Fotó: Frank Yvette

Szegeden a maximum 32, a minimum 20 fok lesz, az átlaghőmérséklet 25 fok. Ilyenkor automatikusan elrendelik a hőségriadót – mondta Gyuris Ferenc, a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium munkatársa. A városokban még melegebb lehet, akár 33-35 fok, és éjszaka is csak 20-22 fokra hűl le. 2007 óta július harmadik hetében minden évben el kellett rendelni a hőségriasztást.

A meteorológus megnyugtatta a hőségtől rettegőket, a jövő héten folytatódik az idei nyárra jellemző időjárás: a kánikula után hétfőn hidegfront érkezik lehűléssel és esővel.

Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el: az első fok a figyelmeztetés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A harmadik fokozat a hőségriadó. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít, és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eső után kánikula - péntektől hőségriadót rendeltek el!

Hasznos tanácsok hőségriasztás esetére. Ha ezeket megfogadja, könnyebb lesz elviselnie a kánikulát! Tovább olvasom