Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A gát gátja

JEGYZET - "Nem beszéltünk arról, mennyire illendő a közszolgák- nak törvényileg pluszkedvezményt adni."
Meghívhatná egy kávéra a bankszövetséget Magyarország miniszterelnöke, a szakma új rendszerű árfolyamgátas javaslata nélkül nagy bajba került volna a közszolgák előtt a kormányfő. Akinek állami alkalmazottakhoz intézett második levele felér egy sajtó-helyreigazítással. Hiába rángatták Orbán Viktor zakója sarkát a szakemberek – ha tették egyáltalán –, hogy nincs az a pénz a magyar költségvetésben, amennyibe az első levél ígérete kerül. Vagyis hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitellel segít a végtörlesztésben.

És jött a második Orbán-levél a devizahiteles közszolgáknak. No, ez kiverte a biztosítékot a banki informatikusoknál, hiszen nem elég, hogy az árfolyamgátas megállapodás még csak elvi, a parlamentnek is rá kell bólintania, és számos részlet még tisztázásra vár – most itt a miniszterelnöki együttható is. Nevezetesen a árfolyamgátas szerződésekhez közszolgáknak ajánlott további állami kamattámogatás és a gyerekszámfüggőség.

A banki programozók ebben a nagy gazdasági-pénzügyi törvényalkotási tempóban a múltat és a jelent is nehezen modellezik, a kiszámíthatónak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető jövő parancsokká konvertálásának hozzá sem kezdenek. Ahogy egy gazdasági szakportál fogalmaz: „az árfolyamgát-szabályozás bevárhatja a köztisztviselői többlet-kamattámogatás részleteit".

A banki informatikusok mindenesetre bevárják, pedig van gyakorlatuk a végtörlesztés-kalkulátor és egyéb elszámolási programok készítésében, mert ennek azért szezonja volt az elmúlt néhány hónapban, így nem sok maradhatott a túlórakeretből. Utána viszont a locsolkodásig elhasználják az idei esztendőre valót, hogy készen álljanak, mire készen kell állni.

És akkor még nem beszéltünk arról, mennyire illendő a közszolgáknak törvényileg pluszkedvezményt adni, szemben az ugyancsak nem túl jó erőben lévő versenyszférával. Még nehezebben védhető a megkülönböztetés az állástalanokkal szemben, csak nehogy ez a kivételezés legyen az árfolyamgát gátja. Szóval egy harmadik miniszterelnöki levél már nem kellene...

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. január 31. 09:08
    „Az érem másik oldala?

    6500 helyett 65 000 -t kellett volna kirúgni. Egyből működne a ,,közszféra".

    Természetesen nem a tűzoltót, orvost, katonát, rendőrt, pedagógust, hanem a csinovnyikokat!”
  • 1. Köz_Szolga 2012. január 30. 11:15
    „A "közszolgák", legalábbis az a közeg, amelyben én téblábolok, egyetlen percig sem vették komolyan ezeket a leveleket, de már a meglebegtetett tervet sem. Több józan eszük van annál. Viszont jól esik néha levelet kapni a Miniszterelnök Úrtól, aki "Kedves Munkatársának" szólítja az "állami polgárt" (idézet Benedek Tibortól). Lassan illene válaszolni: majd húsvétra küldök egy nyuszis képeslapot. Pont annyit számít majd svájci frank adósság ügyben, mint a kormányfő összes levele, díszkiadásban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülés a budiba

"Mintha a Mátrixban élnénk: két valóság van Magyarországon." Tovább olvasom