Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A húzóerő

"Civilizációnk hajtómotorja a piac. Ennek a környezetvédők is örülhetnek, hiszen – mint László Ervin világhírű filozófiaprofesszor nyilatkozza egy helyen – „a piac nagyon jól tud reagálni arra, ami már van. És arra is, ami épp csak elkezdődik, egy trendre, ami már elindult." Márpedig a környezet-, természetvédelem jellemzően ilyen trend. Épp indul."
Civilizációnk hajtómotorja a piac. Ennek a környezetvédők is örülhetnek, hiszen – mint László Ervin világhírű filozófiaprofesszor nyilatkozza egy helyen – „a piac nagyon jól tud reagálni arra, ami már van. És arra is, ami épp csak elkezdődik, egy trendre, ami már elindult." Márpedig a környezet-, természetvédelem jellemzően ilyen trend. Épp indul. Most még sokan a többi piaci tényező korlátozójának, ötödik keréknek tartják, pláne kerékkötőnek. Ezektől a környezetvédőktől ezt sem lehet, meg azt sem lehet, mondják. Holott épp a környezetvédelem teremt új lehetőségeket a fejlődés számára. V

an-e jelenleg nagyobb kihívás, mint a nem környezetszennyező mezőgazdaság, ipar létrehozása? Kapásból látható: nincs. Mindez rengeteg kutatást, fejlesztést igényel, az új eszközök gyártása, bevezetése ipari tevékenységet. De olyat, ami nem vagy csak kevéssé környezetszennyező – nehogy maga a környezetvédelmi beruházás létrejötte több környezetszennyezéssel járjon, mint ha nem jönne létre. Környezetszennyező ez vagy az? Megvan a feladat a folyton megoldandó problémákat kereső emberiség számára: úgy kell módosítani, hogy ne károsítsa a környezetet. Beláthatatlan tudományos-technikai fejlesztések előtt áll a világ. A környezetvédelem, amelyre sokan mint piacgátló tényezőre tekintenek, mihamar az egyik legnagyobb húzóerő lehet.

Amennyiben létrehoznak valamit, most már nemcsak az a szempont, hasznos-e, hanem mellette rögtön az is: árt-e a környezetnek. Ha árt – akkor még tovább kell dolgozni a projekten. Kétségtelen: betartandó korlátozásokat-szabályokat is jelent a környezetvédelem, ezeknek azonban nem az a céljuk, hogy valamiféle gúzsba kötött-ledermesztett világ jöjjön létre. Hanem csak megszabják, nagy vonalakban: mi az, amit tényleg nagyon nem szabad, ha pár évtizeden belül nem akarunk másik, lakható bolygót keresni, ami ugye, kissé macerás – macerásabb, mint a környezetvédelem.

Miért mondjuk mindezt? Mert szeptember 22-én tartják világszerte a planetáris etika világnapját. A világnapot a László Ervin által létrehozott Budapest Klub indította el. Célja: egy olyan magatartásforma létrehozása, mely magától értetődőnek tartja a környezet, a természet megóvását, nem csupán az ember, de az egész Föld és a rajta élő minden lény jólétét, sorsát tekintve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi vár még rá?

"Fekszik a nő a mentőben, és iszonyú fájdalmat érez. Kicsorduló könnyeitől már vizes a ruhája. De… Tovább olvasom