Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A panel reneszánsza

"Szinte hirdetés nélkül, kéz alatt elkelnek a felújított panelházakban lévő lakások – mesélik az ott élők, holott mindössze annyi változott, hogy a házakra egy hőszigetelő „kabátot" gomboltak rá, és a szétrohadt ablakok helyébe műanyag nyílászárókat emeltek be."
Szinte hirdetés nélkül, kéz alatt elkelnek a felújított panelházakban lévő lakások – mesélik az ott élők, holott mindössze annyi változott, hogy a házakra egy hőszigetelő „kabátot" gomboltak rá, és a szétrohadt ablakok helyébe műanyag nyílászárókat emeltek be. Mindössze ennyi, és a 110-120 ezer forintos négyzetméterárak 140-145 ezerre emelkedtek, 30 százalékkal fizet értük többet a piac, mint egy átlagos panelért – mondják az ingatlanközvetítők.

Megváltozott az élet minősége ezekben a házakban, csendesebbek és melegebbek a lakások, kevesebbe kerül a fűtés, kívülről pedig egy téglából épült társasház benyomását keltik. Ha emellett még valaki falat bont, járólapot fektet le, új konyhát, fürdőszobát alakít ki a panelban – ráhúzza az öreg lóra a cifra szerszámot –, akkor már végképp senki se ismer rá a régi házgyári lakásra.

Míg tíz évvel ezelőtt megkongatták a vészharangot a lakótelepek fölött, és még szakértők is azt jósolták, legvégül majd egy dózer pecsételi meg a szovjet mintára épített panelok sorsát, mára alaposan megváltozott a helyzet. Nem következett be az, ami egyik-másik nyugati országban, avagy a régi NDK-ban, hogy egyes iparágak összeomlása, a tömeges elvándorlás miatt kiürültek és szellemvárosokká váltak volna. Nem, nálunk a panel a reneszánszát éri, miután kiderült, hogy szerkezetileg még évtizedekig nem lehetnek vele gondok, árban pedig még mindig a legelérhetőbb lakásmegoldásnak számít.

És eközben az is kiderült, az állam nagyvonalúan adja a pénzt a felújításra: akinek nincs megtakarítása, havi 3-4 ezer forintos befizetés ellenében úgy érezheti magát, mintha új házba költözött volna. Az már más kérdés, mit szólnak mindehhez a nem ipari, hanem hagyományos technológiával épített, a panelokkal egykorú társas- és családi házak tulajdonosai, akik szintén szeretnének spórolni a fűtésen. Őket ugyanis nem akarja az állam százezrekkel megdobni.

A nagy horderejű döntések hatását általában évtizedek múlva is érezzük. Lám, a lakások 70-es és 80-as évekbeli tömeges gyártása következtében állnak egyforma lakótelepek az egész országban. Most azok részbeni felújítása kerül milliárdokba. Ha e mögött tudatos és szakszerű koncepció áll, olyan városrendezési tervek, amelyek végeredményeként a lakótelep életminősége a belvároséval vetekszik majd, akkor jogos az állami milliárdok elköltése. Ha mégsem, akkor ez sem több egyszerű kampánynál, amely az adófizetők pénzébe kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztulj, háj

"Csak azt ne fogják rám, hogy az egészségtelen életvitel, az ápolatlanság, az elhanyagolt test… Tovább olvasom