Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Adatbánya

JEGYZET - "Kérdezőbiztos volt a talpán, aki könnyedén eloszlatta a kételyeket."
Nem győzünk aludni! Ezt mondta a kérdezőbiztosunk az október végén zárult népszámlálási kampányról. Elfáradt a Központi Statisztikai Hivatal által képzett kérdező. Hozzá is ugyanúgy 130 ingatlan tartozott, mint a párjához, de neki olyan utcák jutottak, ahol egy-egy házban 8–11 gyerek lakott, ráadásnak a nagymamát is befogadta a nagycsalád. Így aztán emberünknek a 130 lakás adatlapjához legalább 300 személyi kérdőívet kellett csatolnia. Nem a 15–25 perces terepezést érezte fárasztónak, hanem az adatok otthoni utóellenőrzését és az éjszakába nyúló körmölést.

Egyszerű kérdésekre szimpla válaszokat várt a statisztikai hivatal. De aki maga veselkedett neki e tízévenként esedékes teszt kitöltésének, az is érzékelte: egyáltalán nem mindegy, hová húzta az ikszet. Mert a laikusban fölmerült a kérdés: egy személyhez több cím is tartozhat, ha az ideiglenes és az állandó lakhelyén is beírtak valakit, akkor duplázódik? Így aztán Magyarország lakossága lehet 8,5 millió, de akár 15 millió is? Hasonlóan a konyhaasztal melletti okoskodásból fakadt a következtetés, hogy az egész népszámlálás hátterében az ingatlanadó húzódik. Mert korábban a vagyoni helyzetre, vagyis autóra, üdülőre is kíváncsi volt a statisztika, most meg csak a négyzetmétert firtatta, meg azt, hogy azon hányan osztoznak. E ponton többen agyaltak, mint az identitás, vagyis a vallási és nemzetiségi hovatartozás feszegetésén. Kérdezőbiztos volt a talpán, aki könnyedén eloszlatta a kételyeket.

Adatbánya a statisztikusoknak, az újságírók elemzéseinek kiindulópontja, a politikai döntéshozók hivatkozási alapja, társadalomtörténeti publikációk háttere a népszámlálási kérdésekre adott válaszok sora. A legutóbbi népszámlálás, a 2001-es Csongrád megyét 2 kötetben, 500 oldalon jellemezte grafikonokkal, kartogramokkal, meg a mögöttük sorakozó demográfiai, foglalkozási, háztartási és családi, a lakosokra és épületekre vonatkozó részletekkel és összegzésekkel. Ez a számerdő vár frissítésre. Aki nem látta a fától az erdőt, és hanyagolta a kötelezővé tett adatszolgáltatást, jelentkezhet a jegyzőnél november 8-áig. Még nyitva a kiskapu az adatbányához.

Olvasóink írták

  • 1. csergemerge 2011. november 04. 21:26
    „ha az ideiglenes és az állandó lakhelyén is beírtak valakit, akkor duplázódik?
    De miért kellene valakit beírni két helyen, cikkíró elvtársnő??? Szerintem, ha mindenkit csak egy helyen írnak be, akkor hajszálpontos lesz a népszámlálás eredménye.

    "E ponton többen agyaltak, mint az identitás, vagyis a vallási és nemzetiségi hovatartozás feszegetésén"

    Ezt úgy kell érteni, hogy többen hazudtak? Miért is kell "agyalni"? Miről is kell "agyalni"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyegető tél

"A megjósolt szociális katasztrófát a fűtés körüli problémák szaporodása is pontosan jelzi." Tovább olvasom