Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Adóprés

JEGYZET - "A politikai célok teljesülésének költségeit meg kell fizetnünk."

A miniszterelnök a Fidesz–KDNP-frakciószövetség egyszerűsített vállalkozói adó sorsát eldönteni hivatott tegnapi tanácskozásáról távozóban lakonikusan csak annyit mondott: „Ők győztek meg engem". Vagyis eldőlt: jövőre még megmaradhat az eva, sőt az értékhatárát 25-ről 30 millió forintra növelik. A hír pozitív lenne, ha nem tartozna hozzá még egy fontos kitétel: az adókulcsot viszont az eddigi 30-ról 35 vagy 40 százalékra emelik.

Jövőbe látó zsenialitásával, nem ortodox megoldásaival, újabbnál újabb ötletelésével már a nemzetközi közgazdászszakmában is komoly figyelmet keltő nemzetgazdasági parafenoménünk eredeti javaslata így látszólag megbukott a frakciószövetség ellenállásán. Ha jól belegondolunk, lehet, hogy Matolcsy György ezzel a módszerrel is elérheti eredeti célját: erősödik az adóprés, így is többet fizet a százezer érintett.
Az eva megszüntetésétől eredetileg 50 milliárd forintos nadrágszíjhúzást remélt a kormányzat. Bár a szakértők nem felejtik el felhívni a figyelmet: komoly elemzéseket nem is lehet készíteni addig, amíg azt sem tudják pontosan, mennyi volt eddig az evások által felhasznált forgalmi adó. Egy adószakértő pedig azt mondja: „...az a baj, hogy a politikai célok minden pénzt elvisznek, másra nem marad".

A politikai célok teljesülése márpedig létszükséglet. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében ki merné megkérdőjelezni, hogy 1,2 milliárdért külön „tervhivatalt" kell létrehozni a Nemzetgazdasági Minisztériumban, 14 milliárdot kell költeni a József Attilától megszabadított Kossuth tér Horthy-érát felidéző átalakítására, 12-12 milliárdot a debreceni stadionra és Fradi-pálya megújítására, 35-öt a Puskás Stadionra. Mint ahogyan üdvözítő volt 500 milliárdért Mol-részvényeket venni, és a tőzsdei árfolyamnál 35 százalékkal többet kínálni a Rába-részvények megszerzésére. Olyan bagatellekkel már nem is érdemes foglalkozni, hogy szakértésért 4,2 milliót fizettek a Fidelitas Bál főszervezőjeként feltűnt ifjú meteorológusnőnek, 3 milliót irattanulmányozásért az Orbán Viktort dicsőítő 2006-os nyilatkozat egyik aláírójának. Ahogy Megyesi Gusztáv összegezte nemes egyszerűséggel a fülkeforradalom gyermekeinek viselt ügyeit: „A seggnyalás mára külön költségvetési fejezetté vált".

Világos: a politikai célok teljesülésének költségeit meg kell fizetnünk. Evaként az érintett vállalkozóknak, 27 százalékos áfával, elborzasztó üzemanyagárakkal, növekvő inflációval – valamennyiünknek.

Olvasóink írták

  • 3. v.imre 2011. november 16. 16:38
    „Ne sajnáljuk a pénzt a minőségi sportra. Minden ország áldoz erre, szükség van a tömegeket, a fiatalokat mozgósító közösségi érzésekre. Mennyire jól jött a II. Világháborút követő években mindaz a sportban elért siker, dicsőség az ország újjáépítéséhez, amely a háború előtti évtizedekben lett megalapozva. Ami ma már minden fényét elvesztette. Az országnak meg kell erősödnie újra testben és lélekben egyaránt.”
  • 2. vadruca 2011. november 16. 08:26
    „Na és a cikkben felsorolt pénzpocsékolás és "lenyúlás" is bent marad az országban. Még örülhetünk is neki! Ugye?”
  • 1. v.imre 2011. november 15. 18:14
    „Pontosabban fedné a valóságot így fogalmazni: A gazdaságpolitikai célok teljesülése márpedig létszükséglet. A Rába részvényekért azért kellett többet ajánlani, hogy lehetőleg minden kisrészvényes kedvet kapjon azt eladni. Különben ki adta volna el? Ez egy stratégiai eljárás volt, ami be is jött. Ugyanaz a cél vezeti a kormányt, mint a MOL esetében. Tanácsolom figyelembe venni azt a tényt, hogy csak a tulajdonunkban lévő nyereséget termelő gyár, állami kézben lévő vagyonelem haszna hízlalja az államkasszát. Nemcsak az utánuk fizetett adóból, de a megtermelt és a nálunk maradó nyereségből is képződik a más állami szükséglet finanszírozásához tőke. Az itthon marad, nem viszi ki az országból egy bárki külföldi tulajdonos. Amit elherdáltunk a rendszerváltozást követően, azt apránként vissza kell szereznünk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bóvli

"Amit nyert a réven, azt elveszítheti a gyengülő forinttal." Tovább olvasom