Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Áldás és átok

"Fontosabb, mint valaha, hogy tudatos médiafogyasztók legyünk. Vagy legalábbis ne hagyjuk, hogy a televízió nevelje fel a gyerekeket."
Megértem és elfogadom a televíziót kárhoztatók érveit, de nem dobnám ki a sajátomat, és nem szeretném elképzelni az életemet nélküle. Kitörölhetetlen emlékek fűznek hozzá.

Pedig régen rádiópárti voltam. A katonaságnál annak ellenére is kicsempésztem a zsebrádiót az őrtoronyba, hogy lebukás esetén fogda járt volna érte. Lehetett rajta fogni a Szabad Európát is – az abszurd Magyar Néphadsereg „képzett" tudatos rádióhallgatóvá. Később, a rendszerváltás idején ki nem hagytam volna a 168 órát vagy a Gondolatjelet a Kossuthon – és máig leragadtam a közszolgálati adónál.

A tévéből a felrázó, nagy eseményekre, élményekre emlékszem legélesebben. 1989-ből Nagy Imre újratemetésére; arra, ahogyan Szűrös Mátyás október 23-án a Parlament erkélyéről kikiáltotta a köztársaságot; a három tenor 1990-es római focivébé tiszteletére adott első koncertjére; Marton Éva bécsi Elektrájára, amit az akkoriban újdonságnak számító valamelyik külföldi adón sikerült elcsípni; 2001. szeptember 11-e döbbenetére; a magyar vízilabdás fiúk olimpiai döntőire. Talán ilyen marad a legfrissebb is: Barack Obama történelmi jelzővel illetett tegnapi beiktatása. Többségükben nagy, kollektív élmények. Szegényebbek lennénk nélkülük.

Igazuk lehet persze azoknak is, akik a tévé személyiségromboló, leépítő hatására figyelmeztetnek. Csakhogy – biztos vagyok benne – nem a teljes elutasítás a legjobb megoldás. Attól, hogy van tévém, nem kényszerít senki, hogy estéről estére bárgyú szappanoperákon, főzőcskéken és valótlan valóságshow-kon bambuljak.

Olvasom: az Európai Unió komoly projektet dolgozott ki, hogy erősítse a tudatos médiahasználatot, növelje a médiaműveltséget – azaz a média megértésének, kritikus értékelésének és kezelésének képességét, a manipuláció veszélyének felismerését. Az iskola felelőssége is, hogy megtanítsa diákjainak: melyik médiumot mire érdemes használni. Mondjuk reggeli készülődés közben lehet rádióból híreket hallgatni, a háttér-információkat minőségi lapokból érdemes begyűjteni – az esti televíziós hírműsorokról és a jó filmekről sem kell feltétlenül lemondani.

Közhely: egyre nehezebben birkózunk meg az információáradattal. A siker érdekében lépést kell tartani a gyors technológiai változásokkal. Az internet összehasonlíthatatlanul értékesebb információforrás, mint a televízió – ráadásul lassan az összes funkcióját átveszi. Fontosabb, mint valaha, hogy tudatos médiafogyasztók legyünk. Vagy legalábbis ne hagyjuk, hogy a televízió nevelje fel a gyerekeket.

Olvasóink írták

 • 2. sevenof9 2009. január 22. 13:58
  „"a háttér-információkat minőségi lapokból érdemes begyűjteni"

  egyet mondjunk...mind hazudik a gazdaja szaja ize szerint!”
 • 1. comet 2009. január 21. 20:02
  „Egy Pink Floyd szám jut eszembe amiben a tv-ből áradó sz.r-ról énekelnek.
  Ezen anyagtól kéne valamelyest megszűrni pár csatornát és nem lenne gond.
  Persze akik a sz.r eladásából élnek akkor tönkremennének. Úgy látszik egyenlőre ők az erősebbek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Messiásra várva

"Obamának lesz tehát elég baja. A lehetetlen elvárás nélkül is." Tovább olvasom