Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Áldozatok

JEGYZET - "A „rezsivágás" magától, rezsibiztos nélkül, piaci alapon is bekövetkezett volna."
Csodák nincsenek: 2013-ban először a Szegedi Hőszolgáltató Kft. vált rövid időre fizetésképtelenné a rezsicsökkentés miatt. Az önkormányzat, hogy megelőzze a legnagyobb bajt, a fűtés leállását, gyorsan 510 milliós kölcsönt adott neki a működéshez, így talán kibírja addig, ameddig az államtól megkapja a milliárdokban mérhető gyorssegélyt. Korábban erre nem volt szükség, a cég ugyanis úgy gazdálkodott, ahogy azt egy gazdasági társaságtól el lehet várni: a bevételei akkorák voltak, hogy fedezzék a kiadásokat, az emberek bérét és a felújításokat.

Most egy másik szolgáltatóról, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-ről derült ki: az ő gazdálkodása is áldozatul esett a rezsiharcnak. A díjcsökkentés bevezetése óta eltelt hat hónapban 180 millió forintos bevételkiesést produkált, így az államnak muszáj – sorstársaival együtt – kisegíteni. A szemétszállításon egy család fél év alatt 3300 forintot, havi 550-et spórolt meg, és spórol ma is. Ezzel az 550 forinttal azonban legfeljebb azoknak dobtak mentőövet, akik a legreménytelenebb helyzetbe kerültek. A minimálbérből, ha fogcsikorgatva is, de ennyit „ki lehet szorítani".

A rezsiharc közepette egyre több szakértő állítja azt, hogy a pénztárcánkat leginkább érintő gáz-, áram- és távhőszámlánk mára állami beavatkozás nélkül is csökkenne. Holoda Attila, az Orbán-kormány 2012 végén lemondott helyettes energetikai államtitkára az egyik televíziós csatornán éppen a napokban fogalmazott úgy, hogy a mostani „rezsivágás" magától, rezsibiztos nélkül, piaci alapon is bekövetkezett volna. Hiszen magának a rezsicsökkentésnek is az az egyik forrása, hogy lefelé mennek a világpiaci árak, Magyarország a nagy nemzetközi rendszerekhez kapcsolódva képes a legkedvezőbb árakon bevásárolni. Németországtól például nagy mennyiségben szerzünk be alternatív energiaforrásokból származó áramot.

Nem volt ez mindig így: egészen 2012-ig folyamatos drágulást produkált az energiapiac, amelynek hátterében az egyre magasabb olajárak álltak – ez vezetett az állandó gázáremelésekhez is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak pozitívan

˝Polgármester úr, kinyílott-e már a pitypang?˝ Tovább olvasom