Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Állami adósság

JEGYZET - "Az újonnan kinevezett vezetők tartózkodnak attól is, hogy nyilvánosan kimondják, nincs pénz."
Hónapok óta várja egy fuvarozással és gazdálkodással foglalkozó kisvállalkozó, hogy az állam kifizesse neki egymillió forintos munkadíját. Ő már lerótta az áfát a kiállított számla után, időnként érdeklődik, és különböző válaszokat kap. Legutóbb azt mondták neki, nincs egyedül, és ne csodálkozzon, mert az az állami intézmény, amelyiknek dolgozott, az áramszolgáltatónak is tartozik. Három héttel ezelőtt mesélte el ezt a vállalkozó, én levelet írtam az érintett állami intézmény igazgatójának, aki másnap visszaüzent, hogy hamarosan választ fogok kapni a kérdésemre. Azóta is küldi. Azt kérdeztem, mikor tudnak fizetni, és mi a késlekedés oka.

Korábban, ha ilyesmire volt kíváncsi az újság, a válasz hamar készen volt. Úgy szólt, hogy „ennyi és ennyi pénz jut a működésünkre, megszorítások vannak", esetleg „kevesebb jut most, mint egy évvel korábban". Az újonnan kinevezett vezetők azonban – mert nem ez az egyetlen ilyen eset – tartózkodnak attól is, hogy nyilvánosan kimondják, nincs pénz. Most, ha egy államtitkár vagy miniszter arról beszél, hogy ezt vagy azt a területet rendbe szedték, egy oda beosztott vezető már nem mondhat olyat, amiből az derülne ki, hogy mégsem. Ez nem szakmai, hanem politikai nyilatkozat lenne, fegyelmezetlenség.

Pedig a politika közben egy éve a pénzhiányról szól – olyan összefüggésben, hogy a kormánynak mindent el kell követnie, hogy pazarló elődje hibáit helyrehozza. Ebben segítségére lesz a győri katolikus plébános mozgalma, amelyet az államadósság csökkentése érdekében indított. Többekkel együtt a szeged–csanádi egyházmegye is csatlakozott, 100 millió forinttal, mert szolidaritást vállal „azokkal a központi költségvetés által finanszírozott szervezetekkel, szervekkel, intézményekkel, amelyek idei költségvetésük egy részét zárolni kényszerültek a korábban felhalmozódott rendkívüli mértékű államadósság okozta károk enyhítése érdekében".

Aki politizál, szépen politizáljon, a dolgozó csöndben dolgozzon, és nyugodtan várjon a pénzére.

Idősebb kollégáimnak ez ismerős helyzet, számomra nem. Viszont kíváncsi vagyok arra, tényleg ez a fajta rend és fegyelem kell-e ahhoz, hogy az előző kormányok által csak kerülgetett nagy feladatok megoldása sikerüljön. Hoz-e ez a mentalitás a kétharmadon és a százmilliós adományon túl tartós rokonszenvet, bizalmat, néha ellenzéki egyetértést, a szürkegazdaságból a fehérbe visszatérő kisvállalkozásokat, szelídülő közbeszédet? Avagy érdemes-e hinni ebben, és abban, hogy a jó állam nyílt és őszinte?

Csak kérdezem.

Olvasóink írták

 • 6. s3307 2011. május 23. 10:58
  „aki politizál az valóban szépen csinálja,de az állam sose volt őszinte és megértő ezt most hatványozottabban tapasztaljuk”
 • 5. Mignon 2011. május 03. 23:35
  „Ha egyszer meghalok, csak ez legyen a siromta irva:

  "Catch the Time"

  ("Fogd meg az idöt...")

  Bocsanat a kiteröert.”
 • 4. Mignon 2011. május 03. 19:10
  „En, mar tavaly megmondtam, miota ismerem...!

  :)”
 • 3. Morpheus_RexXx 2011. május 03. 16:11
  „szintén az előttem szólókhoz..”
 • 2. FanyarDárda 2011. május 03. 12:52
  „1. achilleus, ritka pillanat: szóról szóra egyetértünk. Jó újságíró, jó írás.”
 • 1. achilleus 2011. május 03. 10:37
  „Jó érzés olyan szerkesztőségit olvasni, amelyikből sugárzik a javító szándék, (a konstruktivitás).
  Ez az írás ilyen. Az utolsó bekezdésben feltett kérdésekre pedig a válaszaim rendre:
  NEM, nem ilyen rend és fegyelem kell,
  NEM, nem hoz, egyiket sem hozza,
  IGEN, érdemes abban hinni, hogy a jó állam nyílt és őszinte.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy testvér

"Már nincs bizalom. Összetörtek a paddal, ellopták az autóval együtt." Tovább olvasom