Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Az ördög nem alszik

"Az ördög tényleg nem alszik. Nincs olyan jól nevelt kutya, amelyik ne bolondulhatna meg egy pillanatra, mint ahogy nincs olyan jól nevelt gyerek sem, aki ne csinálna életében legalább egy stiklit."
Az ördög tényleg nem alszik. Nincs olyan jól nevelt kutya, amelyik ne bolondulhatna meg egy pillanatra, mint ahogy nincs olyan jól nevelt gyerek sem, aki ne csinálna életében legalább egy stiklit.

Nézem az egyik kereskedelmi csatornán a fiatal anyukát a pár hónapos gyerekkel a karján, ők öt harci kutyával élnek egy lakásban. A nő magabiztos, nincsenek benne kételyek, aggályok, hogy a gyerekkel bármi történhet: az állatok okosak, gyerekváró felkészítő tréningen vettek részt a szó szoros értelmében, tudják a helyüket, tudják, hogy kell bánni az új jövevénnyel, és feltehetően a pár hónapos baba sem fog soha olyan mozdulatot tenni, ami felhergelhetné az ebeket.

Ez az ebtenyésztő filozófiája, és őt ebben a hitében nem lehet megingatni. Minden szép és jó, minden be van programozva, mint egy számítógépben, éppen csak az áramszünet nincs bekalkulálva. Márpedig minden szerencsétlenség egy apró áramszünet miatt következik be, egy másodpercnyi kihagyás a volán mögött, és meghalhatunk, egy botlás a lépcsőn, és kitörhetjük a nyakunkat. A hétköznapi drámákkal szemben nem lehetünk bebiztosítva, legfeljebb akkor, ha ki sem kelünk az ágyból.

Családunk tizenöt éven át élt egy fedél alatt egy jámbor spániellel, „aki" másodpercek alatt vált harci kutyává, ha védelmeznie kellett a megszerzett papucsot, zoknit, sőt mobiltelefont. Máig őrzünk néhány külsérelmi nyomot, ugyanis ezekben a küzdelmekben rendre a kutya kerekedett felül, hacsak nem akartuk, hogy a tettlegességig fajuljanak a dolgok. Tizenöt éven át hagytuk magunkat szidni tenyésztőktől, szakértőktől, hogy bennünk van a hiba, egy olyan eb, amelyikkel hozzáértőn foglalkoztak, sose támad a saját gazdájára. Az eszemmel tudom, hogy az ő szemszögükből igazuk volt, bizonyára nem tettünk meg mindent az első egy évben, bizonyára nem tisztáztuk, ki is a falkavezér. De mindezek ellenére sem hiszem, hogy ki kellene próbálni, sikerülhet-e olyan okos állatot felnevelni, amelyik élete során egyszer sem kapcsol ki és egyszer sem sértődik meg a környezetére. Utána ugyanis már nincs lehetőség az ellenpróbára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Istenadta nép

"Jó lenne tudni, hogy az istenadta nép hogyan viszonyul a mostanra kifejlődött népszavazási… Tovább olvasom