Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Beszámoltunk

"Mi marad még hátra? Vasárnap mindenki menjen el szavazni, és „két egyszerű csuklómozdulattal" (megint csak egy klasszikus az elmúlt hetekből) mondja el a véleményét az elmúlt négy esztendőről. És utána fogadjuk el az eredményt úgy, ami méltó folytatása a Csongrád megyei kampánynak."
Vége. Mai lapszámunkban tetőzik a kampány a választások első fordulója előtt, holnap politikáról már egy szót sem. Hisszük, büszkén tekinthetünk vissza az elmúlt, sajtószempontból csöppet sem egyszerű időszakra. Vállalásunkat teljesítettük: beszámoltunk – és nem befolyásoltunk. Azt tettük, ami megyei napilapként, „néplapként" a kötelességünk, igyekeztünk középen lavírozni, azaz jelen politikai szituációban olyan vékony mezsgyén mozogni, hogy egy kötéltáncosnak is becsületére vált volna.

Gyorsan tegyük hozzá: partnernek bizonyultak a Csongrád megyei politikusok. Miközben az országban jobbról-balról durrogtak az ágyúgolyók, addig mifelénk rendkívül kulturáltan zajlott a kampány.

Megkockáztatom: ha Hódmezővásárhelyen és körzetében néha nem terjesztenek minősíthetetlen röpiratokat, nem gyújtogatnak, nem kreálnak anonim pártokat, akkor túl szép, kivételes lett volna a környéken az elmúlt időszak.

Szegedből például mintaváros kerekedett. Az egyes körzetben Ujhelyi István harmincon alig túl úgy tette a dolgát, mintha a politika a világ legegyszerűbb tudománya lenne. Többek között rendre széles mosollyal, barátságos szavakkal köszöntötte ellenfelét, Bodó Imrét. Akinek néhány hónapos közéleti produktumát figyelve joggal kaphattak fejükhöz a fideszesek, miért csak mostanság húzták elő a kalapból a tiszaszigeti polgármestert.

Apropó, polgármester. Botka László egyetlen másodpercre sem volt hajlandó kizökkenni szerepéből. Úgy kampányolt, hogy nem húzott vörös pártpolitikai köpönyeget. Végig a város első embereként, amolyan „vezénylő tábornokként" (idézet egy klasszikustól) avatott és avatott, átadott és átadott, fogadta a miniszterek hadát. Riválisa, a „rókusi huszár" Kalmár Ferenc pedig a rá jellemző töretlen szívóssággal, és rendkívül tiszteletre méltó becsülettel (nagy erény ám ez a magyar politikában, 2006-ban!) kampányolta végig a több hónapot.

A második körzetben Balogh László négyévente bizonyítja, hogy tehetsége, érzéke van a népszerű és izgalmas témák felkutatására, személyével szinte együtt járnak a váratlan, nagy horderejű bejelentések. Halkan jegyzem meg: új pártja sokat nyerne vele, ha energiáit hasonlóképpen mozgósítaná a kampánymentes időszakokban is. Sándor Klára, a liberálisok MSZP-s támogatottságú jelöltje – ilyen sincs sok az országban – pedig a semmiből robbant az SZDSZ országos listájának negyedik helyére.

Valamennyi szereplése arról győzheti meg hallgatóit, hogy nagy tudású és szimpatikus politikus, aki ráadásul megnyerő, fiatal nő. Úgyhogy Szegeden és környékén nemigen lehet rosszul választani – persze csak ha pártatlanul nézzük a helyzetet.

Emelem kalapom a kollégák és a választópolgárok előtt is. Mifelénk nem jelentek meg uszító kiadványok, nem volt helyi vizsla, vagy hasonszőrű állatfajta – de volt pártok közös március 15-i megemlékezése. Semmi szerverfeltörés, narancsdobálás, tüntetés. Az önkormányzati Szegedi Tükör dicsérte önmagát, azaz a baloldalt; az ellenzéki Déli Riport szidta a városvezetést és sürgette a változást. Tette mindezt mindkét médium a sajtóetika határain belül. Na jó, a szocik a napokban postázták a Riport mutáns ellenkiadványát, a facsart nevű Szegediekkel Riportot. Ami szellemes ötlet, ám etikusnak nem mondható. De ennyi, azt hiszem, belefért.

Mi marad még hátra? Vasárnap mindenki menjen el szavazni, és „két egyszerű csuklómozdulattal" (megint csak egy klasszikus az elmúlt hetekből) mondja el a véleményét az elmúlt négy esztendőről. És utána fogadjuk el az eredményt úgy, ami méltó folytatása a Csongrád megyei kampánynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha bejön a víz

"Bölcs emberek kimondták már régen, homokra nem lehet várat építeni. Nem nagy kunszt megtoldani egy… Tovább olvasom