Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Cserbenhagyás

"Vajon ezután is a fékre lépjünk, ha karambolt látunk, vagy inkább a gázra?"
A köznyelv cserbenhagyásnak nevezi, a büntetőjog pedig a segítségnyújtás elmulasztásának hívja. Arról az esetről van szó, ha valaki balesetet okoz, de nem áll meg, hogy megnézze, megsérült-e valaki, s ha kell, egyszersmind segítsen is a bajbajutottnak. Ezért büntetés jár. Legalábbis egyelőre, mert ha elszaporodnak a csongrádihoz hasonló esetek, joggal hivatkozhat a balesetet okozó sofőr arra: azért hajtott tovább, mert nem akarta kockáztatni saját testi épségét, életét.

A csongrádi motoros, aki egy kerékpározó kislánnyal ütközött, négy fogát veszítette el, amikor a hozzátartozók – annak ellenére, hogy a gyerek sértetlenül megúszta a dolgot – rátámadtak, és ütni-verni kezdték. Egy kerítésen átmászva végül menedékre lelt, de emlékszünk: volt, aki sokkal rosszabbul járt. Olaszliszka rémképe mindmáig kísért. Közben a csongrádi családról kiderült, az utcabeliek félnek tőle, de leghamarabb áprilisban szabadulhatnak meg tőlük – akkor is csak azért, mert lakbért sem fizetnek az önkormányzati lakás után, amelyben élnek.

A rendőrség most eljárást indított – megint a büntetőjogi szakzsargont idézve – súlyos testi sértés miatt. Félő azonban, hogy nemcsak a motoros szenvedte el négy fogának elvesztését és némi ütleget, de vele együtt mi is kénytelenek vagyunk elkönyvelni egy újabb rossz tapasztalatot. Azt, hogy aki azt teszi, amit a törvény, no meg az emberi jó érzés diktál, olykor ráfizet. Vajon ezután is a fékre lépjünk, ha karambolt látunk, vagy inkább a gázra? Ha belegondolunk, hosszú távon mi lehet ennek a következménye, talán nem túlzás azt mondani, hogy cserbenhagytak bennünket.

Olvasóink írták

 • 3. Egyolvasó 2011. február 10. 05:15
  „" akkor is csak azért, mert lakbért sem fizetnek az önkormányzati lakás után, amelyben élnek."

  Makó szívesen látja (ingyenes lakhatással, és mindennemű költségek nélkül) az ilyen hátrányos helyzetbe került becsületes állampolgárokat.”
 • 2. Tony_Soprano 2011. február 10. 05:00
  „Ott a helyszínen fejbe kellett volna lőni az egész roma csapatot:D Egyébként jó a cikk:)”
 • 1. klj_54 2011. február 09. 10:31
  „Amíg ilyen esetben a törvény teljes szigorát a lehető leggyorsabban nem alkalmazzák csak egyet érnek el:
  Még jobban megutáljuk a cigányokat és megfordul a folyamat! Eddig ők vegzáltak bennünket, majd esetleg mostantól mi fogjuk őket.
  Mivel nem lehet basebol ütő és kés az autóban a kalapácsot még nem tiktották bem az ülésem alatt van egy kettő és egy egykilós. És nem érdekel mit adnak érte, de én megvédem magam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálás boldogság

"A magyarok meghálálták, hogy polcokról és vállfákról emelhetik le a tetszetős portékát." Tovább olvasom