Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyedül nem megy

"Nyomott áron, szinte fillérekért vették volna meg a vásárhelyi őstermelő almáját, ezért inkább nem szedi fel, hagyja megrohadni a termést."
Nyomott áron, szinte fillérekért vették volna meg a vásárhelyi őstermelő almáját, ezért inkább nem szedi fel, hagyja megrohadni a termést. Miközben azt érzékeli, hogy többszörös áron jut el a vevőkhöz az áru. Nem a magyar alma, hanem amit a multik külföldről hoznak be az országba.

Miért? – teszi fel a kérdést az elkeseredett férfi. Mi ebben a logika, és hol itt az igazság?

Sajnos csak látszólag élettől elrugaszkodott a vele szemben álló kereskedő magatartása, valójában teljesen logikusan, költségkímélő módon, vagyis iparszerűen működik – már ez a rendszer is. A multik azt szeretik, ha mindenből mindennap ugyanannyit és ugyanolyan minőségben vásárolhatnak meg, mert ez számukra a leghatékonyabb, legolcsóbb megoldás. Csak néha, szükséghelyzetben hagynak piaci réseket, amikor kis beszállítóktól is átvesznek árut – ekkor persze a termelők azonnal el is bízzák magukat.

Megy ez egyedül is – mondják a termelők –, és tészekből, különböző nem fizető szövetkezetekből kiábrándultan újra és újra nekirugaszkodnak a lehetetlennek. Most ugyanis a szövetkezések is éppen a lehetetlennel kísérleteznek: a termelőknek azt próbálják bebizonyítani, hogy csak együtt erősek, és majd képesek lesznek megadni a tartozásokat, miközben a világméretű válságban tőkehiánnyal, napi fizetési gondokkal küzdenek.

Mostanra vált világossá, hogy a nagynak hitt szövetkezetek még mindig kicsik az egész világot behálózó multikkal szemben. A 10 milliós Magyarország mindössze akkora piac, mint egy ázsiai kisváros vagy egy európai főváros. Oka van annak, hogy a Magyarországhoz képest másfélszer népesebb Hollandiában – újságírói túlzással – a fél ország egy termelési és értékesítési szövetkezetbe tömörül.

Olvasóink írták

 • 5. gazdapiac 2009. július 09. 15:26
  „Ajánlom a figyelmetekbe a gazdapiac.com oldalt, pontosan azért született, hogy a cikkben leírt eset ne fordulhasson elő. Nézzétek meg: www.gazdapiac.com”
 • 4. pille 2009. július 09. 09:01
  „Tudom,"kíbicnek kuss".De kérdem én,ha már hagyja megrohadni,nem lehetne inkább felajánlani valamilyen gyermekétkeztetési intézménynek,vagy hajléktalanok konyhájának,(s még sorolhatnám az ötleteket),ahol igazán szükség lenne rá?”
 • 3. Logaritmus 2009. július 09. 08:28
  „Milyen aruvedelmi korlatrol tudsz?”
 • 2. .suhym. 2009. július 08. 19:38
  „Talán, ha a magyar kormány, ill. a mg-i miniszter ugyanúgy áruvédelmi korlátot alakítana ki, mint tették ezt az EU régi tagországaiban. Nos, akkor esetleg segíthetnének legalább a túltermelés idején a gazdáknak.

  Igaz, akkor a kormánynak dolgoznia kéne, ami kicsit fárasztóbb, mint a levegőbe dumálni!”
 • 1. Lenry 2009. július 08. 15:32
  „és nem azért van a nagyszerű kormányunk, hogy ezen segítsen? ki a francot érdekel a multi?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Protokoll

"Megtanultuk azt is, hogy egyebek mellett a kórház teszi várossá a várost." Tovább olvasom