Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Élet a mederben

"Bárcsak sikerülne jól csinálni ezt az elnökséget!"
Az új esztendő első hírei közül tetszett, hogy az országban elsőként született fiúgyermek az általunk már korábban bemutatott csanyteleki nagycsalád legifjabb tagja. És még az a hír tetszett, hogy a kősüllő lett az év hala, megelőzve a szintén erre a posztra jelölt réticsíkot és a sujtásos küszt. Az is tetszett ebben a hírben, hogy az év halát teljesen demokratikusan választják. Van ugyan szervezet, amely megmondhatná, melyik legyen az év hala, de nem tesz ilyet. A Magyar Haltani Társaság csak jelöl, több halat is, a jelöltek közül pedig a teljes magyar halbarát közösség választ.

Az ilyen hír föltűnik manapság az embernek. Mintha máris megszoktuk volna, megint, hogy ami demokráciában természetes, az mifelénk ritka, mint a – kősüllő.

Jó továbbá, hogy a kősüllő kifejezetten európai hal, és a nevével sugalmazottakkal ellentétben nemcsak köves, hanem éppenséggel iszapos medrekben is megél. Talán még a jég a hátán is megél ez az európai – mégis védelemre szorul.

A fő jó hír miatt jut mindez eszembe: Magyarország mostantól fél évig az EU Tanácsának soros elnöke. Gondolhatta ezt bárki is, aki felnőtt volt mondjuk már negyedszázaddal ezelőtt? Senki. Még a vágyainkban sem szerepelhetett, annyira elképzelhetetlennek tetszett. És most itt vagyunk, Európában – úgy értem: EU-tagországban –, elnökséget ellátó államban. A huszonöt éven felüli polgároknak ez maga a fantasztikum, a valóságos csoda, ha csak egy pillanatra is képesek még felidézni a negyedszázaddal ezelőtti kilátástalanságunkat.

Bárcsak sikerülne jól csinálni ezt az elnökséget! – csakis ez lehet a kívánsága minden magyarnak, bárha a kívánságban ott az aggodalom.
Bibó István szerint a politikai élet félelmeinek az a tulajdonságuk, hogy pusztán a félelem erejénél fogva elő tudják hívni azt a veszedelmet, amitől félnek. Erre tekintettel most abba kéne hagyni mindazt, amiről az új év eddig még nem említett, mert rossz hírei szólnak, s amelyek így kezdődnek: a magyar EU-elnökség sikerét veszélyezteti... És általában az új médiatörvénnyel végződnek. Mintha bizony a médiatörvény nem csak hab lenne a tortán! Abba kéne hagyni, mert senkinek se használ, ha tényleg nem sikerül ez az elnökség.

Megpróbálhatnánk ebben a következő fél évben egymás közötti ortályozás nélkül megélni – mint a kősüllő, akár köves, akár iszapos mederben. Megadva magunknak az esélyt egy elismerő európai pillantásra. És ha tényleg rászorulunk majd, akkor az európai értékvédelemre.

Olvasóink írták

 • 3. Rosmary53 2011. január 03. 17:14
  „"Bibó István szerint a politikai élet félelmeinek az tulajdonságuk, hogy pusztán a félelem erejénél fogva elő tudják hívni azt a veszedelmet, amitől félnek."
  Nem kell ehhez politika, érvényes ez az élet minden területén. És remélem, a ""Bárcsak sikerülne jól csinálni ezt az elnökséget!" - mondat imakérés, mert itt csak Isten bölcsessége lehet a tanácsadó.”
 • 2. JoGabor 2011. január 03. 09:24
  „Két Hamvas passzust ajánlanék szerző figyelmébe.

  ,,Nem lehet eleggé szánakozni azon, hogy a történeti kor végén, részben avatatlan és haszonvágytól hajtott vaisjákból, részben hataloméhes, türelmetlen, szenvedélyes ksátrijákból, de többnyire teljesen tudatlan, ösztönöktől megszállott sudrákból álló gyülekezet írott rendelkezéseket hoz".
  (Scienta Sacra II. kötet, Életmű kiadás 9. könyv)

  ,,Csak nem méltatlankodni. Csak semmi indulat, semmi rokonszenv, semmi ellenszenv. Csak körülnézni, nem javító szándékkal, Isten óvjon! Temperált, okos, egyszerű szavakat keresni, hogy megnyugodjanak, még irónival sem, még részvéttel sem, csaknem szeretettel, ahogy az ember a kísérleti patkányokat nézi, amikor a pestis tüze ott ég piros szemükben."
  (Direkt morál és rossz lelkiismeret, Patmosz I. Életmű kiadás 3. könyv)”
 • 1. achilleus 2011. január 03. 08:29
  „Igaza van, Erzsébet. Tényleg ki kellene várni az illetékes EU- bizottságok vizsgálatok eredményét, és nem falrafestett ördögökkel riogatni, mint ahogyan a bibói idézettel erre - nagyon ideillő módon - célzott. Az EU-elnökség sikere mindannyiunk közös sikere, nemcsak Orbáné, a Fideszé, hanem mindenkié, akinek számít még ez az ország. Ha van egy kis ideje, nagyon érdemes meghallgatni a Rudolf Péterrel készült interjút azon TV műsorában, amelyiknek van Sziluett című műsora. Rudolf Péter a riporter (Csermely Péter) számos próbálkozása ellenére sem hajlandó semmi rosszat mondani, sem a műfajilag eltérő alkotótársak munkájáról, sem az Üvegtigrishez hasonló "konkurenciáról". Sőt úgy tesz, mintha a kérdést sem értené, de azért nagyon intelligensen bírálja: http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=11817 (Úgy a közepétől, bár az egész rendkívül érdekes.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizalom.hu

"Egy ország körülbelül akkor halad „egy irányba", ha mindenki megtalálja a helyét, tiszteletben tartja a határait." Tovább olvasom