Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Elkerülő utakon

"Próbálom elképzelni, mekkora lesz a nagykörút forgalma, de nem tudom."
Januártól – ha minden igaz – már csak a nyomvályúk és a széttöredezett utak emlékeztetnek majd bennünket arra, hogy évtizedeken keresztül Szegeden dübörgött át a nyugatról keletre tartó tranzit. Az áthaladó teherautókat kitiltják a városból, a célforgalmat korlátozzák. Pedig már kezdtük megszokni a hatalmas járműveket, a zajt, a zsúfoltságot. Azt érezhettük: igazi dübörgő nagyváros vagyunk, csaknem olyan fontos, el- és megkerülhetetlen közúti csomópont, mint Budapest.

Januártól végre-valahára elkerül bennünket a tranzitforgalom, Szeged célállomás lesz, ahová csak azok a nehéz járművek térnek be, amelyek ide vagy innen szállítanak árut. Számukra sem küldenek azonban egyértelmű zöld jelzést: az a teherautó ugyanis, amelyik 3,5 tonnánál súlyosabb a rakományával együtt, csak a kiskörútig juthat el. De jobban teszi, ha odáig se jön be, hanem valahol a városban átpakolja az áruját kisebb járművekre, és azokról látja el az üzleteket. Lesz még ebből érdekellentét, és panaszáradat zúdul majd a városvezetésre, amiért nem elég vállalkozásbarát.

Próbálom elképzelni, mekkora lesz a nagykörút forgalma, de nem tudom. Beláthatatlan egyelőre az is, mennyire ürül ki a Kossuth Lajos sugárúti új kettős körforgalom, vajon csupa közlekedési rendet ismerő, piros lámpánál megálló, villamost elengedő illedelmes autós hajt-e majd át rajta? És nem tudjuk azt sem – mert sosem készült hasonló felmérés –, hány turista vagy ráérő vállalkozó állt meg azért Szegeden, mert véletlenül betévedt a belvárosba, és elé tárult az a látvány, amiről mi azt hirdetjük: ékszerdoboz. Igen, ki kell mondani, van egy kevés hátránya is annak, ha meg- és elkerülő utakon nagy sebességgel el lehet zúgni egy város mellett. Hiszen ki ne állna meg szívesen egy város központjában egy kávéra csak azért, mert kedves helynek találja?

Szintén tegnapi hír, hogy Mórahalom 2013-ig elkerülő utat kap, így főtéri körforgalmában azt követően sosem forgolódnak majd kamionok. Viszont bámész idegenek sem, akiknek – ha nem néznek rá a fürdő épületére és környezetére – tán sose jut eszébe, hogy ide is el kéne jönni egyszer.

Olvasóink írták

 • 2. macs 2010. szeptember 16. 20:08
  „Kedves Fekete Klára,
  attól, hogy kiürül a Kossuth Lajos és a Nagykörút nem kell félni. Nem kamionok, hanem azok az autósok fognak arra járni, akik most a nagy forgalom miatt "egérutakat" használnak.
  Nem hiszem, hogy az ott lakók siratni fogják kamionokat.

  "És nem tudjuk azt sem - mert sosem készült hasonló felmérés -, hány turista vagy ráérő vállalkozó állt meg azért Szegeden, mert véletlenül betévedt a belvárosba, és elé tárult az a látvány, amiről mi azt hirdetjük: ékszerdoboz. "
  Látta Ön Prága reklámfilmét a külföldi csatornákon? Hallott már városmarketingről? Az emberek többsége nem azért megy mondjuk Egerbe, Hajdúszoboszlóra, és Szegedre, mert véletlenül arra tévedt. Azért megy mert oda akar menni, mert hallott a városról, a gyógyvízéről, a nyári fesztiváljairól.
  És engedjen meg egy kérdést? Ön kinek szurkol? Mert, hogy nem Szegednek az biztos.
  Bocs.”
 • 1. theseus 2010. szeptember 16. 11:32
  „"Januártól - ha minden igaz"
  Ha minden igaz...

  A lap megint egyértelműen jelezte pártlap jellegét. Vagy ezredszerre olvashatunk arról, hogy milyen lesz majd, ha egyszer, valamikor, a jövőben nem jönnek be a kamionok ezrei a városba.

  Mindez Botka kb. ezredik hasonló sajtótájékoztatójára reagálva.

  Pedig "Szintén tegnapi hír", hogy a miniszterelnökhelyettes, Navracsics Tibor is a városunkban járt.

  Az talán jelentősebb esemény volt, mint Botka napi ígérete, és inkább megérdemelt volna egy tárcát egy magára adó laptól...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívre várva

"Elég nem tiltakozni. Mert egy agyhalott testéből kiemelhető a vese, a máj, a szív, a hasnyál-mirigy, a tüdő, a szaruhártya." Tovább olvasom