Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Ellenzéke ellenzéke

"A szocialista párt jelenleg saját ellenzékének ellenzékeként kampányol."
Egy dolgát végzett kormánypárt a választási ciklus (pláne a második) végére abban a kényelmes helyzetben van, hogy eredményei beszélnek helyette. Eme dolgát végzett kormánypárt mellett az ellenzéknek az a szerep jut, hogy kénytelen kritizálnivalót keresni, mert muszáj neki igazodni a sikeres kormánypárt által felvetett témákhoz. A sikeres kormánypártnak egyáltalán nem érdeke, hogy ellenzékéről legyen szó a kampányban, ezért eredményei ismertetésének sokkal több figyelmet szentel, mint vetélytársainak.

Ezt a kormánypárt–ellenzék viszonyt az idei választási kampányban hiába keresnénk. A 2 ciklus óta kormányzó MSZP legfőbb kampánytörekvése az, hogy konfliktust keressen a Fidesszel, pontosan úgy, ahogyan azt egy ellenzéki pártnak kellene tennie a sikeres kormánypárttal. E magatartással lényegében kudarcosnak ismeri el magát. Hiszen kormányfőjelöltjének az az óhaja, hogy „végre ki tudjanak csikarni" programrészleteket az ellenzéki Fidesztől, egyben egy sikertelen kormánypárt beismerése arról, hogy ellenzéke programrészletek nélkül meghatározó tudott lenni ellenében. A szocialista párt jelenleg saját ellenzékének ellenzékeként kampányol, mintha alig lenne köze az elmúlt 8 évhez.

Kimondottan árulkodó és érthető is, hogy a politikai szereplők többsége a Fidesz programjának részleteire szeretne kritikusan reagálni. A Fidesz pedig nem szeretne szerepet cserélni az eddig kormányzó pártokkal, és a versenytársak céltáblája lenni, sem pedig ellene hangolt inaktív választókkal kommunikálni. Hiszen végső soron erről van itt szó: az elmúlt kormányzati ciklusok válságát csak több munkával, munkahellyel, több adófizető állampolgárral lehet meghaladni. Eközben azonban nálunk dolgoznak a legkevesebben a munkaképes lakosságból az Európai Unión belül, ami nagyon rontja az ország teljesítményét.

A kampánynak egy „nyugdíjas" mozzanata már megmutatta, hogy Magyarországon továbbra is a legnagyobb választási kockázat az inaktívakról, valamint a segélyezettekről bármit mondani, ami változást hirdet, és nem tartalmaz ígéretet. Ez a jelenség szinte kampánytabut jelent ama pártoknak, amelyek a munkában és nem a „megérdemelt" segélyezésben látják a jövőt. Ezt a tabut, félve a szavazatokban jelentkező veszteségtől, valószínűleg a Fidesz sem fogja átlépni.

Olvasóink írták

 • 14. tuskóhopkins 2010. február 16. 12:39
  „12., kényelmes, szemellenzős érvelés. Az említett cégről / ügyről csak annyit: a nyomozást vezető rendőr szerint, a közel harminc "gyanús" ügyletből öt is elegendő lett volna a bírósági ítélethez. Csakhogy az ügyészség, valamely sajátos oknál fogva, nem látta indokoltnak a vádemelést. Még egyszer és LASSAN mondom: tízmilliós tételben, arcátlanul, az aprópénzzel kifizetett, vagy megfélemlített beosztottak szeme láttára ellopott közvagyonról beszélünk, nem "rágalomhadjárat"-ról meg "médiahátszél"-ről. Mellesleg: semmiféle nyilvánosságot nem kapott az ügy.
  De persze, amit nem hiszünk, az nincs is - a klasszikus strucc-filozófia szerint.”
 • 13. theseus 2010. február 15. 22:15
  „9. Nincs itt semmiféle öntisztulás, a BKV ellen az első feljelentéseket a Fidesz tette még tavaly, hosszú hónapokkal ezelőtt. Hagyó pedig még néhány hete is rajta volt a szocialista listán, csak azután vették le róla, hogy előzetesbe került. Nyilván abban bíztak, hogy nem borul ki a bili, de Szalainé feltehetően vallott, ha már hűvösre került.”
 • 12. theseus 2010. február 15. 22:08
  „11. Nyilván azért nem jutott el vádemelésig egyik sem, mert nem is volt miért vádat emelni, nem követtek el semmit, csak vegzálta őket Keller és bandája. Keller elég sokáig költötte a közpénzt, államtitkári fizetésért, hogy felmutasson valami eredményt, de egy tényleges bűncselekmény sem történt, csak baloldali rágalomhadjárat volt erős médiahátszéllel.”
 • 11. tuskóhopkins 2010. február 15. 13:32
  „Egy szóval se mondtam, hogy ez erény. Örömre meg végképp semmi ok. De aki csak kicsit is emlékszik a szegedi Fidesz-korszak nyomán indított rendőrségi vizsgálatokra, talán azt is tudja, hogy vádemelésig egyik ügy se jutott el, pedig volt olyan kis (önkormányzati cég), amelyből tízmilliós nagyságrendben lopták szét a készletet, az őszi szoci hatalomátvétel hírére.
  A többi néma csend...”
 • 10. jq 2010. február 10. 11:34
  „Akkor örüljél ennek az óriási eredménynek...”
 • 9. tuskóhopkins 2010. február 10. 07:32
  „csak 1 kérdés a jobboldali szimpatizánsokhoz: emlékszik valaki, hogy a fidesz-érában leleplezték volna a saját csalóikat? Az öntisztázás persze nem mentség semmire, a szocik jó darab időre lejáratták magukat, de azért legalább ennyit nem lehet elvitatni.”
 • 8. LendvaiCenzor 2010. február 08. 20:16
  „Nem azér´ nem igaz a mondat, amit írtam, hanem azér´, mer´ pl Luxemburgban vagy Szlovéniában értelemszerűen lényegsen kevesebben dolgoznak, mint Magyarországban, de ez csak enyhe kötözködés, "arányaiban legkevesebben" lett volna a pontos megfogalmazás, de egyébként dícsérem a cikket, végre a sok balos újságíró közt van egy normális is itt.”
 • 7. LendvaiCenzor 2010. február 08. 18:56
  „"Eközben azonban nálunk dolgoznak a legkevesebben a munkaképes lakosságból az Európai Unión belül." Ez nem igaz, "darabszámra" Spanyolországban, Olaszországban több munkanélüli van, a lakosság arányihoz viszonyítva viszont valóban itt a legtöbb.

  A többi stimmel.”
 • 6. theseus 2010. február 08. 15:58
  „Végre megint egy normális tárca.”
 • 5. madártej 2010. február 08. 15:23
  „Most éppen a fakutya vigyorú Demszki próbálja tisztára mosni a piszkos tettek ellenére önmagát, mint főpolgit...”
 • 4. .suhym. 2010. február 08. 15:09
  „Valóban.
  A BKV-tól , MÁV-tól talicskán kitolni a pénzt, ahhoz bizony kell is az "intelligencia" .... az orvosok, pedagógusok kollektív megsértéséhez is.Utóbbi "szövege" jobb helyen, egy normális demokráciában, közösség elleni riogatásnak számít!

  Majd nézz utána, hogy mennyi, hány db. javaslatot tett le a Fidesz az asztalra, amit egyszerűen lesepertek onnan! Ezres nagyságrend a számuk.

  Beszéljünk a konkrétumokról. Kezdhetnénk az elmúlt 8 év "eredményeiről", és ha már a választási programoknál tartunk, keresem azt a kétszer ( 2002. és 2006.) 200.000 új munkahelyet, amit Gyurcsány ígért tele szájjal.
  Hol vannak?”
 • 3. Csirén 2010. február 08. 14:22
  „Az elmúl kormányzati ciklusokat döntően befolyásolta FIDESZ kíméletet nem ismerő, a csőcseléket is az utcára küldő, az aljasságtól vissza nem riadó, az ország helyzetét semmibevevő, és minden gazdasági felemelkedést célzó intézkedést megtorpedózó viselkedése....
  Most meg könyörögnek, hogy a majdani ellenzék konstruktív legyen.....
  Valószínűleg nem fog úgy viselkedni mint ezek, mert azért az intelligencia nem ott van....”
 • 2. tuskóhopkins 2010. február 08. 13:56
  „"...ellenzéke programrészletek nélkül meghatározó tudott lenni ellenében."
  A Fidesznek meg erre futja, futotta nyolc évig. A narancsszínű képernyőszűrőn át megírt jegyzet pedig (a szerzőtől megszokott, elfogultan elegáns módon) szép példája a szerecsenmosdatásnak. Magyarán: ne beszéljünk konkrétumokról, mert akkor utóbb sem lesz mit számon kérni. Mint Karinthy Szabolcska-paródiájában:
  "Egyszerű és tiszta nóta
  Gólyafészek, háztető -
  Nincsen benne semmi, ámde
  Az legalább érthető.

  Egy padlóra amortizálódott maszoppal szemben ennyi is elég lesz.”
 • 1. .suhym. 2010. február 08. 10:11
  „"A szocialista párt jelenleg saját ellenzékének ellenzékeként kampányol."

  Miután az eltelt 8 év "eredményei" ugyancsak-finoman fogalmazva - szégyenteljesek...úgy tesznek, mintha nem ők kormányoztak volna, és nem ők lennének az okai a mostani állapotoknak!.:((

  Nekik erre futja...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketelistán

"A listázás haszontalanságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy számos visszaeső szerepel rajta." Tovább olvasom