Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Ezek a mai fiatalok

JEGYZET - "Darth Vadernek sem csak sötét oldala volt."
Szitokszó. Aki mondja, általában negatív véleményt fogalmaz meg „ezek a mai fiatalok!" felkiáltással. Bólogatás, rémtörténetek jelentik a választ, sorolva a tinik és a még fiatalabbak viselt dolgait. Elfelejtve, a következő generációt mindig az előző(ek) neveli(k).

Az öregedés biztos jele, mikor a nálunk fiatalabbakat szapuljuk, persze jegyezzük meg: bőven adnak rá okot. Mint ahogy anno, 20, 30, 40 vagy 50 évvel ezelőtt mi is. A jól tanuló, jó gyerek a legtöbb osztályban, közösségben partvonalon kívülre került, az volt a menő, aki bandatagként benne volt a csínyekben, a tanító, a szomszéd megtréfálásában, szolid – csak a hecc kedvéért és fogyasztásra – alma- és körtelopásban, a biciklibelső leengedésében, a fúvócsövezésben, de példákat szerintem mindenki tud sorolni. Akkor ránk mondták elszörnyedve: ezek a mai fiatalok... Felnőve beálltunk a kórusba, és szerepünk szerint szorgalmasan ismételgetjük. Aminek az a hamis üzenete, hogy mi jobbak, különbek voltunk, ezt a „bezzeg a mi időnkben" kezdetű mondatokkal, történetekkel igyekszünk igazolni.

Így próbálunk meg, felmutatva a pozitív példát, jóra nevelni. Hazudunk? Nem. Csupán elhallgatjuk az igazság másik felét, amit ha sűrűn megteszünk, a végén már magunk is elhisszük: nem is létezett. Pedig a gyerekek, tinik – nem csak a mi időnkben – nem hülyék, és tudják, a szülők, nagyszülők nem mesehősök, nem csak jók és rosszak, fehérek és feketék. Darth Vadernek sem csak sötét oldala volt.

Vagyis ne feledkezzünk meg a pozitív történetekről sem. A makói diákönkormányzat egyik tagjának, Vass Ádámnak mintegy 3 éve ellopták a kerékpárját. Azóta a város széléről – ahol lakik – mindennap gyalog járt az iskolába, a „diákönkori" rendezvényeire. Társai úgy döntöttek, összedobják a pénzt, és vesznek neki egy cangát, amit tegnap megkapott.

Példaképek lehetnek nemzedéküknek, saját kortársaiknak. Ezek a mai fiatalok. Mert az éremnek két oldala van, a biciklinek pedig két kereke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekezős műfajok

"Tudathasadásos állapotba kényszerül, aki drótszamárra ül." Tovább olvasom