Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Finnugor jövő

"Az orosz cinizmusra jellemző, hogy Putyin tavaly azt válaszolta egy felvetésre: nem akarná, hogy az Európai Uniót jellemző bábeli nyelvzavar legyen Oroszországban is."
A magyarral legközelebbi rokonságban lévő finnugor nyelvet beszélő manysik (vogulok) lélekszáma 12 ezer körüli, a hantiké (osztjákok) pedig 30 ezer körül van. Csak néhány generáció választja el őket attól, hogy elfelejtsék nyelvüket. Ennél a kilátásnál még szomorúbb az ok, amiért az elmúlt húsz évben pár ezerrel mégis növekedett a számuk. Az oroszországi olajtársaságok pénzt fizetnek nekik a terület használatáért, amiért cserében több millió hektár legelőt és vizet szennyeznek el. Ez legközelebbi nyelvrokonaink kilátása a jövőre.

Egy 1993-ban megjelent dokumentum, amely az Oroszországban élő, veszélyeztetett sorsú népeket tekinti át, az országban élő 13 finnugor nép közül nyolcat sorol ide. Amikor a Szovjetunió felbomlott, egy ideig úgy tűnt, megfelelő támogatással elérhető e népek újjászületése, ami talán kevésbé függ majd az orosz birodalmi gondolkodástól. Magyar, finn és észt kezdeményezésre meg is alakult a Finnugor Népek Világkongresszusa, amelyet 1992 óta négyévente megrendeznek. A soron lévő ülést a napokban a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban tartják a magyar, a finn, az észt és az orosz államfő részvételével.

Az orosz birodalmi logika azonban nem változott. A fogyatkozó népekről szóló konferenciákon rendre ott reprezentálnak az orosz vezetők, de az őshonos népekért komoly erőfeszítést nem tettek. A manysik és a hantik példájánál maradva: a nyugat-szibériai vidékeken, ahol a betelepültekhez képest az őslakosok kisebbségbe kerültek, és hagyományos életmódjuk miatt a városokban járatlanok, a hivatalokban csak az orosz nyelvet ismerik. Az orosz cinizmusra jellemző, hogy Putyin tavaly azt válaszolta egy felvetésre: nem akarná, hogy az Európai Uniót jellemző bábeli nyelvzavar legyen Oroszországban is.

Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy Finnország és Észtország folyamatosan fellép a finnugor népek védelmében. (Magyarország inkább a baráti meggyőzés útját választotta.) Az egymást követő finnugor világkongresszusok azt már elérték, hogy az őshonos népek jogi, oktatási, kulturális és demográfiai problémáival neves szakemberek foglalkoznak. Az áttörés azonban, amely az orosz szemléletet megváltoztatná, és megállíthatná, hogy a rokon nyelveinket beszélő népek eltűnjenek – még várat magára. Lehet, hogy Magyarországra vár ez a feladat, hiszen a konferenciát 4 év múlva Budapesten rendezik.

Olvasóink írták

 • 6. DBLaci 2008. július 01. 09:29
  „(Magyarország inkább a baráti meggyőzés útját választotta.)

  ez jópofa. kb. mint a magyarveréseknél délvidéken, ott sem áll ki a magyarokért a "magyar" külügy, hanem baráti meggyőzés útját választja. Ez jó, megjegyzem.”
 • 5. lengen 2008. június 30. 22:50
  „Netán elmerültél a történeti nyelvészet és a nyelvrokonság elméleti és gyakorlati kérdéseinek szakirodalmában és tényeiben olyan mértékben, hogy az általad igaznak hitt/vélt/ (?remélt) gondolatot nagybetűs TÉNYként tudod 100%-os bizonyossággal állítani?”
 • 4. siriusilant 2008. június 30. 21:30
  „Ez bizonyított TÉNY, amit már az egész világ tud, a magyarokon kívül.
  Különben a világon semmi probléma a finnugor népekkel.
  "Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják."
  Történelemhamisítás=hazaárulás.
  Mi lesz Veled, Magyarország?”
 • 3. lengen 2008. június 30. 18:12
  „Siriusilant!
  Atya úristen! És Te honnan tudod, hogy semmi közünk hozzájuk?”
 • 2. hellócsaj 2008. június 30. 17:01
  „attól még kötelesek(!) vagyunk védeni
  ezekt a népcsoportokat, nemigaz?

  Helyeslem a cselekvést
  az érdekükbe és csodálattal gondolok rájuk!”
 • 1. siriusilant 2008. június 30. 09:35
  „ATYA ÚRISTEN!

  AZ ELVTÁRSAK MÉG NEM TUDJÁK, HOGY SEMMI KÖZÜNK A FINNUGOROKHOZ?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fel, te éhes proletár!

"A szegénység pedig nem etnikai kérdés, sokkal inkább kulturális. Szociológusok körében ismert a… Tovább olvasom