Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Házról házra

JEGYZET - "A hitellehetőségek özönével házalók trükkjeire nem figyelmeztettek felkiáltójeles mondatok."
A kopogtatós vagy a telefonálós ügynök a jobb? A kérdésre vérmérséklettől és tapasztalattól függően válaszolunk. Mert mindannyiunknak van egy története. A csöngőre ragadt ujjú házalóról, aki az óvatlanul ajtót nyitó tulaj mellett már be is surrant a lakásba, ahol a szeme ugyanolyan fürgén jár, mint a szája: míg a vásárlást nem is tervezőre igyekszik rátukmálni egy köteg „ócsó flottír zoknit", föltérképezi a bennvalót. Vagy ahogy a műszálas törökmintás szőnyeget a falusi porta kerítésén átdobva igyekszik visszavonhatatlannak beállítani a kereskedelmi ügyletet az árus, és kinyittatni az óvatoskodó özvegyasszonnyal a kaput. Vagy ahogy erőszakosan győzköd az ügynök a váltásra – árucikként feltüntetve például gázszolgáltatót, pártot vagy egyházat.

Nem innovatív ötlet házról házra járva eladni szolgáltatást vagy árucikket. A „drótostóttól" kezdve a porszívóügynökig számtalan házaló alakját őrzi az irodalom is. Ma már nem hallani a drótostót kiáltozását: „Fazikat fótooznyi", „drótoznyi-fótoznyi", de a szegénység hullámverését követő intenzitással föl-föltűnnek az épp kelendő cikkel – műszálas függönnyel, parabolaantennával, tüzelőfával – házalók. Alakjukban nem a válságos időkben házról házra járó üzletember sikertelenséggel határos tragikus vonását látjuk, hanem a megtévesztéssel tragédiákat okozó csalóét. Mert a kapubejáróban a vevőre erőltetett árucikk többnyire silány vagy lopott. Mert a házalók kilincselése után hirtelen megugrik a megtévesztett, becsapott vagy kifosztott családok száma. Ezért nem csoda, hogy az önvédelemre érzékenyebb és kész falusi önkormányzatok táblákkal, polgárőrséggel igyekeznek távol tartani a házalókat.

„Bárcsak előbb eszükbe jutott volna!" – gondolják a mozgóbankárnak becézett ügynökök egykori ügyfelei. Mert a kölcsönlehetőségek özönével házalók trükkjeire nem figyelmeztették felkiáltójeles mondatok a pénzügyletek mögé látni képtelen átlagembert. E reklámozott és „törvényesen engedélyezett" hitelek özöne vitt és vihet még csődbe családokat és országokat.

Ezért van, hogy a „magad, uram, ha szolgád nincsen" tapasztalatot nem írja fölül az ombudsmani ellenvélemény sem. Ahol a „kereskedelem szabadságának" elvét inkább kiszolgáltatottságnak érzékelik, ott így vagy úgy, de saját törvénnyel, például táblákkal védekeznek. Vagy faluvédők szólítják meg az idegeneket, vagy a rendőrjárőr szabálysértést kilátásba helyezve ellenőrzi a házaló kereskedőigazolványát. És most, hogy az országgyűlési jogok biztosa kimondta: a helyi önkormányzatok nem tilthatják a házaló kereskedést, máris akad falu, ahol megtalálták a kiskaput. Ha a község határában nem törvényes a tiltó tábla, hát kiteszik minden egyes házkapura a feliratot: „Házalók kíméljenek!"

Olvasóink írták

  • 2. mazsolaszolo 2011. június 15. 18:34
    „Csak most jutott eszükbe? Régen is úgy volt az, pl. tessék csak a Csengetett, Mylord c. filmsorozat Gyerünk a bálba c. epizódjára gondolni! Meg is lehet keresni: Mabel megy a talált pénztárcával Lady Hampshire rezidenciájára. Bal oldalon az ajtó mellett kinn van a tábla.

    Vagy a másik nagy angolra, Agatha Christie-re: Bűbájos gyilkosok. Briliáns darab. Aki elolvassa, és még nem volna egészséges mértékben óvatos, biztosan az lesz tőle.”
  • 1. achilleus 2011. június 15. 13:02
    „Hú, egy tartalmi és formai szempontból is kiemelkedő színvonalú, gyors sodrású, sokdimenziós jegyzet.
    (mely még teljes egyetértésemmel is találkozik)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusi dinnye

"Olyanok kezdünk lenni, mint a görögök, ahol az adózás az állami elnyomás legkifejezőbb jele!" Tovább olvasom