Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Iskolapélda

"Jövő ősztől úgy lehet több állami normatívához jutni, ha összevonják a fölsős osztályokat, és bejárósok lesznek a diákok."
Akárcsak a focihoz, az oktatáshoz is mindenki ért. Legalábbis úgy tűnik abból az átalakítási mizériából, aminek minden kormány nekifut, amint teheti. A mostani rendszert három éve vezették be az általános iskolákban. Akkor házasodtak össze a falusi intézmények, és hozták tető alá a társulásaikat. Nem azért, mert annyira rokonszenves lett volna ez a megoldás, hanem inkább hogy anyagilag túléljenek. A társulásra az állam támogatással is ösztökélte őket. Annak a községnek nem volt gondja, amely a rezsit és a tanárok munkabérét előteremtette. De a többségnek, vagyis azoknak, akiknek a központtól kapott apanázs mellé – ami kiteszi a költségek négyötödét – nincs pluszbevételük, nem maradt más: kényszerházasságot kötöttek.

A többiskolás bokrok több állami normatívát kapnak, a párosok kevesebbet. A falvak ennek ellenére szívesebben kötötték össze a sorsukat kettesével, mondván, a monstrum működését nem látják át. A távoli vízfejben nem bíztak, féltek, hogy kimaradnak a döntésekből, és pórul járnak, mert csorbul az ő kisiskolájuk önállósága. Kínkeservesen összehozták helyette a párosokat, amelyeknek ugyan most is van vezetője, de ő ugyebár nem dönt a másik feje fölött, hiszen békében akar élni a közvetlen szomszédjával. A társulások tehát összerázódtak, kapják is a pluszpénzt. Megtarthatták az épületeiket, a pedagógusaikat, az osztályok helyben tanulnak. Nem spórolnak, de a fő: megmaradtak.

Itt a küszöbön az újabb reform. A mamutiskolák állami pénzét csökkentik, a kisebb ikerintézményekét elveszik. Fölöslegessé válik a házasság. Jövő ősztől úgy lehet több állami normatívához jutni, ha összevonják a fölsős osztályokat, és bejárósok lesznek a diákok. A tanárokat leépítik, az üres termeket nem fűtik. Pénzt takarítanak meg vele, de közben leépítik az iskolát. A másik lehetőség, hogy az önkormányzat egyházi kezelésbe adja az iskoláját, és egyben azt is vállalja, hogy a más felekezetűek és a nem vallásos családok máshova járatják a csemetéiket. Vagyis ezzel is spórol az önkormányzat, de ugyanúgy gyerekeket veszít. Amíg ki nem járják a nyolcadikat, vagy más reform nem jön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A természet rendje

"A középiskolában a megye az úr, a téren – ahol Erdei szobrát fogják elhelyezni – a város." Tovább olvasom