Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Könyvkorszak

JEGYZET - "El kellene fogadni, hogy a világ túllépett egy korszakon? Nem hinném. Vannak dolgok, amiket nem szabad veszni hagyni."
Hogy működik ez? Hol kell beletenni a DVD-t? – kérdezte újonnan kapott diavetítőjére mutatva egy hatéves kisfiú. Mert miután elmagyarázták neki, hogy ezzel mesét lehet a falra vetíteni, csak így tudta elképzelni.

Félő, hogy vannak ma már olyan gyerekek, akik a mesekönyveket is hasonló értetlenséggel forgatják. Akik szerint semmire nem használható olyasmi, amiben nem mozognak a képek, és nincsenek hozzá hangeffektek sem. Szörnyű kimondani, de a könyv kezd kimenni a divatból. Szögezzük azonban le: ez nem a mai gyerekek hibája.

Az általános iskolások több mint felének soha nem mesélnek szüleik. Ez elképzelhetetlen például számomra, aki soha nem hagyna ki egyetlen napot sem. Én is így nőttem fel, számomra ez a természetes. Az esti rituálé része, hogy pizsamában az ágyra kuporodunk, és mesélek Hófehérkéről, Boribonról, az állatok nyelvén beszélő juhászról, vagy éppen Micimackóról. Mesélhetne persze helyettem a tévé is, nekem pedig közben rengeteg szabadidőm lenne. Sokan gondolkoznak így. Aztán meg kiabálnak, a „büdös kölyökkel", hogy még a kötelező olvasmány kétoldalas összefoglalóját is az internetről copyzza ki a dolgozatírás előtti napon.

Nem fejlődik ki a képalkotó képességük. Ezt mondják a szakemberek azokról a gyerekekről, akiknek nem mesélnek. Gyakorlatilag azt veszik el tőlük, amitől gyerek a gyerek: fantáziavilágukat. Készen kapják az információkat. Instant leveshez és mirelit pizzához készre dolgozott mese jár – ez a mai világ. És felnő egy generáció, akinek már ez lesz a természetes. Bele kellene törődni? El kellene fogadni, hogy a világ túllépett egy korszakon? Nem hinném. Vannak dolgok, amiket nem szabad veszni hagyni. Mert lehet, hogy van már jobb, modernebb, de látni kellene, hogy itt nem a tárgy a lényeg. Nem a könyv maga, hanem amit jelent és amit ad.

Bár amikor a gyermeksikerkönyvek listáját a „világ legnépszerűbb és legszebb kakis könyve" jelzővel illetett mű vezeti, amelynek borítóján egy vakond sétál dühösen, nagy adag fekáliával a fején – hát akkor azért egy picit elgondolkozom.

Olvasóink írták

 • 1. mediashreck 2013. április 25. 11:09
  „Hallgatoimmal is sokat beszelgettünk, es beszelgetünk erröl a temarol szinte felevenkent.
  Erre mindig az a valaszom, hogy
  (ismersz Kriszta)

  -nem kell bekakilni...!
  (finoman)

  Mert:
  Nem fog semmi veszentöbe menni...!
  Aggodalomra nincs ok! (Öszinten.)
  Hiszen:
  -a Szinhaz el, a filmek es a DVD-ek ellenere is!
  -a nyomtatott sajto is elni fog tovabb az internet ellenere is!
  -az e-book ellenere, könyveket is fogunk tovabbra is vasarolni!
  -azert, mert van öngyujto, a gyufa is megfog maradni örökke!

  Csak nyugi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ambrózi sertéskálvária

"Felelős gazdaként inkább vállalták az átmeneti nehézségeket, semmint a legegyszerűbb megoldást válasszák." Tovább olvasom