Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Léket vágni

"Tél van, és csak hízik a jég. Előkerülnek ilyenkor a fejszék, elő a létra, amely, szerencsés esetben, alkalmas lehet arra, hogy megkapaszkodjon benne az esetleg jég alá került lékvágó. Még egy bot is megteszi, amit keresztbe fektethet a lékbe szakadt a jégen; még egy kötél is – ha tartozik hozzá egy parton maradt ember, aki kihúzhatja a szerencsétlenül jártat a szárazra."
Tél van, és csak hízik a jég. Előkerülnek ilyenkor a fejszék, elő a létra, amely, szerencsés esetben, alkalmas lehet arra, hogy megkapaszkodjon benne az esetleg jég alá került lékvágó. Még egy bot is megteszi, amit keresztbe fektethet a lékbe szakadt a jégen; még egy kötél is – ha tartozik hozzá egy parton maradt ember, aki kihúzhatja a szerencsétlenül jártat a szárazra.

Az említettek nélkül semmiféle jégre semmiféleképpen rámerészkedni nem szabad; ez egyébként a legtöbb helyen kifejezetten tilos is. Korcsolyázni jégpályára tessék menni, ne befagyott tóra! Ha gyerekkorunkból csalókán, netán szép emlékeink lennének befagyott vizekkel kapcsolatban – csak úgy hajlott alattunk az alig pár centis jég –, ne feledjük: azóta felnőttünk immár, elnehezült, puhány egyének vagyunk. Télikabátban úgy süllyednénk a mélybe, mint a kő. Ha mégsem nyelne el a víz, bádogemberként zörgő-fagyott ruházatban hazavonulni sem egy élmény.

Mintha légmentesen záródó vasfedél borulna a világra, és a vasfedél alatt napról napra kevesebb lenne a levegő – ilyen a halak világa télen, miután a tavak befagytak. Hogy mennyire ilyen, sokszor csak azok a halpusztulások mutatják, amelyekről menetrendszerűen tudomást szerzünk tél végi olvadás idején: az országnak hol erről, hol arról a területéről jön a hír, hogy elhullt a jég alatt sok mázsa hal. A rengeteg hal kínhalála azért is elszomorító, mert ez többnyire megelőzhető lett volna (ha csak nem marad sokáig olyan vékony a jég, hogy nem lehet rámenni). Csongrád megyében ilyen szempontból jó a helyzet, a téli lékvágás nem is marad el. A vízkezelők óriási értéket óvnak meg télről télre – tógazdasági halász számára a tél ugyanolyan munkás, mint a nyár.

Bár volna víz, ahol léket vághatnék!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megosztás

"Hamvas Ödön szerint Lázár János megosztó személyiség, ez pedig nem használ a város közéletének. A… Tovább olvasom