Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Méreg

"Lehet szörnyülködni – rossz nyelvek szerint ezt szeretjük legjobban, mi, magyarok, az örökös sápítozás nációja. Naná, hogy szörnyülködünk, amikor tonnaszám lelik az ellenőrök a romlott húst, amikor mérgezőnek mondják az őrölt paprikát, génmanipuláltnak a konzervet, mérgezőnek a házilag füstölt sonkát."
Lehet szörnyülködni – rossz nyelvek szerint ezt szeretjük legjobban, mi, magyarok, az örökös sápítozás nációja. Naná, hogy szörnyülködünk, amikor tonnaszám lelik az ellenőrök a romlott húst, amikor mérgezőnek mondják az őrölt paprikát, génmanipuláltnak a konzervet, mérgezőnek a házilag füstölt sonkát. Nyakunkon a szárnyasfrász, sokkol a madárinfluenza. Színház megbénul, mert szalmonellás lesz az ebédtől tucatnyi művésze, hascsikarást kap az egész választási bizottság a jó hírű vendéglő kosztjától, és a tiszti főorvos bezárja a a nagy forgalmú bisztrót a leírhatatlan konyhai állapotok miatt. Betiltják a sárga játék kiskacsát, mert mérgezi a bébit. Napestig lehetne sorolni.

Most egy kontaktlencse-folyadék lett gyanús, azt mondják, gombás fertőzést okoz, ami meg legrosszabb esetben vakságot is előidézhet. Azonnal visszavonták.

Mi a teendő? Szörnyülködjünk, vagy éppen ellenkezőleg: minden hasonló eset hallatán újólag érezzük magunkat biztonságban, mert lám, a kisebb-nagyobb termékhibák, ránk veszélyt jelentő „disznóságok" előbb-utóbb nyilvánosságot kapnak, és a bajok elkerülődnek. Vagy nem. Ha a disznóságok mégis inkább utóbb derülnek ki, mint előbb.

Az optimisták azt mondják erre az egészre, hogy a piac természete, a szisztematikus ellenőrzés, a teljes nyilvánosság a magyarázat a szaporán egymást követő botrányokra. A piacgazdaságban sokkal nagyobb a fogyasztóvédelem szerepe, mint ezt mi a pártállami időkben álmodni is mertük volna, és még nem szocializálódtunk ehhez a munkamegosztáshoz. Hogy a gyártó és a forgalmazó a haszonra les, azért sok mindenre képes, mi, fogyasztók pedig védjük magunkat az erre kifejlesztett szervezetekkel, eszközökkel és módszerekkel.

A furtonfurt szörnyülködők viszont szinte élvezettel mondják Európa moslékos kondérjának, szemétlerakójának kies hazánkat, zsigeri utálattal luxusprofitoznak, és Istentől elrugaszkodott fajzatnak hiszik például a géntechnológia mindennemű alkalmazóját.

Mint mindig mindenben, valahol a középúton lenne jó kikötni ezekben az ügyekben is. Igenis megakadályozni, hogy ellenőrizetlen élelmiszer kerüljön a boltokba, szalmonellás étel az asztalunkra, igenis kivonni a forgalomból minden terméket, ami akármilyen mértékben, de károsít(hat)ja az egészséget, megtenni mindent madárinfluenza ellen. Értelmes szervezettség, határozott önvédelmi reflexek – ez kell. De a tudatlanságból, hiszékenységből, pesszimizmusra való hajlandóságból kelő pánik – az nem kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánáti bazsarózsa

"A demokrácia sokba kerül, szoktuk volt nagy bölcsen megállapítani. A demokrácia nemcsak azért kerül… Tovább olvasom