Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Mertek, nyertek

JEGYZET - ˝A magánnyugdíj-vagyon jelentős gyarapodással szolgálta meg a civil bátorságot.˝
Csongrád megyében is akadt 3803 olyan munkavállaló, akiben volt annyi kalandvágy, bátorság, civil kurázsi, hogy nem hagyta magát megfélemlíteni, és 2011 januárjában a fenyegetések ellenére sem adta oda önként az államnak a magán-nyugdíjpénztárban összegyűlt megtakarításait. Ugye emlékszünk még arra, hogy az akkori nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György azzal fenyegetett meg 3 millió embert: aki valamelyik magán-nyugdíjpénztár tagja marad, elveszíti a jogosultságát az állami nyugdíjra, ráadásul a járulékot változatlanul fizetnie kell. Az állandó egzisztenciális bizonytalanságban élő többség – rossz történelmi tapasztalatai birtokában – ettől úgy megijedt, hogy jobbnak látta menteni a menthetőt: fejet hajtott, beletörődött és gyorsan visszamenekült az államiba. Ha szerencsés volt és jó portfóliót választott, adómentesen felvehette az addig elért reálhozamot. Az a néhány százezer forint akkor sokaknak nagyon jól jött. Ki tudták cserélni a hűtőt, televíziót, el tudtak menni nyaralni.

Azóta eltelt három év, ma már tudjuk, hogy a régi igazságok most is bejöttek: nem eszik olyan forrón a kását, és aki mer, az nyer. Országosan több mint százezren maradtak akkor magán-nyugdíjpénztári tagok; ma nekik is jár a teljes állami nyugdíj. Ráadásul a nyugdíjpénztárak tavaly az inflációnál jóval magasabb, akár a tíz százalékot is meghaladó hozamot értek el. Az „ellenállók" magánnyugdíjvagyona jelentős gyarapodással szolgálta meg a civil bátorságot.

Jó lenne, ha a visszalépett milliók legalább abban a tudatban megnyugodhatnának: az elkobzott 3000 milliárd forintjukkal hozzájárultak az államadósság csökkentéséhez. Ez a százalékos mutatón most nemigen látszik, de azért van benne valami. Az óriási vagyon végső soron persze inkább arra kellett, hogy az elmúlt három évben az Orbán-kormánynak nagyobb játéktere lehessen a gazdaságpolitikában. Lehessen a leggazdagabbakat tovább gazdagító egykulcsos személyi jövedelemadó, stadionprogram, Kossuth tér-átépítés, milliókat megszédítő rezsialamizsna. Lehessen „sikeresen" tőzsdézni: IMF-hitelből 1,9 milliárd euróért 22 ezer 400 forintos árfolyamon olyan Mol-részvényeket vásárolni, amelyek ebben a pillanatban 14 ezret sem érnek.

Ha lehet hinni a közvélemény-kutatásoknak, és áprilisban tényleg akár újra kétharmadot szerezhet a Fidesz, az azt is jelenti, a 3 millió átléptetett pénztártag megbocsátott és hisz Orbánéknak – vagy máig sem fogta fel, mit is vettek el tőle. Így teljes nyugalommal mondhatja a miniszterelnök az Országgyűlésben: Magyarország jobb állapotban van, mint négy évvel ezelőtt, és évről évre jobban teljesít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiszem, mert lehetetlen

˝A kormánypárti politikusok még a lottóban is jobban teljesítenek.˝ Tovább olvasom