Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Négy kerék

"Nem kellene mindig a spórolásról beszélnünk, ha a mértékletesség és az egyenlőség kultúráját örököljük."
A politikusi szakma presztízséről is szólt az a botrány, amelynek Lázár János szolgálati autója volt a főszereplője. Az internetes sajtóban az utóbbi héten már naponta írt valaki a havi 900 ezerért közlekedő Audi S8-asról. Az MSZP elnöke is megszólalt; Mesterházy Attila szerint vannak olcsóbb, hasonlóan biztonságos kocsik is, és jellemző, hogy amikor ők kormányoztak, a Fidesz drágállotta az állami autókat, pedig azok sokkal olcsóbbak voltak, mint az S8-as. Nem véletlen, hogy az ügyet inkább a sajtó firtatta. A politikusok zöme nem szívesen beszél arról, hogy munkája mennyit érhet a választók szemében. Érzi, hogy a nép tudatalattijában nem nagyon választódik külön a jól kereső közéleti szereplő és a zsebre dolgozó pártember. Az iwiwen tegnap is toborozták a tagokat a Minimálbért a politikusoknak! elnevezésű klubba. Ez fájó pont.

Mert a legtöbb politikus nagyjából ugyanúgy gondolja, ahogyan Lázár. Szerintük egy nagyváros vagy egy kétharmados frakció vezetője visel akkora felelősséget, végez olyan értékű munkát, mint egy multinacionális vállalat igazgatója. Miért ne járna hát neki ugyanaz a megbecsülés, rang? Miért ne kaphatna annyi fizetést, amennyiből bőven félre is lehet tenni? Miért ne nyaralhatna Zanzibárban, ha máskor szabad hétvégéje sincs? Miért ne járhatna elegáns és biztonságos, tehát drága autóval? Egy vezetőnek, aki akkor érzi elemében magát, ha baj van, miért ne lehetne ilyen igénye?

Lehet, majd én megmutatom – mondta Lázár tegnapig. Aztán döntött; ha ez tényleg ekkora gond, lemondok róla.

Jó döntés volt. Hiszen arról beszélnek a frakcióülésen, hogy nem kellene minden kistelepülésre polgármester, testület, hivatal – vagyis már a képviseleti demokrácián is spórolni akarnak. Ilyen körülmények között ez az autó tényleg nagy luxus volt. A politikában a takarékoskodásnak is csak akkor van értelme, ha hitelesen művelik. Kollégám meséli, amikor Luxemburgban járt, nem akarta elhinni, hogy egy földszintes, iskolára hasonlító épületben dolgozik a kormány és hivatala. Mert nálunk, a műemléki védettségű polgármesteri hivatalokban megmaradtak a régi ajtók, a kilincs fejmagasságban, és kétszer akkora, mint a rendes méret. Biztosan nem kellene mindig a spórolásról beszélnünk, ha a mértékletesség és az egyenlőség kultúráját örököljük.
Győzött a sajtó. Az igazi kérdés azonban az, mit gondolnak az autóügyről a polgárok.

Ha hamarabb nem, három év múlva kiderül.

Olvasóink írták

 • 7. deszkás 2011. február 19. 12:34
  „Vajon olvassa ezt Lázár kévviselő úr? A Top Gear honnan tudta meg? Ja a komcsikoktól.”
 • 6. bakosandras 2011. február 13. 15:07
  „Köszi. :)”
 • 5. kalkutta 2011. február 13. 14:03
  „Jó volt András.”
 • 4. cselac 2011. február 13. 13:44
  „3: mert a stílus maga az ember :).”
 • 3. achilleus 2011. február 13. 10:02
  „Miért van az, hogy Bakos András jegyzeteinek lényegi-tartalmi vonatkozásaival szinte mindig egyetértek, nem is beszélve a mértéktartó, kiegyensúlyozott stílusáról? Most sincs ez másképp.”
 • 2. nelek 2011. február 13. 08:15
  „Az ilyen S8-al való járásnak ez az üzenete: kezdődik minden elölről. Akik reménykedtek abban hogy, a politikában valamiféle változás történik, pl. én (tudom naivság), azoknak ez jön le.
  Amúgy ha egy adóforintokból (és nem a nagyvállalat profitjából) élő ember ilyen fényűző módon él (ez nem a fapados A8 volt) akkor még van egy üzenete:
  Választóim itt kinn az úton, suzukikban, opelekben, stb., ti, ti szánalmas lúzerek.

  Kizárt dolog, hogy ezt egy politikus ne tudná.”
 • 1. unknown 2011. február 12. 09:40
  „Jó írás, egyetértek vele, de egy vicces gondolatomat ki nem hagyhatom erről: "...Kollégám meséli, amikor Luxemburgban járt, nem akarta elhinni, hogy egy földszintes, iskolára hasonlító épületben dolgozik a kormány és hivatala. ..." Nos: Csak azért, mert nagyobb kiterjedésű épület már el sem férne abban a kis országban. :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ködszurkálás

"A tanár ugyanis a csökkentett óraszám ellenére a korábbi tananyagmennyiséget igyekszik belapátolni a diák fejébe." Tovább olvasom