Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Nem játék

"A H1N1-vírusról kiderült, hogy milyen gonosz és agresszív."
Néhány hét alatt, pontosabban az utóbbi kettőben gyökeresen megváltozott a közfelfogás a H1N1-ről. Ezt tükrözik a médiumok beszámolói is. Fél hónapja jobbára olyan tudósításokat lehetett hallani, olvasni, miszerint a tétova betegek összezavarodva panaszkodtak, nem tudták, mitévők legyenek. Aztán ha némelyikük szájbarágós felvilágosító cikkre, meggyőző nyilatkozatra bukkant, és rászánta magát az oltóanyag megvásárlására, a háziorvos megtagadta az injekció beadását, mondván, ki tudja, mi van a vakcinában. Persze akadt olyan orvos, aki beadta, sőt érvelt mellette, de tény, maga az egészségügyi szakma álláspontja is erősen megoszlott a témában.

Hogy miniben modellezzem a fél hónappal ezelőtti állapotokat: akkor a szerkesztőségi asztalt körbeülő 10 kolléga közül egy volt beoltva H1N1 ellen. Maceráltuk, mi van, betojtál? Azóta azonban felpörögtek az események, tegnap reggel tízből egy újságíró akadt, akit még nem szúrtak meg.

Mi is történt az említett időszakban? A szakmai és politikai csörtéket milliók szemlélték érdeklődéssel vegyes riadalommal a partvonalon kívülről. Csakhogy egyre riasztóbb adatok, hírek kezdtek szállingózni a járványról, ami most már itt van, ez tény. Közben a H1N1-vírusról kiderült, hogy milyen gonosz és agresszív. Gonoszságát mutatja, hogy a legveszélyeztetettebbek a terhes kismamák, és a kiszolgáltatott, 1 év alatti csecsemők. Utóbbiakat oltani sem lehet, a szegedi gyermekklinikán jelenleg több fertőzöttet ápolnak. A kismamákat viszont lehetne és kellene oltani. Czeizel Endre genetikus tegnap odáig ragadtatta magát egy műsorban, hogy azt találta mondani: az az orvos, aki nem akarja a H1N1 elleni vakcinát beadni a terhes nőnek, bűncselekményt követ el, ha védettség híján az megbetegszik.

Amikor e sorokat jegyzem, Magyarországon 16 áldozatot írnak a H1N1 rovására. Több beteg állapota válságos. A java még ezután következik. Nem játékról van szó.

Olvasóink írták

 • 4. comet 2009. december 03. 20:58
  „"A H1N1-vírusról kiderült, hogy milyen gonosz és agresszív."
  Már csak azt kéne kideríteni, hogy hogyan jött létre a ´repülő vírus´, és hogy hogyan terjedt el.
  Mert az is érdekes lehet.
  Lehet hogy nem is a vírus a gonosz és agresszív...”
 • 3. aggodo 2009. december 03. 17:02
  „Mar bocsanat,de a legveszelyeztetettek elsosorban az asztmasok,mert a virus tudot tamadja meg,azonkivul a cukorbetegek,az alacsony vernyomasuak es azok,akiknek az immunrendszere nem jol mukodik,azonkivul a 65 even feluliek es a 6 even aluli gyerekek.A terhes mamak is a veszelyeztetettek koze vennek sorolva.Ez az eszak Ameriaki hivatalos orvosi nyilatkozat.Persze.barmilyen allergias erzekenyseg kivalthat mellekhatast,de ez a hagyomanyos influenza elleni vedoltasoknal jelentkezik.”
 • 2. Clyde 2009. december 03. 16:48
  „Már elnézést, de a cikkben nem a világ lett modellezve a szerkesztőségi asztallal, hanem a 10 db szerkesztő magánvéleménye lett általánosítva. (Az országra? A világra? Vagy mi az a köz?) Nem mindegy.

  "Magyarországon 16 áldozatot írnak a H1N1 rovására" : vagyis még mindig csak 0,0000016 -és arról még nem is szóltunk, hogy milyen egyéb betegségük volt, ami kiváltó ok lehetett, illetve az "írnak" szó mit jelent.”
 • 1. madártej 2009. december 03. 14:08
  „A sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék!-mondja a székely...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölösleges tiltás

"Sokszor azért nem tudják befizetni a diákok ezt a pénzt, mert a szüleik nem tudnak még erre is adni." Tovább olvasom